Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klmia - woda w samochodzie

Featured Replies

Napisano

witam serdecznie i prosze o pomoc

wczoraj zobaczyłem, że leci mi woda do środka przez filtr PP od strony pasażera przy włączonej klimie.

i zastanawiam się co się w klimie poszło...

prosze o pomoc ...przy tych upałach to w środku bagienko.

czy się zatkał przewód odprowadzajcy wodę na zewnatrz (dzie go szukać) czy cos innego

pzdr

Napisano

> witam serdecznie i prosze o pomoc

> wczoraj zobaczyłem, że leci mi woda do środka przez filtr PP od

> strony pasażera przy włączonej klimie.

> i zastanawiam się co się w klimie poszło...

> prosze o pomoc ...przy tych upałach to w środku bagienko.

> czy się zatkał przewód odprowadzajcy wodę na zewnatrz (dzie go

> szukać) czy cos innego

> pzdr

albo odpływ zatkany - woda powinna zdaje się wyciekać pod samochód

albo masz typ obudowy filtru, której pokrywka powinna być uszczelniona

Napisano

> szukać)

Powinien się znajdować z tyłu silnika lekko po prawej stronie auta. Przynajmniej tam u mnie kapie ;-) Przyświeć lampą to na pewno znajdziesz.

Napisano
  • Autor

> albo odpływ zatkany - woda powinna zdaje się wyciekać pod samochód

> albo masz typ obudowy filtru, której pokrywka powinna być

> uszczelniona

co to znaczy uszczelniona

Napisano
  • Autor

> co to znaczy uszczelniona nie bardzo rozumiem tj,

jak nie jest dobrzeuczszelniona to może kapać ????? a co z odpływem.

Napisano

> co to znaczy uszczelniona

pokrywka, którą sie zdejmuje w celu wymiany filtra pyłkowego powina być od dołu uszczelniona

tak piszą w książce

czym nie wiem

w Astrach II są 2 typy układów wentylacji i w przypadku jednego tak pownno być

Napisano

> witam serdecznie i prosze o pomoc

> wczoraj zobaczyłem, że leci mi woda do środka przez filtr PP od

> strony pasażera przy włączonej klimie.

> i zastanawiam się co się w klimie poszło...

> prosze o pomoc ...przy tych upałach to w środku bagienko.

> szukać) czy cos innego

> pzdr

Obstawiam,że masz klimę BEHR

pokrywę filtr p.pyłk. musisz od dołu,na złączeniu z obudową obsmarować silikonem,bo tamtędy lubi cieknąć woda

Napisano

> Obstawiam,że masz klimę BEHR

> pokrywę filtr p.pyłk. musisz od dołu,na złączeniu z obudową

> obsmarować silikonem,bo tamtędy lubi cieknąć woda

E tam!

Obstaję przy zapierniczeniu wylotu skroplin. Jeśli nie leci wylotem, tylko cieknie przez filtr pp to na 99,9999% jest to. Ja mogę wyciągnąć filtr pp zostawić bez zamknięcia i cieknąć nie będzie, no chyba, że zakorkuję wylot ;p.

Wjechać na kanal (wczołgać sie pod samochód?!) i sprawdzić odprowadzenie skroplin z parownika. Ewentualnie przepchać jakimś wyciorem.

Napisano
  • Autor

> Obstawiam,że masz klimę BEHR

> pokrywę filtr p.pyłk. musisz od dołu,na złączeniu z obudową

> obsmarować silikonem,bo tamtędy lubi cieknąć woda

tylko u mnie przy 28 stopniach na zewn. nie kapie ale leci woda do środka no i filtr pp był mokry. a chyba powinien być suchy...

pzdr

Napisano

Woda powinna Tobie lecieć pod samochodem a nie w samochodzie! Tak jak mówiłem, sprawdź odprowadzenie skroplin POD samochodem - wycior i przeczyścić!! Przy dużej wilgotności powietrza parownik potrafi w ciągu kilkunastu minut skroplić sporą kałużę pod samochodem!

Napisano

Tak jak Kolega wyżej napisał ja też mogę zdją klapkę i woda mi leci pod auto... To nie jest wina klapki-> gdyby ona miała blokować wypływanie wody to cały filtr byłby zalany. to musi by odpływ.

ja też myślałem że mam zapchany ale jak mi jednego dnia poleciało to myślałem że mi chłodnica gdzieś poszła.. smile.gif

Napisano

> Tak jak Kolega wyżej napisał ja też mogę zdją klapkę i woda mi leci

> pod auto... To nie jest wina klapki-ja też myślałem że mam

> zapchany ale jak mi jednego dnia poleciało to myślałem że mi

> chłodnica gdzieś poszła..

Przerabiałem ten temat.Czyściłem od spodu auta ale to nic nie pomoglo.U mnie w kanale odprowadzającym wodę była resztka jakies gumy i prawie całkowicie blokowała odpływ wody na zewnątrz.

Trzeba było:

1.wyjąć osłonę tunela środkowego

2.od dołu konsoli odczepić osłonę dolną nagrzewnicy - mocowaną na kilkanaście zapinek takich jak mocują filtr p/pyłowy

Przy okazji całkowicie zdjąłem osłonę filtra p/pyłowego i wyczyściłem całe "pomieszczenie parownika i nagrzewnicy".

Należy uważać na czujnik oblodzenia parownika - końcówka jest włożona między "żeberka" parownika.

• 11 miesięcy później...
Napisano

> Przerabiałem ten temat.Czyściłem od spodu auta ale to nic nie

> pomoglo.U mnie w kanale odprowadzającym wodę była resztka jakies

> gumy i prawie całkowicie blokowała odpływ wody na zewnątrz.

> Trzeba było:

> 1.wyjąć osłonę tunela środkowego

> 2.od dołu konsoli odczepić osłonę dolną nagrzewnicy - mocowaną na

> kilkanaście zapinek takich jak mocują filtr p/pyłowy

> Przy okazji całkowicie zdjąłem osłonę filtra p/pyłowego i wyczyściłem

> całe "pomieszczenie parownika i nagrzewnicy".

> Należy uważać na czujnik oblodzenia parownika - końcówka jest włożona

> między "żeberka" parownika.

Czy dużo pracy i czasu trzeba poświęcić by przeczyścić kanał wylotowy od środka samochodu?? Wybieram się na działkę, a tam nie mam kanału. Ostatnio spotkał mnie problem z wodą pod nogami pasażera na włączonej klimie.

Napisano

w mojej asterce H kapie w komorze silnika mam odpływ koło zbiornika wspomagania kierownicy i kapie pod samochód początkowo myślałem że mam wyciek płynu chłodniczego hehe.gifbo nakapało dość sporo wody

Napisano

Dopiero wróciłem z weekendu.Od środka nie przeczyścisz tego odpływu bo żeby się do niego dostać to trzeba zdjąć korytko.A ono jest mocowane m.in. za pomocą dwóch wkrętów trzymających odpływ.I te są dostępne tylko z kanału.

Napisano

> pokrywka, którą sie zdejmuje w celu wymiany filtra pyłkowego powina

> być od dołu uszczelniona

> tak piszą w książce

> czym nie wiem

> w Astrach II są 2 typy układów wentylacji i w przypadku jednego tak

> pownno być

Zgadza sie, moze niedawno był wymieniany filtr kabinowy ?!

i został niewłasciwie zamontowany ?

Z innej beczki, jak rozpoznac jaki układ klimatyzacji jest w aucie,

gdyz to wpływa na wybor filtra - jakies podpowiedzi ?

Napisano

> Z innej beczki, jak rozpoznac jaki układ klimatyzacji jest w aucie,

> gdyz to wpływa na wybor filtra - jakies podpowiedzi ?

Najprostsza sprawa to podniesc maske i zerknac na chlodnice tam pisze BEHR (nie wiem jak DELPHI ale jesli nie pisze to czytaj dalej:P ) i juz wiesz praktycznie wszystko, jesli dalej chcesz sie upewnic to gleboko schowaj sie pod schowek od strony pasazera poswiec latara w strone nagrzewnicy i tam na oslonie nagrzewnicy jest tez wyryte BEHR (lub Delphi), jak robilem nagrzewnice to zdjalem tunel srodkowy i mialem jak na dloni. Mozna tez wyciagnac filtr przeciwpylkowy i po wymiarach sprawdzic jaki masz uklad chlodzenia

Napisano

> Dopiero wróciłem z weekendu.Od środka nie przeczyścisz tego odpływu

> bo żeby się do niego dostać to trzeba zdjąć korytko.A ono jest

> mocowane m.in. za pomocą dwóch wkrętów trzymających odpływ.I te

> są dostępne tylko z kanału.

Kolega prawie dobrze prawi ale prawie robi duza roznice:P

Otoz prawdą jest aby dostac sie do odplywu to tylko od spodu, ale kanal nie musi Ci byc do niczego potrzebny, wystarczy zebys mial czym podlewarowac wysoko i podeprzec np ceglami albo szerszym pienkim, wtedy (jesli masz diesla) odkrecasz oslone plastikowa (ale nie cala ta duza, tylko ten maly kawalek co pozwala Ci zajrzec do garow od spodu, swiecisz zarowa w strone kabiny i widac takie kolanko plastikowo gumowe z dziurka w ksztalcie krzyza ktore jest przykrecone dwoma dlugimi srubami Torx 20, do odkrecania polecam grzechotke bo wkretakiem idzie sie zarabac. Sciagasz kolanko, wtedy wracasz do kabiny odkrecasz tunel srodkowy (razem z popielniczka i miechami skrzyni biegow i hamulca recznego) pozniej sciagasz spinki (kolo 10 sztuk) z dolnej obudowy nagrzewnicy, ciagniesz ja najpierw w dol aby zlazla z nagrzewnicy i pionowej rurki z odplywu skroplin a pozniej do tylu samochodu i razem plastik wychodzi i przepychasz odprowadzenie skroplin i voila smile.gif

Napisano

> Kolega prawie dobrze prawi

No toż tak mówię.Tylko że mi nie udało się odkręcić tych śrub inaczej niż z kanału

Kolega tylko łopatologicznie wyjaśnił temat do końca.

Napisano

> No toż tak mówię.Tylko że mi nie udało się odkręcić tych śrub inaczej

> niż z kanału

> Kolega tylko łopatologicznie wyjaśnił temat do końca.

Bardzo dziękuję za tak szybką i szczegółową instrukcję przepychania rurki odprowadzania skroplin.

Trochę podziałałem. Wyjąłem cały tunel środkowy, ale nie było to potrzebne. Nastepnie wymontowałem schowek i rurę nadmuchu na nogi (znajduje się za schowkiem). Następnie wyciągnąłem filtr PP i odkręciłem (4 śrubki) część obudowy filtra PP razem z klapką. Mam narzewnicę i jej obudowę typu Behr. Zauważyłem, że obudowa filtra PP ma na całym swoim obwodzie uszczelkę (pozostała część obudowy w samochodzie ma specjalny rowek na nią) i w jednym z kolanek ta uszczelka odkleiła się od plastiku obudowy. Uruchomiłem silikon i pokleiłem szystko jak leci. Wczoraj gdy zaobserwowałem wodę na dywaniku w samochodzie wykonując test Macajeva wydawało mi się że to właśnie z tego kolanka się sączy. Tak czy inaczej - zakleiłem i zobaczymy czy to pomoże. Poza tym włożyłem łapę by pomcać nagrzewnicę - troszkę syfu jeszcze tam było i to co można było wyciągnąć wywaliłem. Przeleciałem ją jeszcze deliktanie pędzelkiem by jeszcze bardziej ją wyczyścić. Na koniec mały test - miałem pod ręką strzykawkę 10ml + H2O i wstrzyknąłem 2 x - po pewnym czasie woda pojawiła się pod samochodem - czyli jakiś odpływ jest nie wiem czy w pełni drożny ale woda ma odpływ. Swój samochód kupiłem od firmy, a wiadomo jak to z samochodami firmowymi - przy pierwszym odgrzybianiu klimy - tragedia, tyle świństwa tam było i tak sobie pomyślałem, że jeśli mój silikon nie pomoże to skorzystam ze wskazówek kolegi i przeczyszczę kanalik odpływowy z wewnątrz. Mam na osiedlu kanał i na podstawie tak szczegółowego opisu napewno sobie poradzę.

DZIĘKI i Pozdrawiam

Napisano

> Nastepnie wymontowałem schowek i rurę nadmuchu na

> nogi (znajduje się za schowkiem). Następnie wyciągnąłem filtr PP

> i odkręciłem (4 śrubki) część obudowy filtra PP razem z klapką.

> Mam narzewnicę i jej obudowę typu Behr. Zauważyłem, że obudowa

> filtra PP ma na całym swoim obwodzie uszczelkę i w jednym z

> kolanek ta uszczelka odkleiła się od plastiku obudowy.

U mnie w Zafirze tez jest klima BEHR, po wyciagnieciu schowka nadal jest ciasno, dlatego mam pytanie:

- czy aby wymienic filtr musiałes cos dodatkowo wymontowac oprocz klapki obudowy filtra

- czy sama klapka była umocowana za pomocą zatrzasków (tak jest u mnie), czy tez klapke mocowały tez sruby

rozumiem ze silikon stosowałes na ten rowek na obwodzie obudowy ?

Napisano

> U mnie w Zafirze tez jest klima BEHR, po wyciagnieciu schowka nadal

> jest ciasno, dlatego mam pytanie:

> - czy aby wymienic filtr musiałes cos dodatkowo wymontowac oprocz

> klapki obudowy filtra

> - czy sama klapka była umocowana za pomocą zatrzasków (tak jest u

> mnie), czy tez klapke mocowały tez sruby

> rozumiem ze silikon stosowałes na ten rowek na obwodzie obudowy ?

Żeby wyjąć i wymienić filtr wystarczy tylko zdjąć zatrzaski i otwarzyć kalpkę. U mnie nieszczelność była w dalszej części obudowy filtra która jest już przykręcana do całości 4 lub 5 śrubkami i dodatkowo zabezpieczona uszczelką na "pióro i wpust". Przejechałem ok 30km na klimie i wydaje się być ok. Plama wody pojawiła się w garażu w miejscu odpływu - w środku sucho więc może trafiłem z naprawą.

Silikon tylko na rowek i odczepioną uszczelkę.

Napisano

> Żeby wyjąć i wymienić filtr wystarczy tylko zdjąć zatrzaski i

> otwarzyć kalpkę.

> Silikon tylko na rowek i odczepioną uszczelkę.

Według mnie troche bedzie ciezko, ale sprobuje wink.gif

Rozumiem ze rowek jest na dole klapki - czy silikon moze byc taki akrylowy (łazienkowy) ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.