Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PRECZ owady na zderzakach i lampach

Featured Replies

Napisano

dostalem ostatnio cynk czym usunac zaschniete muchy,pszczoly i inne latajace ustronstwo - otoz

plyn do mycia naczyn LUDWIK rozcienczony z woda (tak zeby zielonkawa byla) normalnie rewelacja z szyb pozlazilo mi jak talala ze zderzaka i lamp tez - po lakierze nie probowalem

jak ktos sam myje to niech sproboje

juz neikupiezadnego badziewa do usuwania owadow - po ostatnim zrobilo mi sie lajno a nie szyba - chociaz musze przyznac ze owadoy usunelo ::D

Napisano

> dostalem ostatnio cynk czym usunac zaschniete muchy,pszczoly i inne

> latajace ustronstwo - otoz

> plyn do mycia naczyn LUDWIK rozcienczony z woda (tak zeby zielonkawa

> byla) normalnie rewelacja z szyb pozlazilo mi jak talala ze

> zderzaka i lamp tez - po lakierze nie probowalem

> jak ktos sam myje to niech sproboje

> juz neikupiezadnego badziewa do usuwania owadow - po ostatnim zrobilo

> mi sie lajno a nie szyba - chociaz musze przyznac ze owadoy

> usunelo ::D

zamiast plynu do spryskiwacza,zawsze latem uzywam wody z ludwikiem i nie narzekam smile.gif muchy i inne latajace znikaja od reki

Napisano

Slyszalem juz bardzo wiele razy ze nie powinno sie uzywac plynu do naczyn do mycia auta bo niekorzystnie wplywa on na lakier. Sam od dawna latem uzywam do spryskiwania szyb wode+plyn do naczyn i jest wg mnie ok. Nie wiem czy moze to jakos wplywac na lakier ???

Dobrym sprawdzonym sposobem na usuwanie robali jest polozenie na kilkanascie minut wilgotnej szmaty lub papieru - po tym wystarczy robale zmyc gabka waytogo.gif

Napisano

> Slyszalem juz bardzo wiele razy ze nie powinno sie uzywac plynu do

> naczyn do mycia auta bo niekorzystnie wplywa on na lakier. Sam

> od dawna latem uzywam do spryskiwania szyb wode+plyn do naczyn i

> jest wg mnie ok. Nie wiem czy moze to jakos wplywac na lakier

> ???

> Dobrym sprawdzonym sposobem na usuwanie robali jest polozenie na

> kilkanascie minut wilgotnej szmaty lub papieru - po tym

> wystarczy robale zmyc gabka

a ja mylem plynem do mycia naczyc :/ sam sie ostatnio zastanawialem czy moze miec to jakis wplyw na lakier :/ chyba zainwestuje w jakis szampon smile.gif

Napisano

> dostalem ostatnio cynk czym usunac zaschniete muchy,pszczoly i inne

> latajace ustronstwo - otoz

> plyn do mycia naczyn LUDWIK rozcienczony z woda (tak zeby zielonkawa

> byla) normalnie rewelacja z szyb pozlazilo mi jak talala ze

> zderzaka i lamp tez - po lakierze nie probowalem

> jak ktos sam myje to niech sproboje

> juz neikupiezadnego badziewa do usuwania owadow - po ostatnim zrobilo

> mi sie lajno a nie szyba - chociaz musze przyznac ze owadoy

> usunelo ::D

Chłopaki, spójrzmy jeszcze na inną rzecz.

Bo w większości rozchlastane robale to chityna. Czy nie lepiej z nią sobie poradzi alkohol, np. letni płyn do spryskiwaczy ?

A z drugiej strony:

Taki ludwik przecież jest do mycia naczyń, więc odtłuszcza. Nie boicie się że np. poradzi on sobie z woskiem na lakierze ? Albo zostaną Wam zacieki ?

poza tym, słyszałem że zostawia smugi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Slyszalem juz bardzo wiele razy ze nie powinno sie uzywac plynu do

> naczyn do mycia auta bo niekorzystnie wplywa on na lakier. Sam

> od dawna latem uzywam do spryskiwania szyb wode+plyn do naczyn i

> jest wg mnie ok. Nie wiem czy moze to jakos wplywac na lakier

> ???

> Dobrym sprawdzonym sposobem na usuwanie robali jest polozenie na

> kilkanascie minut wilgotnej szmaty lub papieru - po tym

> wystarczy robale zmyc gabka

Tez to slyszalem wiec moze cos w tym jest dlatego zainwestowalem w szampon do mycia auta wink.gif

Napisano

ja raz zaryzykowalem i plynem do mycia okien... sam przod trwal 2h ale auto wygladalo jak z salonu smile.gif

"auto bylo na maxa zamuszone"

Nic sie lakierowi nie stalo smile.gif a autko bylo bajecznie czysiutkie

Napisano

Ja w lecie używam wyłącznie ludwiku i.... deszczówki...... grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Najlepsza i najmieksza !!!!

Nie pozostawia żadncyh smug ani dziwnych szlaczków na szybie w przeciwieństwie do twardej i skamieniałej wody z kranu sick.gif

Napisano

> Chłopaki, spójrzmy jeszcze na inną rzecz.

> Bo w większości rozchlastane robale to chityna. Czy nie lepiej z nią

> sobie poradzi alkohol, np. letni płyn do spryskiwaczy ?

> A z drugiej strony:

> Taki ludwik przecież jest do mycia naczyń, więc odtłuszcza. Nie

> boicie się że np. poradzi on sobie z woskiem na lakierze ? Albo

> zostaną Wam zacieki ?

> poza tym, słyszałem że zostawia smugi

chityny to raczej alkoholem nie ruszysz, predzej kwaśnym czymś a to na pewno jest niezdrowe dla lakieru. Zauważ że zimowy który ma duzo alkoholu jest fatalny na robale. Jednak w robalach najgorszy jest tłuszcz który zasycha i na to najlepiej poradzi detergent czyli np ludwik.

Napisano

Zdecydowanie płyn do naczyń rządzi - ale jeśli mogę sugerować to nie Ludwik, który źle się spłukuje, tylko coś typu Pur albo Kop.

Całe lato wożę toto w zbiorniku spryskiwacza i jest bardzo skuteczne - trochę się pieni, ale mam to gdzieś. A o lakier się nie martwię - mam nie nawoskowany zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Chłopaki, spójrzmy jeszcze na inną rzecz.

> Bo w większości rozchlastane robale to chityna. Czy nie lepiej z nią

> sobie poradzi alkohol, np. letni płyn do spryskiwaczy ?

> A z drugiej strony:

> zostaną Wam zacieki ?

hm...na bilogii uczono mnie ze owady maja pancerzyki nozki i inne smieszne rzeczy z chityny ale nie bebechy. flaki to jakies bialka , amino cos tam ... nie chce mi sie o tym szukac teraz

wiec tak ... szamponik mam do autka firmy K2 koncentrat - kosztowal 5 PLN i jest naprawde zaje..sty - karoserie i inne myje rewelacyjnie - ulega biodegradacji i wogole fajnie ale z owadami ma problem.

plyn do spryskiwaczu uwierz ze rady nie daje a wydalem juz na niego naprawde duuuuuuuuuzo od poczatku sezonu- za ta kase moglbym kupic zapas ludwika na caly rok

ludwik daje rady i bede go uzywal - ... mehehe - rozciencze z woda i do zbiorniczka od sprysku - co z tego ze sie pieni - niektore plyny do spryskiwaczy pienia sie jeszcze bardziej np sprzedawany za 2.99 w kauflandzie KRYSZTALEK i na dodatek zapodaje starymi babami icon_eek.gif

Napisano

> zostaną Wam zacieki ?

20.GIFPracuję w firmie która ma także myjnię samochodową. Zgadnijcie czego się używa do sporządzania roztworu do mycia karoserii. Ano właśnie płynu do mycia naczyń, i to przeważnie Ludwika, choć nie tylko.

Dostajemy to w 30 litrowych pojemnikach z hurtowni chemicznej jako detergent do mycia samochodów.

Napisano

> Pracuję w firmie która ma także myjnię samochodową. Zgadnijcie czego

> się używa do sporządzania roztworu do mycia karoserii. Ano

> właśnie płynu do mycia naczyń, i to przeważnie Ludwika, choć nie

> tylko.

> Dostajemy to w 30 litrowych pojemnikach z hurtowni chemicznej jako

> detergent do mycia samochodów.

po płynie do naczyn lakier sie błyszczy, zawsze myje płynem do naczyn a owady usuwam scierką z mikrowłóknami czy cos takiego, schodzi jak po masle .

Napisano

> Zdecydowanie płyn do naczyń rządzi - ale jeśli mogę sugerować to nie

> Ludwik, który źle się spłukuje, tylko coś typu Pur albo Kop.

> Całe lato wożę toto w zbiorniku spryskiwacza i jest bardzo skuteczne

> - trochę się pieni, ale mam to gdzieś. A o lakier się nie

> martwię - mam nie nawoskowany

Ludwik zawiera sól, inne płyny do mycia naczyć chyba też, a wiadomo co znaczy sól dla samochodu. Sam używałem Ludwika do mycia całego samochodu i po roku pojawiły się dziury w progach. A wcześniej ani bąbelka nie było.

Napisano

Dziury w progach to przy tym roczniku: TTTM. Raczej dziwne, że wyszły dopiero teraz smirk.gif. Bo jeśli sól w płynie do mycia naczyń faktycznie jest (nie zaprzeczam, nie potwierdzam - nie lizałem tongue.gif) to raczej w niewielkim stężeniu, osadów nie zostawia, a na dodatek i tak nikt nie myje koncentratem. Więcej soli dostaniesz 1 zimowego dnia. I to kilkukrotnie więcej.

A dziury w Twoich progach można podciągnąć pod ogólnie panującą propagandę, że to wina PO zlosnik2.gif.

Napisano

> Ludwik zawiera sól, inne płyny do mycia naczyć chyba też, a wiadomo

> co znaczy sól dla samochodu. Sam używałem Ludwika do mycia

> całego samochodu i po roku pojawiły się dziury w progach. A

> wcześniej ani bąbelka nie było.

Nie znam sie dobrze na skladzie tych plynow ale w reklamach mowia ze zawiera ocet bo ten bdb zmywa tluszcz.

Napisano

najlepiej jest odpalic karchera i muszyska dosc dobrze odpadaja:) puzniej gabeczka z płynem, do naczyn i naprzod, ja osobiscie urzywam palmoliwa, po plynie do naczyn jest plus ze fury na sucho nie trzeba wycierac i zadne zacieki sie nei robia, a to dlatego ze plyn do mycia naczyn zmniejsza napiecie powierzchniowe na karoserii i woda ladnie scieka dziala to podobnie do piany aktywnej ktorej urzywaja na myjniach.pozdrawiam

Napisano

> Nie znam sie dobrze na skladzie tych plynow ale w reklamach mowia ze

> zawiera ocet bo ten bdb zmywa tluszcz.

Sól powoduje, że naczynia błyszczą i palec się nie ślizga jak przejedziesz po talerzu. Do zmywarek wręcz dodaje się jeszcze specjalnej soli przeznaczonej dla nich

Oczywiście, że zimą jest na drogach więcej soli, ale tylko zimą i to nie przez całą zimę a samochód myję cały rok. Poza tym sól z drogi działa zazwyczaj od spodu i z zewnątrz, gdzie łatwo jest zabezpieczyć i tak się robi. Przy myciu roztwór przy myciu i płukaniu jest niejako wlewany od góry i przelewa się przez profile zamknięte, w które nie wejdziesz i właśnie wszelka korozja zaczyna się od środka profilu, nie z zewnątrz. Nie trzeba tu wielkiego stężenia, wystarczy stałe stosowanie niewielkich dawek soli, która jest katalizatorem przyśpieszającym korozję.

Wiem, że TTTM, ale przez 4 lata jeździłem bez rudej (kupiłem 8-latka, nie nowego i nagle po niecałym roku zaczęło się gwałtownie sypać, najpierw nadkola, potem progi, dodam, że po niecałym roku mycia Ludwikiem. Więc powodzenia, myjcie dalej. Jak macie nowsze wozy może potrwa to dłużej niż rok, ale ruda zawsze wygrywa z F-ką

Dotarłem właśnie do składu chemicznego Ludwika w który jest m. in. : sól sodowa kwasu alkilobenzenosulfonowego, sól czterosodowa kwasu etylenodiaminotertaoctowego, chlorek sodu, kwas octowy i inne.

Nie jestem chemikiem, ale chlorek sodu, to nasza zwykła sól kuchenna.

Napisano

> [....]Nie jestem chemikiem, ale chlorek sodu, to nasza zwykła sól kuchenna.

boje_sie.gif W takim razie wczoraj po raz ostatnio wlalem do zbiornika plynu mieszanke wody z plynem do naczyn sick.gif Trzeba bedzie jakas inna recepture znalezc hmm.gif Moze mydlo w plynie do mycia rak ??? hmm.gif

Napisano

ja kupuje z schella insecta;) popsikam i schodzi jak po masle;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.