Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 Ecoboost 240 KM - warto?

Featured Replies

Napisano

Znalazłem takie auto sprzęgniete z automatem

2017

90 tys przebiegu

Warto ?

Napisano
W dniu 7.10.2021 o 09:14, TWENTIS napisał:

Znalazłem takie auto sprzęgniete z automatem

2017

90 tys przebiegu

Warto ?

Jak nie targane z USA to brac i jezdzic.

Napisano
  • Autor
Jak nie targane z USA to brac i jezdzic.

Salon polska

Podobno pęk kolektor i automat sie chrzani?
Napisano
2 godziny temu, TWENTIS napisał:

Salon polska

Tego jeździ mnóstwo na całym świecie. Poczytaj fora amerykańskie. U nas kroluje diesel. 

Napisano
2 hours ago, TWENTIS said:

Salon polska

@ArekMiz mial chyba S-maxa z tym silnikiem, wiec moze cos napisze.

Napisano

Zgadza się. Może coś tam pękać (nie wiem czy kolektor) przy turbinie oraz PowerShift - jeśli się wymienia olej co 60 kkm (jak każe instrukcja) to pada zespół sprzęgieł i czujnik prędkości wałka wejściowego. Wtedy skrzynia do regeneracji - 7-8 kpln, w Wawie polecanym warsztatem jest Maktrans. U mnie od 140 kkm do 200 kkm turbina nie padła, natomiast PS regenerowałem przy 180 kkm. Gdyby wymieniać olej w PS co 40 kkm to wtedy (podobno) ma szansę nie paść. No ale o częstszej wymianie oleju pierwszy właściciel nie wie. Ja byłem przygotowany na pad PS (czytałem wcześniej fora internetowe), ale ja kupiłem S-maxa za 52 tys pln, gdy cena podobnych była na poziomie 70 tys pln (kupowałem z firmy w której pracuję, służbowe auto dyrektora). Ci którzy nie są przygotowani to potem plują na PS w internecie albo wymieniają na manuala (co jest bez sensu, bo można od razu kupić manuala)... 

Napisano
  • Autor
Zgadza się. Może coś tam pękać (nie wiem czy kolektor) przy turbinie oraz PowerShift - jeśli się wymienia olej co 60 kkm (jak każe instrukcja) to pada zespół sprzęgieł i czujnik prędkości wałka wejściowego. Wtedy skrzynia do regeneracji - 7-8 kpln, w Wawie polecanym warsztatem jest Maktrans. U mnie od 140 kkm do 200 kkm turbina nie padła, natomiast PS regenerowałem przy 180 kkm. Gdyby wymieniać olej w PS co 40 kkm to wtedy (podobno) ma szansę nie paść. No ale o częstszej wymianie oleju pierwszy właściciel nie wie. Ja byłem przygotowany na pad PS (czytałem wcześniej fora internetowe), ale ja kupiłem S-maxa za 52 tys pln, gdy cena podobnych była na poziomie 70 tys pln (kupowałem z firmy w której pracuję, służbowe auto dyrektora). Ci którzy nie są przygotowani to potem plują na PS w internecie albo wymieniają na manuala (co jest bez sensu, bo można od razu kupić manuala)... 

Czyli kupic i trzymac 10 tys na w razie niemca?

To pada nagle czy daje jakies objawy?
Napisano

Daje objawy w postaci przeciągania przełączania biegów, poszarpywania przy zmianie w górę i redukcji (szczególnie 1-2 i 2-3) a na końcu wypadnięciem z użycia biegów parzystych lub nieparzystych i komunikatem o awarii skrzyni. Głównym powodem jest wadliwa konstrukcja tzw. tłumika drgań sprzęgła - są tam plastikowe przekładki i metalowe sprężynki. Jak to się rozpadnie to opiłki razem z olejem krążą po skrzyni i zapychają zawory sterowania skrzynią. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kolega ma takie mondeo z 2018 roku. Poza tym że trochę plastikowe w środku to sama jazda bajka. płynnie i mocno sie rozpędza a automat bardzo sprawny. no i ogromne auto w środku plus przepastny kufer. z takim przebiegiem bym sie nie bał. chociaz usterkę trzeba obadać przed zakupem u speca od Fordów.

Napisano
  • Autor
Kolega ma takie mondeo z 2018 roku. Poza tym że trochę plastikowe w środku to sama jazda bajka. płynnie i mocno sie rozpędza a automat bardzo sprawny. no i ogromne auto w środku plus przepastny kufer. z takim przebiegiem bym sie nie bał. chociaz usterkę trzeba obadać przed zakupem u speca od Fordów.

Pokaż takiego w Gdańsku
Napisano

Nie ma żadnego? To ewentualnie do jakiegos Ford Store. Wieksza szansa na fachowca. Ale na pewno ktoś w Gdańsku ogarnia Fordy. Na forum Forda trzeba uderzyć