Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CC ściąga

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem z trzymaniem prostego toru jazdy z cc. Jeśli jade ze stałą prędkością to auto jedzie prosto(kierownica prosto), po dodaniu gazu ściąga w lewo (kierownica prosto), po odpuszczeniu gazu auto skręca w prawo (kierownica prosto). To samo przy hamowaniu hamulcem, im bardziej hamuje tym auto mocniej skręca w prawo tak że to raczej nie od napędu idzie. Ktoś coś może podpowiedzieć na temat tej przypadłości? ps. Koła podmieniane, ciśnienia sprawdzone

Napisano

Może tuleje wahaczy :hmm:

Edit.

Podjedź na SKP i za 20 zł Ci to sprawdzą.

Edytowane przez DamU

Napisano
  • Autor

Sprawdzane przy okazji przeglądu. Żadnych luzów, zbieżność ok (opon nie tnie), rozkład siły hamowania na osiach w normie. W aucie była wymieniana skrzynia biegów, myślałem że to coś z mechanizmem różnicowym, ale po wymianie problem taki sam jak przed wymianą.

Teraz tak sobie kojarzę że mam zmienioną kierownicę i ona jest trochę krzywo w stosunku do oryginału, w sensie że po ściągnięciu oryginału ustawionego na wprost i po założeniu tej co teraz jest, ta nowa była troszkę krzywo. Zostało to naprostowane na ustawieniu zbieżności na drążkach kierowniczych co skutkuje tym że w jedną stronę mam większy skręt niż w drugą (minimalnie, parę stopni). czy może to mieć wpływ?

Edytowane przez cio

• 3 tygodnie później...
Napisano

Spróbował bym na twoim miejscu "wyzerować " magiel i ustawić zbieżność A potem ustawic kierownicę. 

Napisano
  • Autor

Problem chyba znaleziony. Po naciągnięciu linki ręcznego (łapał wysoko, i jedno koło mocniej) auto zachowuje się dużo lepiej. Nie jest idealnie ale można zauważyć poprawę. Po lekkim naciśnięciu na hamulec auto dalej ma tendencje do uciekania w prawo jednak gdy podczas lekkiego hamowania dociśniemy mocniej pedał, natychmiast zaczyna jechać na wprost. Podejrzewam iż w prawej szczęce hamulca tylnego uszkodzony jest samoregulator i to powoduje że pompa hamulcowa  zamiast hamować lewe przednie koło najpierw kasuje luz miedzy szczęką a bębnem prawego tylnego koła a dopiero potem zaczyna hamować lewym przodem. Poprawcie mnie jeśli się mylę, koła łączone są na krzyż?