Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr paliwa

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się na dołożeniem dodatkowego filtra paliwa do klasyka. Std jest jeden przelotowy na wejściu do gaźnika a bak miałem odnawiany, więc obawiam się w początkowym okresie eksploatacji jakiś syfów. Chciałem założyć coś takiego:

FILTR PALIWA FI 10 MM PRZEPŁYWOWY PLASTIK URSUS VF1699M3 - Polagri Parts

Idealne miejsce to pomiędzy przewodami sztywnymi a gumowym połączeniem do pompy paliwa, która jest przy silniku. Za pompą idą stalowe przewody do gaźnika i tylko ostatnie 10cm to przewód gumowy, więc nie mam za bardzo miejsca.

Natomiast gdzieś czytałem, że przy  zakładaniu takich filterków przed pompą paliwową (podciśnieniową) to zły pomysł - ktoś wie dlaczego ?  Czy takich filterek może znacznie obniżyć sprawność pompy ?

Kolejny problem to wydajność .. nie znalazłem nigdzie filterków z jakimikolwiek danymi (jak wydajność).

Napisano

@swienty ma wprawę w takich filterkach ;]

A poważniej, nie lepiej zamontować taki filtr ale w metalowej obudowie i zamontować na zasilaniu zaraz za zbiornikiem? Wiele aut fabrycznie ma w tym miejscu montowane filtry. 

Co do pompy mechanicznej to filtr paliwa w CC700 miałem chyba za pompką a nie przed, może ma to wpływ na ciśnienie :hmm:

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, analyzer64 napisał:

@swienty ma wprawę w takich filterkach ;]

A poważniej, nie lepiej zamontować taki filtr ale w metalowej obudowie i zamontować na zasilaniu zaraz za zbiornikiem? Wiele aut fabrycznie ma w tym miejscu montowane filtry. 

Co do pompy mechanicznej to filtr paliwa w CC700 miałem chyba za pompką a nie przed, może ma to wpływ na ciśnienie :hmm:

W jakiej obudowie to sprawa wtórna, taki w plastikowej akurat mam. Przy zbiorniku nie ma sensu instalować, bo dostęp jest tylko od spodu i jest tam kilka cm przewodu elastycznego łączący króciec zbiornika z przewodem.

No właśnie dlaczego za a nie przed pompką :hmm:. Taki filterek instalowany przed pompą zabezpieczy też pompę.

Napisano

W maluchu miałem przed i działało.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Piotrus napisał:

W maluchu miałem przed i działało.

No tak w maluchu też taki miałem i to mnie właśnie zastanawia. Czy podobny / nie wiele większy filterek można założyć do motoru który ma 4x więcej cylindrów :phi:. W maluchu potencjalny spadek ciśnienia zapewne był nie do zauważenia względem mocy tego bolidu.

Napisano
23 godziny temu, sherif napisał:

Za pompą idą stalowe przewody do gaźnika i tylko ostatnie 10cm to przewód gumowy, więc nie mam za bardzo miejsca

Zawsze można przedłużyć przewody a filtr zainstalować gdzieś na grodzi i oczywiście jakiś firmowy metalowy a nie to plastikowe badziewie:)

Napisano

Najlepiej z odstojnikiem 👍

Napisano
  • Autor
W dniu 5.05.2021 o 11:28, volf6 napisał:

Zawsze można przedłużyć przewody a filtr zainstalować gdzieś na grodzi i oczywiście jakiś firmowy metalowy a nie to plastikowe badziewie:)

Grodź to jest z dobry metr dalej :). Przezroczysty plastik ma ten plus, że widać jego stan. Te metalowe może wyglądają lepiej ale nadal nie mogę znaleźć takiego z danymi technicznymi poza średnicą krócców. Mam gdzieś manometr ciśnienie paliwa, może będzie można sprawdzić czy nie ma spadku :hmm:

3 godziny temu, kmwtw napisał:

Najlepiej z odstojnikiem 👍

Takie to chyba raczej do dieslów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.