Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy opłaca się z Uno robic autko do KJS?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Planuję tuż po wakacjach kupić sobie niedrogie autko (powiedzmy do 5 kpln) i już teraz staram się dokonać pierwszej selekcji. Ma być ono małe, trzydrzwiowe, szybkie i tanie w naprawach. Będzie ono służyło m.in. do KJS-ów (nie musi ich wygrywać; chodzi o zabawę i naukę). Początkowo zastanawiałem się nad Punto I, ale za tę cenę można wyrwać najwyżej wersję 1.1.

Teraz rozmyślam nad Uno 1.4 i mam do was kilka pytań:

1. Czy ten silnik można niewielkim kosztem (1000-1500zł) podrasować do powiedzmy 80KM-85KM?

2. Jak wygląda sprawa awaryjności i kosztów napraw takiego silnika?

3. Z jakim kosztem należy się wiązać próbując usztywnić zawias i poprawić hamulce (słyszałem, ze w Uno nie są zbyt mocne).

4. Czy ogółem rzecz biorąc Uno 1.4 to dobry pomysł na tanie autko na codzień i do amatorskiego sportu?

Pozdrawiam!

Napisano

Witam 20.GIF

Nasz kolega Lui, bawi sie w KJS. ok.gif

On ma Uno 1.0 podrasowane devil.gif, ale to nie jest wyścigówka.

Zakupił też Uno Turbo do KJS, i do tej pory jeździł nim, lecz potrzebuje czegoś innego wieć sprzeaje je wink.gif

Klik

Nie wiem czy moge podać link do innech for icon_rolleyes.gif

Jak chcesz to na prov Ci podam co Lui zrobił z Uno palacz.gif

Napisano

> Witam!

> Planuję tuż po wakacjach kupić sobie niedrogie autko (powiedzmy do 5

> kpln) i już teraz staram się dokonać pierwszej selekcji. Ma być

> ono małe, trzydrzwiowe, szybkie i tanie w naprawach. Będzie ono

> służyło m.in. do KJS-ów (nie musi ich wygrywać; chodzi o zabawę

> i naukę). Początkowo zastanawiałem się nad Punto I, ale za tę

> cenę można wyrwać najwyżej wersję 1.1.

> Teraz rozmyślam nad Uno 1.4 i mam do was kilka pytań:

> 1. Czy ten silnik można niewielkim kosztem (1000-1500zł) podrasować

> do powiedzmy 80KM-85KM?

> 2. Jak wygląda sprawa awaryjności i kosztów napraw takiego silnika?

> 3. Z jakim kosztem należy się wiązać próbując usztywnić zawias i

> poprawić hamulce (słyszałem, ze w Uno nie są zbyt mocne).

> 4. Czy ogółem rzecz biorąc Uno 1.4 to dobry pomysł na tanie autko na

> codzień i do amatorskiego sportu?

> Pozdrawiam!

Pogadaj z gościem o nicku "Luc752".

Napisano

bardzo dobry wybór grinser006.gif

moje uno w kjs sprawoje się bardzo fajnie, nie jest to maszynka do wygrywania ale spisuje się bardzo ładnie ok.gif

fakt że jest za słaby ale to z jednej strony + bo można zawsze dać gaz w podłogę ok.gif

ale tak z 75KM by się przydało (wkrótce wink.gif )

poleciłbym z silnikiem 1.1 ok.gif

za 1000zł myślę że można zarobić ok 70KM:

głowica z punto 1.2 75KM + kolektor z 1.1 i jakiś dwugardzielowy gaźnik

cena częścu to ok 300zł głowica + 200zł wszystkie częśći potrzebe do wymainy ok.gif gaźnik plus jakaś flansza do montażu ok 100zł

do tego odelżyć i wyważyć koło zamachowe - ok 130zł

no i jeszcze wydech od kolektora + tłumik 125p - ok 150zł

no i zostaje 120zł na dolocik smile.gif

i będziesz miał bardzo żwawy silniczek ok.gif

przedewszystkim polecam 1.1 FIRE bo jest wiele sprawdzonych metod tuningu, dużo części, no i takie autko jest szybsze od mocniejszszego 1.4 bo lżejsze

przyśpiesza lepiej ale też lepiej skręca i hamuje ok.gif

pozatym mało pali (nawet na KJS) i jest tani w opłatach

same zalety grinser006.gif

silnik mamy z głowy wink.gif

ale to nie jest rzecz najważniejsza

moim zdaniem najważniejszy na początku jest środek

kubełki+szelki+kiera ok.gif

wtedy można naprawdę poczuć się jak w rajdówce i odczuwać przyjemność z jazdy, a nie walczyć o utrzymanie się za kierownicą podczas szybkich nawrotów smile.gif

myślę że za ok 600zł mógłbyś skompletować taki zestawik do wnętrza smile.gif

zawieszenie

ja na początku jezdziłem na seryjnych amorkach i sprężynach jamex -35mm

bardzo dobry zestaw na początek, bardzo uniwersalny ok.gif

można latać po różnych nawierzchniach, nawet po dziurach beż najmniejszych obaw że o coś się przychaczy

w ostatni weekend jechałem pierwszy raz na twardszym i niższym zestawie bilstein b6 + h&r - 60mm

przez pierwszą pętlę musiałem się przyzwyczaić bo auto było za twarde i trochę bardziej nerwowe w zachowaniu (głównie przez leciutki i twardo zawieszony tył)

ale pozniej się przyzwyczaiłem i można było naprawdę szybko latać po twardych nawierzchniach, aż wyskoczył nowy problem - podwijające się opony (na pierwszym zawiasie nie było takich sytuacji)

ale ten zestaw co teraz mam nie nadaję się na latanie po dziurach... na KJS z próbami o twardej nawierzchni zryłem mocno dwururkę i skrzynie biegów, trzeba będzie pomyśleć o płycie pod silnik na takim zestawie ok.gif

hamulce proponuję zostawić w spokoju, wystarczy żeby były w bardzo dobrym stanie, ja jedzę na seri (klocki ferodo premier, i tarcze brembo czyli seria tylko że "firmowa")

nie miałem jeszcze sytuacji żeby zabrakło hamulca (prędzej puszczają opony)

szkoda że chcesz kupić auto dopiero po wakacjach bo mam na sprzedaż trochę gratów które by ci się przydały

kubełki bimarco C dwie sztuki - 400zł stan bdb

pasy 4pkt willans - 100zł

zawias na którym jezdziłem wcześniej, sprężyny jamex + amorki (nie te na któych jezdziłem- w lepszym stanie) - 200zł

kiera z nabą - 80zł

czyli praktycznie(bez jednych pasów) full zestaw do przerobienia uno na rajdówkę ok.gifgrinser006.gif

więc polecam uno, nadaje się do KJS dla zabawy i nauki, na codzień też można tym jezdzić, sam jezdzę rajówką na codzień (ale zostawiam tylko kubeł kierowcy a resztę zakładam serię)

odpowiednio zrobiony wyedech z tłumiekiem 125p nie jest uciążliwy przy codziennej jezdzie ok.gif

pozatym uno jest autkiem w miarę pojemnym, można spokojnie jezdzić w 4 osoby na dłuższe trasy (tylko kwestia ewentualnego bagażu)

pozatym w razie czego chętnię pomogę w przygotowaniu auta (silnik zawieszenie wnętrze) ok.gifgrinser006.gif

Napisano

uno ma kijowe zawieszenie jak zrobi sie sztywny zawias wtedy opony tarcą kontakt ja cały czas miałem z tym problem silnik miałem 1.4 seria w zupełności wystarcza nie jest awaryjny wysokie obroty mu nie przeszkadzają hamulce seryjne dają rade , nawet ręczny oczywiście wszystko musi być sprawne

Napisano

> Witam!

> Planuję ...

witam

kolega Luigi dobrze opisal co i jak z unem do kjs i musze go poprzec:

miejsce pracy na poczatek pozniej zawieszenie, oponki, silnik/hamulce

i tez polecam 1.1 jest duzo do niego gratow i jest podatny na mody.

hamulce mozna zrobic tak jak ktos ostatnio opisywam (zaciski i jazma od cc tarcze dedykowane do uno 1.7 D)

poza tym jesli by ci to nie przeszkadzalo to oczywiscie wybebeszenie wnetrza na zawody smile.gif

ale jesli mowisz ze masz 5 tys na autko to moze ccs udaloby ci sie wyrwac? o wiele lepsza baza.

tak czy siak powodzenia zycze sukcesow i dotarcia do mety bez przygod smile.gifdrive.gif20.GIF

Napisano

uno ma tą zaletę nad cc że jest większe

więc jak ktoś nie chce auta tylko do KJS to uno praktyczniejsze

pozatym mało uno jezdzi w KJS, trzeba to zmienić wink.gif

Napisano
  • Autor

> uno ma tą zaletę nad cc że jest większe

> więc jak ktoś nie chce auta tylko do KJS to uno praktyczniejsze

> pozatym mało uno jezdzi w KJS, trzeba to zmienić

Dokładnie smile.gif! W CCS-ie chorowałbym na klaustrofobię, a Uno jest w sam raz! Widzę, że silnik 1.1 zbiera zdecydowanie lepsze opinie i chyba na niego się zdecyduje.

Apropo wnętrza- kubełki rzeczywiście by się przydały, ale mam pytanie apropo pasów-szelek: gdzie się je mocuje? Chodzi mi o to, że auto będzie również używane na codzień i tylna kanaba będzie używana również. Czy jedno nie wyklucza drugiego?

Pozdrawiam i dziękuję za rzeczowe rady!

Napisano

> Dokładnie ! W CCS-ie chorowałbym na klaustrofobię, a Uno jest w sam

> raz! Widzę, że silnik 1.1 zbiera zdecydowanie lepsze opinie i

> chyba na niego się zdecyduje.

> Apropo wnętrza- kubełki rzeczywiście by się przydały, ale mam pytanie

> apropo pasów-szelek: gdzie się je mocuje? Chodzi mi o to, że

> auto będzie również używane na codzień i tylna kanaba będzie

> używana również. Czy jedno nie wyklucza drugiego?

> Pozdrawiam i dziękuję za rzeczowe rady!

to najlepszym rozwiązaniem byłyby szelki mocowane na karabińczyki, nie mają one oczek tylko karabyńczyki,

no i masz takie specjalne śruby z oczkami, i z tyłu przykręcasz taką śrubą zwykłe tylne pasy pasażera i w to oczko zapinasz szelki, jak kogoś wieziesz to szelki odpinasz i jedziesz w normalnych pasach ok.gif

mam też takie szelki ale używam przykręcanych na stałe, mi to nie przeszkadza ok.gif

jeśli kupiłbyś uno pięcio drzwiowe to są też takie specjalne belki do mocowania pasów, ale pasy muszą być wtedy 4 punktowe

takie są nawet w nowej imprezie WRC grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.