Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Plandeka do przykrywania drewna - zakup

Featured Replies

Napisano

Mam do przykrycia porąbane drewno. Poleci ktoś porządną plandekę do tych celów ?

Edytowane przez Fryzuryn

Napisano

Drewno już całkiem suche czy raczej surowe, niedawno pozyskane?

Jeśli całkiem suche to mozna przykryć szczelnie. Dobra plandeka-taka na paki tirów czy dostawczaków jest bardzo droga, ceny od 20 zeta w górę za m2. Można też kupić używkę.

Jak ma być tanio to jakąś chińską-w sumie, upraszczająć, są ich 3 rodzaje niebieska (szajs), zielona (też szajs choć trochę lepsza) i srebrna (ta jeszcze ujdzie)-więc tylko ta srebrna może być brana pod uwagę...

Jeśli jednak drewno mokre to moze lepiej zastosować fliz, będzie oddychać.

Napisano

Można kupić banery reklamowe , są mocne. Mam taki i sprawdza się b.dobrze.

Edytowane przez bob96

Napisano
17 godzin temu, Fryzuryn napisał(a):

Mam do przykrycia porąbane drewno. Poleci ktoś porządną plandekę do tych celów ?

Poszukaj w necie używanych banerów , o niebo lepszy materiał.

Napisano
3 godziny temu, bob96 napisał(a):

Można kupić banery reklamowe , są mocne. Mam taki i sprawdza się b.dobrze.

Byłeś pierwszy. ;]:puchar:

• 1 rok później...
Napisano

Nie wiem jak Wy to przykrywacie, ale odkupiłem od kumpla drewno kominkowe co z 3lata leżało na paletach, przekryte plandeką. Nasypane, nie układane. Większość drewna czarna, część z mchem, strasznie pokręcona.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Nie wiem jak Wy to przykrywacie, ale odkupiłem od kumpla drewno kominkowe co z 3lata leżało na paletach, przekryte plandeką. Nasypane, nie układane. Większość drewna czarna, część z mchem, strasznie pokręcona.

Za szczelnie okryta, tylko z góry być powinna a reszta przewiew

Napisano
2 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

Dokładnie tak :)  Podobnie jak drewno poukładane w drewutni pod dachem, musi być wentylacja.

Napisano
36 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Tylko to było z 3mp, wiec luzów sporo było. Rozumiem, że na górze gdzie była plandeka to tak się zrobiło, ale ze niemal wszystkie kawałki tak wyglądają to słabo.

Ja zawsze kupuje sezonowane i układam w szopie, więc nie mam większych doświadczeń w materii drewno-plandeka.

Napisano

Jak układałem jesienią/zimą tarcicę na więźbę dachową do wyschnięcia  to starszyzna odradzała przykrycie czymkolwiek. Drewno przetarte na taki ułożyłem starannie z przekładkami i palując długie płotwy i krokwie żeby ich nie pokręciło. Nad pryzmą zrobiłem coś w stylu dachu i narzuciłem folię budowlaną. Ale tylko od góry, boki były otwarte, czyli wiatr chulał. Pięknie się wysuszyło i nie podkręcało. To samo z drewnem opałowym. Pod dachem, żeby nie zlało, ale przewiew musi być. Jak zmoknie to wyschnie. Jak śnieg przyprószy to też wyschnie. Jak opatulisz to wilgoć nie ucieknie .

Więc nad pryzmą drewna zrób prostą knstrukcję żeby plandeka, czy folia nie leżała szczelnie nad drewnem. Kilka otworów na cyrkulację powietrza zostaw. Inaczej zbutwieje.