Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes GLC - który silnik ?

Featured Replies

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał:

:panic: To jest przepaść, muszę się przejechać tym BMW tam większy silnik od tego 1.4. W octavi Nawet z prądem dramat 25s :facepalm: 

Jeździłem 330e i jak dla mnie to szybkie auto.

Logika napędu jest tak by jeździć jak najwięcej na elektryku i o pustą baterię nie jest trudno. W mieście jest to nawet żwawy elektryczny napęd i ruszając potrafi zerwać przyczepność.

Po wyczerpaniu baterii nie używa jej aż się podładuje.

W trybie sport pali silnik więc bateria nie znika tak w oczach a boost jest.

Można ładować baterię silnikiem ale to gdzieś z +7l/100km w trasie więc bez sensu.

Napisano
W dniu 26.01.2022 o 18:01, kondziu napisał:

auto ładuje we wspólnym garażu-za prąd płaci wspólnota-czyli, na jego wyjazdy zrzuca się cały blok…

jakas bajka, w pl tak to wyglada...

https://rozrywka.dziennik.pl/plotki/artykuly/538482,filip-chajzer-odpowiada-sasiadom-ktorzy-donosza-ze-kradnie-prad.html

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał:

Ale mowa była o plug-in

Tam ciężko wypompować baterie do dna. A nawet jak mamy taki zamiar to można zmusić spaline aby każdą wolną chwilę gdy gaz nie jest w podliczę uzupełniała baterie. Do tego dłuży funkcja SAVE i CHARGE

Pozostaje ryzyko , że jednak się tak stanie i pech będzie, a właściciel przegra mierzenie długości siurka na przyspieszenie . Okryje się hańba i narazi na hara-kiri. 

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał:

NIe ma co oczekiwac cudow bez pradu, bo to na bazie 1,4TSI...

Pytanie jak czesto taka sytuacja wystepuja w praktyce.

Bo co innego wydrenowac baterie na potrzeby testow, a co innego normalna jazda :ok:

Zalezy od modelu. Takie GLE ma bufor okolo 8kWh wiec nie zuzyjes ztego w normalnej jezdzie.....

Napisano
18 godzin temu, grogi napisał:

3.3 kW * 8h = 26 kWh. Na miasto na 200km starczy.

Wez jeszcze pod uwage ze seryjnie dostarczane ladowarki sa 10 lub 13A

16A raczej nikt nie daje. Mercedes ma 10A, Mazda 13A.....

Napisano
W dniu 29.01.2022 o 10:06, mati1.6dohc napisał:

Byłem. Może przez znajomości, ale traktowali nas bardzo dobrze. Jeżdziłem EQC, C i GLE.

Kupiliśmy GLE diesel+elektryk. A po tygodniu doszedł jeszcze CLA, ale 3 letni. 

Bez gwiazdy nie ma jazdy :hehe:

Zmiana biegów przy kierownicy to jest coś bajecznego. Po dwóch tygodniach kręcenia się po mieście nie mogłem ruszyć Mini - ale wycieraczki włączałem koncertowo :facepalm:

No i żwawe są. GLE, kloc 2.6 tony ma 6.9/100. A ten drugi chyba 7. Co przy awd jest powtarzalne, więc do miasta spoko. Zresztą i tak nikt tak nie rusza.

no to na bogato o flotę zadbałeś :ok: niech się dobrze i bezawaryjnie użytkują!

Napisano
W dniu 20.12.2021 o 12:48, mati1.6dohc napisał:

Czołem,

tak sobie wymyśliłem babski samochód (wg AK :) ) I raczej nie coupe - zamierzam wrócić do nurkowania, bagażnik lubię mieć.

Który silnik sugerujecie ?

300 e jakoś mnie zainteresował (tylko YT, nie mam własnych doświadczeń).

Ma być wygodnie, nie musi być szybko. Od tego mam inne auta.

Dojazdy do pracy , ruch nie typowo miejski, raczej wielopasmowe drogi z prędkościami 50-100 km/h (bez autostrad).

Może być wolniej ale oszczędniej :) 

Nauczony doświadczeniem wolę Was zapytać. 

Pomożecie ?

Ps tematu https://antyweb.pl/diesel-czy-hybryda-plug-in-mercedes-glc-300d-vs-glc-300e-test-zuzycia-paliwa-i-koszty-jazdy

Napisano
W dniu 30.01.2022 o 21:37, Konrad` napisał:

Jak w życiu jeden na prądzie przejedzie pół Warszawy, inny będzie z każdych świateł ruszał z pełnym butem i bateria pusta. 

Nie jest tajemnicą, że osiągi hybryd z rozładowaną baterią są gorsze tu akurat zadano sobie trudu, żeby to pomierzyć. 

Fakt ciekawe jak to wyjdzie w przypadku silnika o większej pojemności. 

to boosty powinny być zakazane, auto powinno mieć jednakowe przyśpieszenie w każdych warunkach, potem będą akcje, że ktoś gdzieś chciał wyskoczyć bo myślał że zdąrzy a się okaże że prądu  mu zbrakło

Napisano
21 minut temu, bielaPL napisał:

to boosty powinny być zakazane, auto powinno mieć jednakowe przyśpieszenie w każdych warunkach, potem będą akcje, że ktoś gdzieś chciał wyskoczyć bo myślał że zdąrzy a się okaże że prądu  mu zbrakło

W drugą stronę też. Jechałem rzeczoną 330e (napęd tylko tył) za miastem gdy padał deszcz ze śniegiem i wyprzedzałem i jak poszedł pełną mocą to spociłem się i zwolniłem.

Napisano

Odebrales juz swoje GLE?

Jakie pierwsze wrazenia?