Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tabliczka z numerem porządkowym nieruchomości

Featured Replies

Napisano

Przy okazji dopełniania formalności trafiłem na art. 64 K.W.

To tak na poważnie z tym §  2 ?

Art.  64.  [Niewykonanie obowiązku oznakowania obiektu]

§  1. 

Kto, będąc właścicielem, administratorem, dozorcą lub użytkownikiem nieruchomości, nie dopełnia obowiązku umieszczenia w odpowiednim miejscu albo utrzymania w należytym stanie tabliczki z numerem porządkowym nieruchomości, nazwą ulicy lub placu albo miejscowości,

podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

§  2. 

Tej samej karze podlega, kto nie dopełnia obowiązku oświetlenia tabliczki z numerem porządkowym nieruchomości.

Napisano

Kiedyś SM dowaliła się że nie mam numeru na budynku. Powiesiłem taką bez podświetlenia, nie mieli uwag... Zresztą 99% numerów u mnie jest bez podświetlenia...

"Kolejną wątpliwość stwarza brzmienie § 2 art. 64 Kw w odniesieniu do obowiązku oświetlenia tabliczki z numerem porządkowym nieruchomości. W poprzednim stanie prawnym obowiązek oświetlenia tabliczki z numerem wynikał z § 12 ust. 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki Komunalnej z 25 czerwca 1968 r. w sprawie numeracji nieruchomości2, który stanowił, że w miastach i osiedlach tabliczki z numerami porządkowymi umieszczone na budynkach powinny być od zmroku do świtu oświetlone. Rozporządzenie to nie obowiązuje już od dnia 8 października 2004 r. Wprawdzie obowiązek ten może być skonkretyzowany w umowie zawartej z administratorem lub dozorcą nieruchomości, jednak nie może być sankcjonowany na podstawie przepisów powszechnie obowiązującej ustawy, czyli § 2 art. 64 Kw. Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 15 ustawy z dnia 25 sierpnia 2003 r. o urzędowych nazwach miejscowości i obiektów fizjograficznych3"

Edytowane przez zzzz

Napisano
3 godziny temu, zzzz napisał:

Kiedyś SM dowaliła się że nie mam numeru na budynku. Powiesiłem taką bez podświetlenia, nie mieli uwag... Zresztą 99% numerów u mnie jest bez podświetlenia...

"Kolejną wątpliwość stwarza brzmienie § 2 art. 64 Kw w odniesieniu do obowiązku oświetlenia tabliczki z numerem porządkowym nieruchomości. W poprzednim stanie prawnym obowiązek oświetlenia tabliczki z numerem wynikał z § 12 ust. 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki Komunalnej z 25 czerwca 1968 r. w sprawie numeracji nieruchomości2, który stanowił, że w miastach i osiedlach tabliczki z numerami porządkowymi umieszczone na budynkach powinny być od zmroku do świtu oświetlone. Rozporządzenie to nie obowiązuje już od dnia 8 października 2004 r. Wprawdzie obowiązek ten może być skonkretyzowany w umowie zawartej z administratorem lub dozorcą nieruchomości, jednak nie może być sankcjonowany na podstawie przepisów powszechnie obowiązującej ustawy, czyli § 2 art. 64 Kw. Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 15 ustawy z dnia 25 sierpnia 2003 r. o urzędowych nazwach miejscowości i obiektów fizjograficznych3"

Fajnie pokazuje jak jedne dokumenty są produkowane bez korelacji z innymi.

Napisano
3 godziny temu, Fryzuryn napisał:

Przy okazji dopełniania formalności trafiłem na art. 64 K.W.

To tak na poważnie z tym §  2 ?

Art.  64.  [Niewykonanie obowiązku oznakowania obiektu]

§  1. 

Kto, będąc właścicielem, administratorem, dozorcą lub użytkownikiem nieruchomości, nie dopełnia obowiązku umieszczenia w odpowiednim miejscu albo utrzymania w należytym stanie tabliczki z numerem porządkowym nieruchomości, nazwą ulicy lub placu albo miejscowości,

podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

§  2. 

Tej samej karze podlega, kto nie dopełnia obowiązku oświetlenia tabliczki z numerem porządkowym nieruchomości.

Na poważne, choć to raczej pozostałość z dawnych lat.

Znaleźć teraz na nowych osiedlach tabliczkę z numerem domu to niemal jak wypełnioną listę spisu lokatorów w bloku (po co w ogóle w blokach wieszają te listy gdzie wszędzie same *************************?).

Oświetlony nr domu to fajna sprawa jak kogoś szukasz po adresie w nieznanej okolicy po zmroku.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Na poważne, choć to raczej pozostałość z dawnych lat.

Znaleźć teraz na nowych osiedlach tabliczkę z numerem domu to niemal jak wypełnioną listę spisu lokatorów w bloku (po co w ogóle w blokach wieszają te listy gdzie wszędzie same *************************?).

Oświetlony nr domu to fajna sprawa jak kogoś szukasz po adresie w nieznanej okolicy po zmroku.

Oświetlenie to obecnie głupota i jak wyżej kolega wykazał ten przepis jest nieobowiązujący.

Aczkolwiek brak numerów wkurza, szczególnie widać to na wioskach. Może jestem dziwny, ale jak zgłosiłem dom do użytkowania to wystąpiłem o projekt tablicy adresowej w UM (numer miałem nadany). To dlatego,że w Warszawie jest tablica o ustalonej szacie, z i informacjach tj dzielnica. Nawet wykonałem ją w firmie która ma umowę z UM. Dzięki temu mam to zrobione tak jak powinno być. Co ciekawe zapłaciłem tyle samo (projekt był bezpłatny) co tabliczka kupiona na poczcie czy lokalnym sklepie metalowym. No i jestem jedyny w okolicy, bo każdy ma inną wielkość, czcionkę, kolor, brak dzielnicy, itd.

Podświetlenie też mam, ale to wyszło przy okazji, bo deko wyżej mam oświetlenie w podbitce.

Napisano
  • Autor
W dniu 9.12.2021 o 10:54, zzzz napisał:

W takim razie zwykła tabliczka i git.