Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Czołem.

Jak to jest z UFG i przerwą w OC?

Czy jeżeli w konkretnym roku kalendarzowym nastąpiła kilkudniowa przerwa w OC, po czym oczywiście zostało ono zawarte i opłacone to UFG może nałożyć karę tylko w tym roku kalendarzowym, w którym nastąpiła przerwa?

Czyli jeśli oda się dotrwać do końca roku to szansa na karę maleje z każdym dniem coraz bardziej do zera (bo dochodzi jeszcze kwestia kiedy zostało ono dokładnie wykryte, samo przeskoczenie roku na nowy jeszcze nie daje gwarancji, że uszło na sucho)?

Oczywiście żadnego zdarzenia, ani kontroli w czasie trwania tej przerwy nie było.

Pozdrawiam :)

Napisano

kara ulega przedawnieniu po 3 latach od ostatniego dnia roku kalendarzowego, w którym wykryto brak OC

Napisano
  • Autor
11 minut temu, jqr napisał(a):

kara ulega przedawnieniu po 3 latach od ostatniego dnia roku kalendarzowego, w którym wykryto brak OC

OK, ale to nie do końca chyba stanowi odpowiedź na moje pytanie, gdyż:

Cytat za allianz.pl - "Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny może nałożyć karę wyłącznie wówczas, gdy przerwa w OC nastąpiła w roku przeprowadzonej kontroli. Zatem jeśli nie ubezpieczasz pojazdu od 2020 roku, a UFG wykryje to w roku 2022, to zapłacisz karę w wysokości zgodnej z obecnymi opłatami. Nie zostanie ona naliczona za poprzednie lata."

Wynika z tego, że jeśli wykryją w 2023, że w 2022 była przerwa w OC to chyba (?) kary już nie nałożą, więc żeby ukarać za przerwę w 2022 to kontrola musi być w 2022 i po przeskoczeniu na 2023 szansa na karę maleje, bo oczywiście mogą wysłać mandat w styczniu, bo kontrola mogła być np.: pod koniec grudnia. Ale jednak z każdym dniem 2023 roku szansa na to powinna maleć.

Napisano
8 godzin temu, Mars_wrc napisał(a):

to nie do końca chyba stanowi odpowiedź na moje pytanie

masz rację - sam jak to drugi raz przeczytałem, to rozumiem to w ten sposób: 3 lata, chyba że "podejmą czynność egzekucyjną" wtedy 3 lata biegną od początku

"

Art. 92. o ubezp. obowiąz. ,

Przedawnienie roszczeń z tytułu opłaty za niedopełnienie obowiązku ubezpieczenia

1.Roszczenia z tytułu opłaty ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia dokonania kontroli, nie później jednak niż z upływem 3 lat od ostatniego dnia roku kalendarzowego, w którym nie spełniono obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, z zastrzeżeniem ust. 2.

2.Bieg przedawnienia przerywa:

1)każda czynność organu egzekucyjnego podjęta w celu wyegzekwowania opłaty;

2)uznanie przez zobowiązanego niespełnienia obowiązku ubezpieczenia i dochodzonej w związku z tym opłaty;

3)wszczęcie postępowania przed sądem powszechnym w sprawach określonych w art. 10 spełnienie obowiązku ubezpieczenia, ust. 2;

4)zawieszenie postępowania egzekucyjnego.

3.Po przerwaniu biegu przedawnienia z przyczyny, o której mowa w ust. 2:

1)pkt 1 i 2 - biegnie ono na nowo;

2)pkt 3 - okres przedawnienia biegnie na nowo od dnia zakończenia postępowania sądowego;

3)pkt 4 - okres przedawnienia biegnie od dnia podjęcia postępowania egzekucyjnego.

"

Napisano
8 godzin temu, Mars_wrc napisał(a):

OK, ale to nie do końca chyba stanowi odpowiedź na moje pytanie, gdyż:

Cytat za allianz.pl - "Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny może nałożyć karę wyłącznie wówczas, gdy przerwa w OC nastąpiła w roku przeprowadzonej kontroli. Zatem jeśli nie ubezpieczasz pojazdu od 2020 roku, a UFG wykryje to w roku 2022, to zapłacisz karę w wysokości zgodnej z obecnymi opłatami. Nie zostanie ona naliczona za poprzednie lata."

Wynika z tego, że jeśli wykryją w 2023, że w 2022 była przerwa w OC to chyba (?) kary już nie nałożą, więc żeby ukarać za przerwę w 2022 to kontrola musi być w 2022 i po przeskoczeniu na 2023 szansa na karę maleje, bo oczywiście mogą wysłać mandat w styczniu, bo kontrola mogła być np.: pod koniec grudnia. Ale jednak z każdym dniem 2023 roku szansa na to powinna maleć.

Wynika z tego, ze jak masz przerwe dluzej niz rok, to dostaniesz jedna kare a nie za wszystkie lata, kiedy OC nie bylo.

Co mial autor z Allianz na mysli, to juz musisz jego pytac.

W kazdym razie jak miales przerwe w 2022 to do konca 2025 mozesz dostac kare.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Wynika z tego, ze jak masz przerwe dluzej niz rok, to dostaniesz jedna kare a nie za wszystkie lata, kiedy OC nie bylo.

Co mial autor z Allianz na mysli, to juz musisz jego pytac.

W kazdym razie jak miales przerwe w 2022 to do konca 2025 mozesz dostac kare.

Tylko, że wtedy zostanie nałożona kara za "uchybienie", które NIE miało miejsca w roku przeprowadzonej kontroli.

Na stronie rankomat.pl również wisi coś podobnego:

Czy można karę za brak OC naliczyć za kilka lat?

Nie. UFG za brak OC może nas ukarać jedynie w roku, w którym została przeprowadzona kontrola. Na przykład, właściciel auta nie posiada ważnego obowiązkowego ubezpieczenia pojazdu od 2019 r. do 2022 r., a Fundusz wykrył to dopiero w 2022 r. W takim przypadku kierowca zapłaci grzywnę tylko za 2022 rok.

Jeśli byłoby jak mówisz to byłoby to trochę dziwne, bo ktoś nie mając OC przez kilka dni w 2022 roku dostałby karę nawet w 2025 jeśli kontrola byłaby w 2025, a ktoś niemający OC przez cały 2022, 2023 i 2024 po kontroli w 2025 nie dostałby nic, bo w 2025 już ma OC?

Edytowane przez Mars_wrc

Napisano
1 minutę temu, Mars_wrc napisał(a):

Tylko, że wtedy zostanie nałożona kara za "uchybienie", które NIE miało miejsca w roku przeprowadzonej kontroli.

Na stronie rankomat.pl również wisi coś podobnego:

A jaka jest definicja tej kontroli i skad bedziesz wiedzial kiedy ja przeprowadzili? :nie_wiem:

Bo jak znam zycie, to jest jakis automatyczny proces i opoznienia z karami wynikaja tylko z procesowania.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Maciej__ napisał(a):

A jaka jest definicja tej kontroli i skad bedziesz wiedzial kiedy ja przeprowadzili? :nie_wiem:

Bo jak znam zycie, to jest jakis automatyczny proces i opoznienia z karami wynikaja tylko z procesowania.

W latach 2012/2014 na pewno automatycznego procesu nie było, bo na dwóch autach miałem dziurę, w jednym prawie dwa całe lata i nigdy nic nie przyszło.

Oczywiście żadne z nich nie zrobiło ani jednego kilometra po drodze.

Edytowane przez Mars_wrc