Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3300 km elektrykiem po Europie - trasa, koszty, czasy ładowania.

Featured Replies

Napisano

Dostaję od czytelników dużo listów z pytaniami o zakończoną wczoraj wyprawę "Z motyką na słońce. Głupota i stres".

Wyprodukowałem więc taką planszę. Można sobie zobaczyć trasę, koszty i czasy ładowania. Ładowałem też trochę w hotelu w Utrecht (darmo).

Tajemnice zachwowania resztki twarzy daleko jadąc EV to:

- wyjazd z domu z pełną baterią i dojazd do domu z pustą

- dojazd do ładowarki z jak najniższym stanem baterii  :ok:

- ładowanie do max 50-60% (no chyba, że następna ładowarka jest za daleko lub i tak trzeba zabić trochę czasu w oczkiwaniu na prom) :ok:

- ładowarki Ionity :ok: (jeszcze dziura w Poznaniu).

- abonament Ionity :ok:

- trochę szczęscia, że wszystkie ładowarki będą prawidłowo działać - tak było :ok:

- trochę szczęscia, że choć jedna ładowarka w danej lokalizacji będzie dostępna - tak było :ok:, poza lokalizacją miedzy Bremą a Hamburgiem, bo 4 niemieckich kierowców chaciało koniecznie ładować swoje EV do powyżej 90%. :facepalm: Tu Superchargery są lepsze, bp w momencie obłożenia odcinaja prąd po uzyskaniu 80% i dowalają karę postojową.

Uprzedzając inteligentne śmichy i komentarze, że spalinowcem lepiej, bo szybciej i bez stresu, oznajmiam, że i owszem. :ok: A w odreagowaniu stresu pomagaja mi ceny benzyny/ON.

Pragnę również zaznaczyć, że podróż sama w sobie miała być przyjemna, żadnego jechania po nocach, czy łamania ograniczeń. To nie te czasy, gdy musiałem przejechać trasę Southampton - Warszawa w jeden dzień.

Aha, zużycie pradu na poziomie 22 kWh/100 km. Prędkości w okolicach 120-130 km/h, chyba że ograniczenia, korki bądź żona nakazywały mniej. Jeśli się nie pomyliłem, to koszt ładowań to około 1200 pln.

Nie wiem, dlaczego AK robi downgrade jakości obrazka...

dorzucam linka.

https://ibb.co/RhpQSs1

image.png.c52ae56ea47a8cb8b01423dfa5715883.png

Edytowane przez HelixSv

Napisano

ID4 ?

byly momenty stresujace ze zabraknie przed ladowarka ?

widze ze w wawie sie nie ladowac bo tu ciezko z ladowarkami :)

Napisano
  • Autor
On 4/17/2022 at 3:10 PM, PawelWaw said:

ID4 ?

byly momenty stresujace ze zabraknie przed ladowarka ?

widze ze w wawie sie nie ladowac bo tu ciezko z ladowarkami :)

1. ID4 (na zimówkach a temp w ciagłu jednego dnia potrafiła wachać sie od 0 do 21 stopni. 8] )

2. Że zabraknie pradu przed, nigdy. Obserwuję zasięg, odległość do ładowarki i staram się aby zasięg było o 20 km większy. Jak jest za mały to zwalniam, jak jest za duży to pokazuję córce prędkość maksymalną ID4 - całe 160 km/h ;]

Ładowarki wcześniej sprawdzam na PS czy chargefinder.com, czy działają. I generalnie mam jakiś mętny plan B, czyli np. w razie awarii w Świecku, wiem, że jest też tam Orlen.

3. W Warszawie ładowałem raz na type2-AC w Arkadii, ale sporo po Warszawie jeździłem, więc się wyrównuje.

Edytowane przez HelixSv

Napisano
W dniu 17.04.2022 o 15:21, HelixSv napisał:

Jak jest za mały to zwalniam, jak jest za duży to pokazuję córce prędkość maksymalną ID4 - całe 160 km/h ;]

Widzę, że to wspólny mianownik dla jazdy EV 😄