Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie sprężyny przód do c4 GP i co wymienić razem z nimi?

Featured Replies

Napisano

padła jedna fabryczna sprężyna co wymienić oprócz samych sprężyn, jakieś podkładki, gumki, duperele itp.? nalatane 340 kkm. Myślałem o SACHS, takie chyba fabryczne były, w zawieszeniu jeszcze nie było nic grzebane.

Napisano

sprężyny Kayaba
amortyzatory Monroe
do tego nowe osłony/odboje/łożyska amortyzatora i koniecznie górne poduszki amortyzatorów od DS5 zamiast tych dodawanych do zestawu

Napisano
W dniu 22.06.2021 o 20:06, costam000 napisał:

koniecznie górne poduszki amortyzatorów od DS5 zamiast tych dodawanych do zestawu

Dlaczego? :cfaniak:

Napisano
9 godzin temu, Igorek napisał:

Dlaczego? :cfaniak:

bo te oryginalne po bardzo niedługim czasie stukają; te od DS5 jak założysz to zupełnie inne auto - w końcu cisza z przedniego zawieszenia ;)

Napisano
1 godzinę temu, costam000 napisał:

bo te oryginalne po bardzo niedługim czasie stukają; te od DS5 jak założysz to zupełnie inne auto - w końcu cisza z przedniego zawieszenia ;)

Tak właśnie podejrzewałem. Czyli znalazło się rozwiązanie tego problemu. Dzięki za info :ok:

Napisano
W dniu 24.06.2021 o 08:36, costam000 napisał:

Nie mogłeś wcześniej powiedzieć.:chaja:W zeszłą sobotę wymieniałem.  Ale nie ma strachu, jak zaczną stukać to widzę ,że różnica jest tylko w sprężynie talerzowej do której dostęp jest po demontażu podszybia.

Napisano
  • Autor
W dniu 22.06.2021 o 21:06, costam000 napisał:

sprężyny Kayaba
amortyzatory Monroe
do tego nowe osłony/odboje/łożyska amortyzatora i koniecznie górne poduszki amortyzatorów od DS5 zamiast tych dodawanych do zestawu

Takie pytanie czemu akurat amortyzatory Monroe? kiedyś miałem w maluchu na tyle i lipa straszna była, tak się poprawili???

Sprężyny Kayaba są lepsze od SACHS??? takie były fabryczne zestaw z amortyzatorami.

No i kolejne pytanie trzeba wymieniać te amortyzatory czy zostawić i wymienić tylko pozostałe duperele i sprężyny a amortyzatory narazie zostawić???

Napisano
10 hours ago, czakpepe said:

Takie pytanie czemu akurat amortyzatory Monroe? kiedyś miałem w maluchu na tyle i lipa straszna była, tak się poprawili???

Sprężyny Kayaba są lepsze od SACHS??? takie były fabryczne zestaw z amortyzatorami.

No i kolejne pytanie trzeba wymieniać te amortyzatory czy zostawić i wymienić tylko pozostałe duperele i sprężyny a amortyzatory narazie zostawić???

Po 340kkm to z tych amortyzatorow pewnie zostalo juz tylko wspomnienie...

Ja bym wymienial skoro i tak juz rozgrzebane do sprezyn.

Napisano
12 godzin temu, czakpepe napisał:

tak jak kolega pisał - po 340kkm to amorki nie istnieją - byłoby wysoce nierozsądne ich nie wymieniać

A dlaczego Monroe ? Bo sprawdzone i polecane, jako te 'niestukające' - amorki Sachsy dedykowane niby do C4 są ok.  5mm za długie i np stukają. Już niejeden po tygodniu zmieniał na Monroe 😆 

Zachęcam do poczytania grupy Citroena na FB albo innego forum ;)

Napisano
  • Autor

Nie rozumiem czemu stukają jak amorki OEM są właśnie tej firmy?

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Hejka

Odgrzewam temat bo nadchodzi czas wymiany... Ma ktoś może schemat budowy mcphersona  do C4 GP I generacji, jak tam idą te podkładki/łożysko itd. potrzebuje wymienić całość amortyzator sprężyny i całe mocowanie kompletne ale coś mi nie pasuje tak jak by mi czegoś brakowało... tzn jest tam metalowy kapturek na osłonie amortyzatora z nr 6 obrazek zawieszenia jest z DS5 i widzę że się różni i inaczej to wygląda no ale potrzebuje właśnie taki schemat do mojej cytryny... oraz czy nie jest potrzebny ten element nr 6 i u mnie... 🤔

Skleciłem sobie taki komplet do zakupienia:

Amortyzatory MONROE +odboje +osłona amortyzatora  (G7328;G7327;PK124)- jak koledzy zalecali...

Sprężyny SACHS (993 298)?

Poduszka amortyzatora SACHS (802 395)?

Chyba że radzicie coś innego zamontować

395673065_Screenshot2022-01-10at20-44-46PODKADKAPODUSZKAAMORTYZATORAPRZDDS53008II.png.212d2b960a70fce4f24bac6d182156c6.png

Napisano
W dniu 10.01.2022 o 21:47, czakpepe napisał:

Hejka

Odgrzewam temat bo nadchodzi czas wymiany... Ma ktoś może schemat budowy mcphersona  do C4 GP I generacji, jak tam idą te podkładki/łożysko itd. potrzebuje wymienić całość amortyzator sprężyny i całe mocowanie kompletne ale coś mi nie pasuje tak jak by mi czegoś brakowało... tzn jest tam metalowy kapturek na osłonie amortyzatora z nr 6 obrazek zawieszenia jest z DS5 i widzę że się różni i inaczej to wygląda no ale potrzebuje właśnie taki schemat do mojej cytryny... oraz czy nie jest potrzebny ten element nr 6 i u mnie... 🤔

Skleciłem sobie taki komplet do zakupienia:

Amortyzatory MONROE +odboje +osłona amortyzatora  (G7328;G7327;PK124)- jak koledzy zalecali...

Sprężyny SACHS (993 298)?

Poduszka amortyzatora SACHS (802 395)?

Chyba że radzicie coś innego zamontować

395673065_Screenshot2022-01-10at20-44-46PODKADKAPODUSZKAAMORTYZATORAPRZDDS53008II.png.212d2b960a70fce4f24bac6d182156c6.png

Kolego nie chcesz podkladek od DS5.

Kupilem nie potrzebnie. Nówki sztuki za 120zł

• 3 miesiące później...
Napisano

Talerzyki zmienione. Wystarczy popatrzeć i od razu widać, że te oryginalnie montowane muszą stukać :facepalm:

IMG_20220428_191410.jpg.77fe9e772c0d539d4b1f5401c6dc2b4b.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
W dniu 28.04.2022 o 22:27, Igorek napisał:

Talerzyki zmienione. Wystarczy popatrzeć i od razu widać, że te oryginalnie montowane muszą stukać :facepalm:

A jakie masz amortyzatory? SACHS...🤔 Bo one chyba lepsze od Monroe...🤔

Edytowane przez czakpepe

Napisano
56 minut temu, czakpepe napisał:

A jakie masz amortyzatory? SACHS...🤔 Bo one chyba lepsze od Monroe...🤔

Nie wiem, jakieś zamontowane w fabryce 15lat temu. Po zmianie talerzyków stukanie się już nie pojawiło.