Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwichrowana oslona plastikowa podszybia

Featured Replies

Napisano

Jak koledzy u Was wyglada ta oslona plastikowa podszybia (pomiedzy maska a szyba, pod wycieraczkami) ??? U mnie jest troche zwichrowana i przez to nie dociska uszczelki do szyby i prawdopodobnie tedy woda wlewa sie sie do wnetrza pojazdu. Troche mnie zdziwilo jej pokrecenie, ciekawe od czego to sie stalo bo chyba raczej nie od slonca i wysokiej temperatury ??? Dzis mam zamiar ja zdemontowac i zlozyc wszystko z uzyciem silikonu wink.gif

Napisano

> Jak koledzy u Was wyglada ta oslona plastikowa podszybia (pomiedzy

> maska a szyba, pod wycieraczkami) ??? U mnie jest troche

> zwichrowana i przez to nie dociska uszczelki do szyby i

> prawdopodobnie tedy woda wlewa sie sie do wnetrza pojazdu.

> Troche mnie zdziwilo jej pokrecenie, ciekawe od czego to sie

> stalo bo chyba raczej nie od slonca i wysokiej temperatury ???

> Dzis mam zamiar ja zdemontowac i zlozyc wszystko z uzyciem

> silikonu

to normalne

i nie ma co z tym walczyć

ale odetkać odpływy ... gdzieś tam powinien być odpływ do wody któa się dostanie pod uszczelkę

Napisano
  • Autor

> to normalne

> i nie ma co z tym walczyć

> ale odetkać odpływy ... gdzieś tam powinien być odpływ do wody któa

> się dostanie pod uszczelkę

Odplywy wyczyszczone juz w ub roku bo chyba tam nikt od nowosci nie zagladal icon_eek.gif

edit: mam na mysli tego kondoma ktory zwisa do komory silnika 270751858-jezyk.gif Czy sa jeszcze jakies inne odplywy ???

Napisano

Czy

> sa jeszcze jakies inne odplywy ???

Są jeszcze dziury od strony błotników. Woda powinna swobodnie wypływać pod błotnikiem przy drzwiach.

Napisano
  • Autor

> Czy

> Są jeszcze dziury od strony błotników. Woda powinna swobodnie

> wypływać pod błotnikiem przy drzwiach.

No to te tez sa drozne waytogo.gif

Napisano

> No to te tez sa drozne

Jeśli woda nie cieknie na filtr kabinowy, tylko gdzieś z boku, to nie powinna dostawać się tędy do wnętrza. Najważniejsze, żeby filtr byl suchy.

Napisano

> Jak koledzy u Was wyglada ta oslona plastikowa podszybia (pomiedzy

> maska a szyba, pod wycieraczkami) ??? U mnie jest troche

> zwichrowana i przez to nie dociska uszczelki do szyby i

> prawdopodobnie tedy woda wlewa sie sie do wnetrza pojazdu.

> Troche mnie zdziwilo jej pokrecenie, ciekawe od czego to sie

> stalo bo chyba raczej nie od slonca i wysokiej temperatury ???

> Dzis mam zamiar ja zdemontowac i zlozyc wszystko z uzyciem

> silikonu

U mnie również było zwichrowane podszybie dodatkowo lała mi sie woda na filtr powietrza (źle założona uszczelka przy podszybiu) co skutkowało zaj... parowaniem szczególnie podczas deszczu. Po zdemontowaniu podszybia postanowiłem je troche naprostować, modelując opalarką i naginając w odpowiednich miejscaxh. Praca była na tyle żmudna że w pewnym momencie odechciało mi sie już modelowania, ale od tamtego czasu lepiej przylega mi podszybie.

Napisano
  • Autor

No i dzis powalczylem troche z ta oslona. Odkrecilem ja, wyczyscilem rowek na uszczelke bo bylo w nim full blota wiec nic dziwnego ze uszczelka wylatala.. Patrzac co jest pod ta oslona doszedlem do wniosku ze jedynym miejscem ktorym woda moze sie dostawac do wnetrza jest otwor wentylatora. Wiec wyjalem filtr p/p oraz odkrecilem jego ramke mocujaca. Piankowa uszczelke ramki posmarowalem silikonem i zlozylem wszystko w odwrotnej kolejnosc. Mam nadzieje ze moja diagnoza byla trafna i pozbede sie podmakania wykladziny. Filtr p/p wygladal calkiem ladnie, byl tylko troche brudny wiec go wytrzepalem i wygladal jak nowka-sztuka w porownaniu do tego ktory wyjalem w czasie wymiany 2 lata temu.

Napisano

No witam,

Ja właśnie dzisiaj wyjmowałem podszybie w celu wyczyszczenia z kleju po ostatnim ataku gówniarzy pod blokiem http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=277066638&page=&vc=1

Wracając do podszybia - mi uszczelka tylko w jednym miejscy odeszła więc od razu chciałem poprawić. Wyjąłem co się dało (te osłony), wyjąłem i wytrzepałem, wyodkurzałem filtr pp (suchy) i wsadziłem spowrotem, poskręcałem i trzymało cacy, a po chwili - myk - i uszczelka poodchodziła co kawałek confused.gif co jest grane myślę. Więc znów rozkręciłem i potraktowałem ją taśmą dwustronną montażową - i znów cacy. Poskałdałem wszystko do kupy, posprzątałem furkę w środku, biorę się do mycia, a ta franca znów się poodklejała - tzn. trzyma jedynie w miejscach gdzie są wkręty i mocowania wycieraczek confused.gif co by na nią poradzić?? A można to ustrojstwo delikatnie silikonem pojechać - będzie się trzymała szyby, nic się z tym nie stanie ?? A może poluzować wkręty bo za mocno trzymają plastik i go wygina z lekka tam gdzie jestluz ??

Drugie pytanie to czy ta czarna guma wychodzaca z tego podszybia do silnika to właśnie odpływ wody, można toto zdjąć w celu wyczyszczenia ??

Z góry dzięki za odp. i Pzdr.

Napisano

> Drugie pytanie to czy ta czarna guma wychodzaca z tego podszybia do

> silnika to właśnie odpływ wody, można toto zdjąć w celu

> wyczyszczenia ??

> Z góry dzięki za odp. i Pzdr.

Jasne

ale myslę że nie musisz tego zdejmować wystarczy troszke pogrzebać palcem hehe.gif

i wpowinno wystarczyć tak było u mnie

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.