Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr paliwa

Featured Replies

Napisano

Czy zanieczyszczony (dawno niewymieniany) filtr w paliwa w dieslu może być przyczyną tego, że auto przy 140km/h traci swoją moc (brak przyspieszenia) a odzyskuje ją dopiero po zgaszeniu i ponownym zapaleniu silnka? hmm.gif

Napisano

> Czy zanieczyszczony (dawno niewymieniany) filtr w paliwa w dieslu

> może być przyczyną tego, że auto przy 140km/h traci swoją moc

> (brak przyspieszenia) a odzyskuje ją dopiero po zgaszeniu i

> ponownym zapaleniu silnka?

Może tak, może nie... któż to wie... Jedno jest pewne - skoro wiadomo że filtr adwno niewymieniany to i tak zalecam wymianę nawet gdyby nie rozwiązało to usterki tongue.gif

Napisano

Może. Jak masz wodę w filtrze to jest prawdopdobne zlosnik.gif

A przy polskiej ropie o wodę nie trudno..

Napisano

Pytanie co najmniej dziwne... Zrob doswiadczenie. Odkrec w ten upal butelke z zimnym piwkiem, wsadz do szyjki kawalek szmaty i probuj sie napic. Tak mniej wiecej czuje sie twoj silnik probujac zassac paliwo. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Może tak, może nie... któż to wie... Jedno jest pewne - skoro wiadomo

> że filtr adwno niewymieniany to i tak zalecam wymianę nawet

> gdyby nie rozwiązało to usterki

Filtr ma ok. 15tyś. km, oczywiście wymienię go ale zastanawiam się czy to rozwiąże problem. Co ciekawe, po ponownym uruchomieniu silnika nie tylko moc wróciła ale także efekt nie pojawił się nawet przy 150km/h. Byłem w serwisie od diesli i gość poradził mi najpierw wymiane filtra.

Napisano

> Filtr ma ok. 15tyś. km, oczywiście wymienię go ale zastanawiam się

> czy to rozwiąże problem. Co ciekawe, po ponownym uruchomieniu

> silnika nie tylko moc wróciła ale także efekt nie pojawił się

> nawet przy 150km/h. Byłem w serwisie od diesli i gość poradził

> mi najpierw wymiane filtra.

Nie sugeruj sie przebiegiem, a filtr paliwa w diesel'u to wazna rzecz, u mnie zasyfiony filtr to objaw ze silnik na ulamek sekundy przerywa.

Pierwszy raz wymienialem filtr przy 90kkm (producent zaleca w moim przypadku co 60kkm) bo wlasnie takie przerywanie sie pojawialo, niestety za namową speca w sklepie kupilem zamiennik za 34pln, po 20kkm znowu przerywanie powrocilo, poszedlem do tego samego sklepu i gosc zdziwony ze niby na te filtr nikt sie nie skarży, no ale dal mi super hiper filtr za 38PLN, no i po 10kkm znowu przerywanie (akurat rowno przy 1800obr/min.) wiec nauczony podwojnym doswiadczeniem kupilem filtr MAN'a za 68PLN, pierwsze wrazenia? nie przerywa przy 1800obr/min, a przy lekkiej przygazowce prawie do odcinki mu dalem bo depnalem na gaz jak przy poprzednim filtrze, gdzie trzeba bylo troche depnac aby wskazowka obrotomierza poszla do gory, a tym razem razem chciala w ogole uciec z deski rozdzielczej wink.gif

Jednym slowem kup porzadny "markowy" filtr i nie oszczedzaj na zamiennikach.

pzdr.

Napisano

> Filtr ma ok. 15tyś. km, oczywiście wymienię go ale zastanawiam się

> czy to rozwiąże problem. Co ciekawe, po ponownym uruchomieniu

> silnika nie tylko moc wróciła ale także efekt nie pojawił się

> nawet przy 150km/h. Byłem w serwisie od diesli i gość poradził

> mi najpierw wymiane filtra.

zapomnij o tym zeby wymiana filtra paliwa cos tu pomogla tym bardziej, ze nie zrobiles na starym duzego dystansu. Moze na zmniejszenie turbodziury... ale i to niepewne.

Napisano

Moze sie tak dziac... Zanieczyszczony filtr paliwa oznacza opory przeplywu i jezeli podaczas duzego zapotrzebowania na paliwo nagle cisnienie paliwa spadnie, to ECU to zanotuje i pozniej bedzie tak sterowalo silnikiem, zeby ten efekt nie wystapil, czyli zmuli go. Wylaczenie silnika powoduje reset tych "zabezpieczen" i do ponownego spadku cisnienia wszytsko bedzie OK.

Mialem takie doswiadczenie z VW z silnikiem AFN. VAS pokazywal caly czas blad "Zbyt niskie cisnienie paliwa, przekroczona granica regulacji." Pierwsze co zrobilismy, to byly odczyty cisnien po stronie wysokiego i niskiego cisnienia, ktore wykazaly, ze gwaltownych przyspieszeniach cisnienie po stronie niskiej nagle spadalo. Klient sie przyznal, ze nigdy nie wymienial filtra paliwa po gwarancji (ok. 80 kkm na jednym filtrze). Wymienislismy filtr i bylo OK.

W twoim przypadku przebieg jest jeszcze niewielki, wiec nie ma pewnosci czy to filtr, ale tak jak ktos tu juz napisal... moze masz jakis kiepski filtr. Zacznij od najtanszych rzeczy... nowy filtr (ale nie najtanszy) na pewno silnikowi nie zaszkodzi.

Pozdrawiam

drive.gif

Napisano

W explorerze kolegi takie coś powodował filtr oleju, mechanicy głupieli, serwisy też.. po wymianie oleju samo tak zniknęło wink.gif Okazało się, że filtr był inny.

Napisano
  • Autor

> zapomnij o tym zeby wymiana filtra paliwa cos tu pomogla tym

> bardziej, ze nie zrobiles na starym duzego dystansu. Moze na

> zmniejszenie turbodziury... ale i to niepewne.

przeczytałeś na AC czy orientujesz się w temacie? zlosnik.gifwink.gif co forum to inne odpowiedzi ale filtra wymienić nie zaszkodzi tym bardziej, że nie jestem pewien czy po sprowadzeniu auta był wymieniony

Napisano

> przeczytałeś na AC czy orientujesz się w temacie?

masz watpliwosci jakies? cfaniaczek.gif . W koncu jezdze juz kawal czasu dizlem grinser006.gif

> co forum to inne

> odpowiedzi ale filtra wymienić nie zaszkodzi tym bardziej, że

> nie jestem pewien czy po sprowadzeniu auta był wymieniony

A to skad wiesz, ze auto zrobilo na nim tylko 15 tys? To Ty pewnie zrobiles ten dystans wink.gif

Jak zima mialem klopoty z zapalaniem to tez pierwsze co mi radzono to wymienic filtr paliwa. Niestety nic to wowczas w moich problemach nie pomoglo, natomiast znikl pewien efekt (choc tez nie jestem pewien czy to efekt wymiany filtra), ktory czasem zdarzal mi sie wczesniej (latem ub. r.). Mianowicie po zmianie biegu na wyzszy (np z 4 na 5) kiedy obroty spadly gdzies do 1000 na minute to b ywalo, ze silnik mial chwile "zawahania" zanim zaczynal znow ciagnac. Teraz tego nie ma.

Jesli Twoj filtr nie jest drogi to go wymien. Nie zaszkodzi. Moj kosztowal 85 PLN sciana.gif

Napisano
  • Autor

> masz watpliwosci jakies? . W koncu jezdze juz kawal czasu dizlem

fachura hehe.gif

> A to skad wiesz, ze auto zrobilo na nim tylko 15 tys? To Ty pewnie

> zrobiles ten dystans

Na pewno ma 15tyś., a może mieć 2x więcej - od ostatniego przeglądu w Niemczech. Jako ciekawostkę podam, że gościu w Diesel Serwis Sarnowski twierdził, że na filtrze paliwa z reguły nie powinno się robić więcej niż 10tyś. km zlosnik.gif

Napisano

> fachura

> Na pewno ma 15tyś., a może mieć 2x więcej - od ostatniego przeglądu w

> Jako ciekawostkę podam, że gościu w Diesel Serwis

> Sarnowski twierdził, że na filtrze paliwa z reguły nie powinno

> się robić więcej niż 10tyś. km

taaa. Prawdziwy fachowiec. A nie mowil jeszcze, ze nalezy tylko i wylacznie wymieniac u nich? zlosnik.gif

W moim przypadku producent zaleca wymiane co 40 tys.

Napisano
  • Autor

> taaa. Prawdziwy fachowiec. A nie mowil jeszcze, ze nalezy tylko i

> wylacznie wymieniac u nich?

Gdyby gość był łasy na kasę to by podpiął kompa i skasował 150zł a on zalecił tylko nowy filtr.

Napisano

> Gdyby gość był łasy na kasę to by podpiął kompa i skasował 150zł a on

> zalecił tylko nowy filtr.

no to kupisz nowy filtr, pojedziesz do niego wymienic bo pewnie znajduje sie w takim miejscu, ze sam nie dasz rady. A potem i tak pojedziesz podpiac do kompa bo (gosc oczywiscie bardzo dobrze o tym wie) wymiana filtra na 99% nie pomoze

Napisano
  • Autor

> no to kupisz nowy filtr, pojedziesz do niego wymienic bo pewnie

> znajduje sie w takim miejscu, ze sam nie dasz rady. A potem i

> tak pojedziesz podpiac do kompa bo (gosc oczywiscie bardzo

> dobrze o tym wie) wymiana filtra na 99% nie pomoze

gdzie ty wyczytujesz te mądrości? zlosnik.gif nie pojadę wymienić filtra specjalnie do serwisu zajmującego się dieslami bo od filtrów i olejów mam mechanika pod domem... a na podpięcie kompa już jestem umówiony w innym warsztacie.

Napisano

> taaa. Prawdziwy fachowiec. A nie mowil jeszcze, ze nalezy tylko i

> wylacznie wymieniac u nich?

> W moim przypadku producent zaleca wymiane co 40 tys.

Wez pod uwage że producent nie ma pojecia na jakim paliwie jeżdzi sie w Polsce grinser006.gif

Napisano

> gdzie ty wyczytujesz te mądrości?

czasem, przy okazji kiedy jestem u Ciebie przegladam gazety, ktore kupujesz 270751858-jezyk.gif

> nie pojadę wymienić filtra

> specjalnie do serwisu zajmującego się dieslami bo od filtrów i

> olejów mam mechanika pod domem...

pan Kazio zlotaraczka? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> pan Kazio zlotaraczka?

Czego ty się znowu czepiasz? Do serwisu diesla mam jechać na wymianę filtra jak pod domem mam mechanika? screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Wez pod uwage że producent nie ma pojecia na jakim paliwie jeżdzi sie

> w Polsce

ale z tymi 10tyś. to chyba trochę przesadził hmm.gif

Napisano

> ale z tymi 10tyś. to chyba trochę przesadził

Kazdy ma swoja filozofie. Ja np. traktuje filtr jak pewne zabezpieczenie przed ew. brudami, jesli takie sie trafia. Jesli nie to dobrze, a jesli tak, to niedawno wymieniany filtr ma zawsze wieksza rezerwe przepuszczalnosci niz filtr powiedzmy po 30-40 kkm. Wymieniam filterek na kazdym przegladzie co 15 kkm i mam swiety spokoj. Wydatek niewielki a samopoczucie swietne. Przez te 310 kkm przebiegu mojego autka nigdy nie bylo nic czyszczone w paliwowym ukladzie wtryskowym i mam nadzieje, ze tak jeszcze troche pozostanie. Disel ma jednak wieksze wymagania jakosciowe ukladow wtryskowych i tam znacznie mniejsze czastki nieczystosci potrafia zrobic znacznie wiecej szkody w samym ukladzie lub w kulturze pracy silnika.

Przypomniala mi sie pewna historia z nieodleglych lat. Pewna firma sprowadzila filtry do wody z USA i ku jej zdumieniu znacznie szybciej ulegaly zapchaniu, niz twierdzil producent. Wyslano kilka sztuk do producenta. Odpowiedz nadeszla szybko - filtry naszej prosukcji sluza do oczyszczania wody pitnej, a nie przemyslowej - odpisal producent.

Na paliwie zalanym za granica, jakos auta lepiej chodza... a moze mi sie wydaje.

pozdrawiam

Napisano

> Czego ty się znowu czepiasz? Do serwisu diesla mam jechać na wymianę

> filtra jak pod domem mam mechanika?

a czy ja sie czepiam? Ja zartuje zlosnik.gif

Napisano

> Kazdy ma swoja filozofie. Ja np. traktuje filtr jak pewne

> zabezpieczenie przed ew. brudami, jesli takie sie trafia. Jesli

> nie to dobrze, a jesli tak, to niedawno wymieniany filtr ma

> zawsze wieksza rezerwe przepuszczalnosci niz filtr powiedzmy po

> 30-40 kkm. Wymieniam filterek na kazdym przegladzie co 15 kkm i

> mam swiety spokoj. Wydatek niewielki a samopoczucie swietne.

zalezy jaki filtr i w jakim aucie. Ja razem z wymiana zaplacilem za swoj 125 PLN. Nie bede go wymienial co 15 czy co 10 tys km i co roku wydawal te pieniadze skoro producent zaleca wymiane co 40 tys. km.

Napisano

Wyglada na typowy notlauf, z mojej krotkiej kariery z dieslami hehe.gif

Podjedz na VAG to bedziesz wiedzial, czy turbina juz sie skonczyla

Napisano

> gdzie ty wyczytujesz te mądrości? nie pojadę wymienić filtra

> specjalnie do serwisu zajmującego się dieslami bo od filtrów i

> olejów mam mechanika pod domem... a na podpięcie kompa już

> jestem umówiony w innym warsztacie.

Tylko musi byc ktos kompetenty, zeby Ci zdiagnozowal odczyty VAGa oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.