Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi a4 b9 avant 2016-2018 z silnikiem 1.4tfsi 150km - użytkuje ktoś?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

nadszedł czas na zmianę mojej wysłużonej, ale dzielnej meganki 3 1.6.

W oko wpadła mi tytułowa a4-ka - czy ktoś użytkuje/ i / lub  jest w temacie tych silników/modelu? Chodzi mi o to, czy silnik nie jest jakąś wtopą, nie ma szczególnych wad, które by go dyskwalifikowały etc?
Chciałbym coś w miarę prostego jak na te czasy, bez filtrów GPF, DPF itp wynalazków (o ile się jeszcze da).

Zakładane roczne przebiegi 25-30kkm w tym 1/3 po autostradach, ale tam jeżdżę 140km/h także bez szaleństwa, natomiast chciałbym żeby było w miarę cicho (w obecnej megance zdecydowanie nie jest przy tej prędkości).

Cały czas chciałem jako kolejne auto po megance diesla, ale biorąc pod uwagę obecne ceny i trend to chyba nie warto się w niego pchać.

Planuję zakup egzemplarza z przebiegiem ok 80kkm i użytkować do jakichś 300kkm (tak zrobiłem z obecną meganką i chyba się to  w miarę sprawdza)

Podpowiecie coś?

Napisano

Znane i lubiane w vw 1.4 tsi 150km.

Jeździć i się nie przejmować ono serwisować. 

@kaczorek79 raczej potwierdzić.

Ostrożnie z automatem bo tam siedzi dq200 czyli kapitalka za 7k co 100kkm.

@Vadero potwierdzi 😁

Edytowane przez Chalek

Napisano

Mało pali, żwawy. Problem będzie z skrzynia biegów DQ200 padają sprzęgła.
Najpierw delikatnie ślizga szarpie i potem pada.

Edytowane przez sdss

Napisano

Szukaj dobrego egzemplarza serwisowego ale nie co 30kkm a 15kkm.

Kiedyś trafiłem na pewnym forum Skody gościa co posiada flotę Oktavii właśnie z tymi silnikami, chwalił się że ma 2 egzemplarze z przebiegiem 600kkm przebiegu na resztę też nie narzekał kilka szt z nalotem 400kkm.

Jak opisywał miał jeden przypadek kiedy to auto stanęło na drodze w trakcie gwarancji został w nimwymieniony silnik.

Napisano

Jeżeli jest tam DQ200 to oszczędź sobie nerwów.

Napisano
1 godzinę temu, Chalek napisał(a):

Ostrożnie z automatem bo tam siedzi dq200 czyli kapitalka za 7k co 100kkm.

jestes pewien? tam jest silnik wzdłużnie i wsadziliby tam DQ200?

Napisano

Tam, jeśli jest automat, to skrzynia S-tronic, czyli dsg wzdłużne. Też wymaga regularnego serwisowania, zużywają się sprzęgła i mechatronika nie jest zbyt trwała.

Sam silnik 1.4 150 KM, to dość trwała i oszczędna jednostka, jednak zrobienie nim 300 kkm, to raczej łut szczęścia. 

Napisano
25 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Tam, jeśli jest automat, to skrzynia S-tronic, czyli dsg wzdłużne. Też wymaga regularnego serwisowania, zużywają się sprzęgła i mechatronika nie jest zbyt trwała.

Sam silnik 1.4 150 KM, to dość trwała i oszczędna jednostka, jednak zrobienie nim 300 kkm, to raczej łut szczęścia. 

Masz jakieś doświadczenie z 2.0 tsi 190km?Ten od 2018 Też jednorazowka?

Napisano
25 minut temu, Chalek napisał(a):

Masz jakieś doświadczenie z 2.0 tsi 190km?Ten od 2018 Też jednorazowka?

To jest 2.0 tsi ea888 gen3b. Dobre silniki, bardzo rzadko zdarzają się awarie, są takie, co w Golfach GTI z mocą 220+ KM mają ponad 300 kkm zrobione i nic się nie dzieje. Tam jest nadal żeliwny blok.

Napisano
34 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

To jest 2.0 tsi ea888 gen3b. Dobre silniki, bardzo rzadko zdarzają się awarie, są takie, co w Golfach GTI z mocą 220+ KM mają ponad 300 kkm zrobione i nic się nie dzieje. Tam jest nadal żeliwny blok.

I chyba zestawiaja go z jakas trwalsza skrzynia DSG z mokrymi sprzeglami?

Interesowalem sie troche tym silnikiem pod katem Ateci i same pozytywne opinie znalazlem.

Napisano

@Maciej__ Tak, przy 2.0 tsi na płycie MQB jest już mocna skrzynia dsg na mokrych sprzęgłach. Trzeba też pamiętać, że ea888 przy większych autach typu crossover, czy suv, lubi sobie łyknąć benzyny.

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

ale w Golfie mk7 GTI nie ma gen3b to jest inny silnik?

Napisano
14 godzin temu, Cinos napisał(a):

ale w Golfie mk7 GTI nie ma gen3b to jest inny silnik?

No jak nie ma? Ea888 gen3 były już dopracowane i nie miewają wad, a w 2016r zmodyfikowali ten silnik oznaczając ea888 gen3b. Zmiany obejmują inny cykl spalania (Budacka), który jest odwrotnością Millera i zmniejszone nieco czopy wału. Z widocznych zmian, to plastikowa miska olejowa. W Golfie GTI i R są silniki CHH i CJX.

Napisano
12 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

No jak nie ma? Ea888 gen3 były już dopracowane i nie miewają wad, a w 2016r zmodyfikowali ten silnik oznaczając ea888 gen3b. Zmiany obejmują inny cykl spalania (Budacka), który jest odwrotnością Millera i zmniejszone nieco czopy wału. Z widocznych zmian, to plastikowa miska olejowa. W Golfie GTI i R są silniki CHH i CJX.

to jest gen3, sam mam w Golfie GTI CHHA i to nie jest gen3b, a mam plastikowa miske :)

gen 3b ma wiekszy stopien sprezania ponad 11, ja mam normalnie 9.6:1

https://de.wikipedia.org/wiki/VW_EA888

https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2016/SB-10105867-2280.pdf (18/34)

https://www.greencarcongress.com/2015/05/20150514-gen3b.html