Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powłoka na lakier sama usuwająca rysy

Featured Replies

Napisano

ciekawy patent. powłoka nakładana na lakier z której rysy znikają po 30 minutach stania na słońcu. rodzaj polimeru tyle że zupełnie nowego twardego. ciekawe czy to wejdzie na rynek bo ma być tanie w produkcji. mogliby to nakładać w sumie już w fabryce. pytanie czy naprawy lakieru z taką powłoką nie bylyby kłopotliwe.

https://dailydriver.pl/porady/technika/lakier-bez-rys-w-korei-stworzono-powloke-ktora-sama-usuwa-rysy/

Edytowane przez DamianMig

Napisano
2 godziny temu, DamianMig napisał:

ciekawe czy to wejdzie na rynek

Infiniti stosuje to od kilkunastu lat. Efekt niby jest. 😁

Napisano
  • Autor

Ale to jest coś nowego, ledwo to skonczyli. Ciekawe czy bedzie róznica. A coś wiecej o tej powloce w infiniti masz moze do poczytania? na ktorych modelach i jak to dziala?

Napisano
1 godzinę temu, DamianMig napisał:

coś wiecej o tej powloce w infiniti masz moze do poczytania? na ktorych modelach i jak to dziala?

Jest u mnie na QX50 ale nie zauważyłem efektów działania. Może dlatego, że parkuję głównie w podziemnym i rzadko stoi na słońcu?

Napisano
  • Autor

Ale to była powłoka nakładana przez dilera czy fabrykę? Mogłbym ją też nałożyć na swoje Mondeo czy to tylko w infiniti? To ma jakąś nazwę?

PS. dostałem ostrzeżenie ale nie wiem czy za to ze wrzycilem ten link z tymi badaniami reklamując je czy za to, że reklamujemy te powłoki Infiniti :)

Napisano
2 minuty temu, DamianMig napisał:

PS. dostałem ostrzeżenie ale nie wiem czy za to ze wrzycilem ten link z tymi badaniami reklamując je czy za to, że reklamujemy te powłoki Infiniti :)

Masz krótki staż i koledzy widząc wypowiedź z linkiem są przewrażliwieni. Nie przejmuj się :skromny:

Napisano
10 godzin temu, DamianMig napisał:

Ale to była powłoka nakładana przez dilera czy fabrykę?

Tak, od któregoś roku niektóre modele a później być może wszystkie to miały. Mam małą wgniotkę z przerysowaniem na klapie i gołym okiem widać, że całość z lakierem jest bardzo grube.

Napisano
  • Autor
W dniu 13.08.2022 o 11:06, malrapida napisał:

Tak, od któregoś roku niektóre modele a później być może wszystkie to miały. Mam małą wgniotkę z przerysowaniem na klapie i gołym okiem widać, że całość z lakierem jest bardzo grube.

a jest jakaś procedura naprawy elementu pokrytego taką powłoką? Jak podjadę do kogoś, kto nie wie o tej powłoce, to nie będzie problemu z naprawą? A może właśnie trzeba to naprawiać u konkretnych fachowców (Infiniti)?

Napisano
19 godzin temu, DamianMig napisał:

a jest jakaś procedura naprawy elementu pokrytego taką powłoką? Jak podjadę do kogoś, kto nie wie o tej powłoce, to nie będzie problemu z naprawą? A może właśnie trzeba to naprawiać u konkretnych fachowców (Infiniti)?

Kiedy powiedziałem o tej powłoce swojemu lakiernikowi, który naprawiał przód po sprowadzeniu auta z Kanady, tylko się roześmiał i machnął ręką. Robi takie lakiery normalnie i nic się nie dzieje. Albo ta powłoka to ściema albo on się nie zna i kiedyś to wyjdzie albo bezproblemowo łączy się z tradycyjnymi lakierami.

Napisano
W dniu 17.08.2022 o 09:26, malrapida napisał:

Kiedy powiedziałem o tej powłoce swojemu lakiernikowi, który naprawiał przód po sprowadzeniu auta z Kanady, tylko się roześmiał i machnął ręką. Robi takie lakiery normalnie i nic się nie dzieje. Albo ta powłoka to ściema albo on się nie zna i kiedyś to wyjdzie albo bezproblemowo łączy się z tradycyjnymi lakierami.

Może malował całe elementy to i łączenie nie było potrzebne?

Napisano
21 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Może malował całe elementy to i łączenie nie było potrzebne?

Nowa maska, zderzak przedni i błotniki, więc cieniować musiał.

Napisano

Alternatywą dla takich "nowych powłok" są od lat folie PPF (Paint Protective Film)