Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierunek układania paneli podłogowych

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. W pokoju panele położone są zgodnie ze sztuką czyli prostopadle do okna. Problem jest z korytarzem, który sąsiaduje z pokojem. Czy kłaść panele podłogowe w poprzek korytarza, zachowując kierunek paneli w pokoju, czy położyć je zgodnie ze sztuką czyli wzdłuż korytarza, prostopadle do źródła padania światła, czyli przeszklone drzwi? 

Napisano

A kto tak powiedział, że to zgodnie ze sztuką? To mit. Układaj tak, żeby było ładnie i pasowało do reszty pomieszczenia.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, DamianB napisał:

A kto tak powiedział, że to zgodnie ze sztuką? To mit. Układaj tak, żeby było ładnie i pasowało do reszty pomieszczenia.

Wiem że mit, zwłaszcza w przypadku paneli z fugą V ;)

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał:

Jak w temacie. W pokoju panele położone są zgodnie ze sztuką czyli prostopadle do okna. Problem jest z korytarzem, który sąsiaduje z pokojem. Czy kłaść panele podłogowe w poprzek korytarza, zachowując kierunek paneli w pokoju, czy położyć je zgodnie ze sztuką czyli wzdłuż korytarza, prostopadle do źródła padania światła, czyli przeszklone drzwi? 

Kładź zgodnie z pokojami. Będzie :ok: Ja też się obawiałem, ze "w poprzek" przedpokoju to będzie krótka deska - taka "drabinka", ale jest ok i wg mnie lepiej niż raptem w drzwiach panele miałyby zmieniać kierunek :)

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, s_krzychu napisał:

Kładź zgodnie z pokojami. Będzie :ok: Ja też się obawiałem, ze "w poprzek" przedpokoju to będzie krótka deska - taka "drabinka", ale jest ok i wg mnie lepiej niż raptem w drzwiach panele miałyby zmieniać kierunek :)

Wg majstra będzie sporo odpadów ;)

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał:

Wg majstra będzie sporo odpadów ;)

no to jest wypadkowa szerokości korytarza, długości panelu i przyjętej metody kładzenia :)

U mnie kładli z 2,4m dech na korytarz o szerokości ok 1,5m, więc po prostu robili nieregularne przesunięcia, jak na całości i nie było dramatu z odpadem.

Napisano
W dniu 12.07.2021 o 20:59, bochumil napisał:

Ja ostatnio w jednym mieszkaniu układałem w poprzek, bo bardziej mi do wystroju pasowało :ok:

Nie ma to żadnego znaczenia.

Napisano

Układanie wzdłuż wpadania światła do pokoju było podyktowane wizualnym aspektem. Łączenia były mniej widoczne. Teraz większość paneli to i tak v-fuga, więc nie ma znaczenia. Ważniejsze jest zachowanie odpowiedniej dylatacji od stałych elementów i to już nie jest mit.