Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włącznik\wyłącznik zależny ??

Featured Replies

Napisano

Zaczynam sezon przygotowania rozsady ostrych papryk i chciałbym uporządkować kwestie techniczne.

Mam doświetlanie oparte na diodzie (230V) z radiatorem, na którym zamontowany jest wentylator 80x80 12v.

Szukam pomysłu jak zabezpieczyć układ, aby dioda nie wystartowała w momencie gdy nie będzie działać wentylator.
Czyli krótko: wentylator kręci to dioda ma możliwość startu. Wentylator stanie - dioda off.

Uprawa amatorska więc prostotwa i koszty są kluczowe.

Napisano

Zasilanie wiatraka wyprowadzić jako sterowanie przekaźnika rozłączającego zasilanie lampy.

Napisano

Tak jak kolega powyżej pisze, ja tylko dodaję schemat. Musisz dokupić przekaźnik na 12 V.

obraz.png.9efc6f5a10a8d9257cf7cf7701e79737.png

Napisano
  • Autor

Dzięki

Tak właśnie myślałem o przekaźniku.

A żeby skomplikować rozwiązanie to dodam może jeszcze jeden wymóg.

Czy da się dodać do układu element wyłączający diodę w przypadku, gdy z różnych przyczyn wentylator zatrzyma się podczas pracy.
Nie wiem - zatrze się lub coś go fizycznie zablokuje.

Czy to już za duża komplikacja? :)

Napisano
6 minut temu, ANalfabeta napisał(a):

Dzięki

Tak właśnie myślałem o przekaźniku.

A żeby skomplikować rozwiązanie to dodam może jeszcze jeden wymóg.

Czy da się dodać do układu element wyłączający diodę w przypadku, gdy z różnych przyczyn wentylator zatrzyma się podczas pracy.
Nie wiem - zatrze się lub coś go fizycznie zablokuje.

Dało by radę ale to już kombinacja.

Np jeśli wiatraczek ma 3 przewody to na trzecim są informacje o obrotach (pierwszy to +, drugi -).

Podłączasz go do jakiegoś arduino, oprogramowujesz i to ono steruje przekaźnikiem lampy.

Jak nie ma 3 przewodów to trzeba by dać jakiś inny czujnik ale też arduino itd.

Napisano
8 minut temu, ANalfabeta napisał(a):

...

Dla elektronika to żadna komplikacja, jednak dla Ciebie może to być problem.

Np. jeżeli jest to wentylator z odczepem na którym pojawiają się impulsy (wentylatory w komputerach) to wystarczy prosty licznik impulsów który należy sprzężyc z przekaźnikiem pokazanym na schemacie powyżej. Inna metoda to pomiar prądu w obwodzie wentylatora - to już zabawa dla elektronika. Tak na szybko dwa pomysły, inni Koledzy pewnie dorzucą więcej.

Napisano
  • Autor

Tak czułem, że projekt przewyższy wartość ewentualnej wymiany diody 😄

Jeszcze raz Dziękuję

Napisano

Z czego zasilany jest wentylator?

Napisano

Moja propozycja: wyłącznik krańcowy w obwodzie sterowania. Do krańcówki przymocowana płetwa/płytka która pod wpływem strumienia powietrza zwiera krańcówkę.

Napisano

Zakładam że wentylator ma za zadanie chłodzić radiator diody.

Najtańszy zasilacz 12V, na allegro około 5,- pln , przykładowy link https://allegro.pl/oferta/zasilacz-stabilizowany-motorola-12v-1a-12w-do-led-7725710345

Zasilanie diody spięte równolegle z zasilaczem wentylatora rozwiązuje problem startu diody bez wentylatora.

Szeregowo z diodą termostat bimetaliczny, przymocowany do radiatora, allegro, koszt około 5,- pln  https://allegro.pl/listing?string=termostat bimetaliczny

W przypadku awarii wentylatora wzrasta temperatura radiatora i termostat odcina zasilanie diody, temperaturę termostatu trzeba dobrać do parametrów diody.

Proste, bez zbędnej elektroniki, przekaźników i mechaniki, koszt do 10,- pln +wysyłki.

Edytowane przez alster

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jest jeszcze jedna opcja, pomiar temperatury - jeśli wiatrak się zatrzyma temperatura diody zacznie rosnąć i można to wykorzystać do sterowania

Napisano
W dniu 2.02.2023 o 21:50, alster napisał(a):

Zakładam że wentylator ma za zadanie chłodzić radiator diody.

Najtańszy zasilacz 12V, na allegro około 5,- pln , przykładowy link https://allegro.pl/oferta/zasilacz-stabilizowany-motorola-12v-1a-12w-do-led-7725710345

Zasilanie diody spięte równolegle z zasilaczem wentylatora rozwiązuje problem startu diody bez wentylatora.

Szeregowo z diodą termostat bimetaliczny, przymocowany do radiatora, allegro, koszt około 5,- pln  https://allegro.pl/listing?string=termostat bimetaliczny

W przypadku awarii wentylatora wzrasta temperatura radiatora i termostat odcina zasilanie diody, temperaturę termostatu trzeba dobrać do parametrów diody.

Proste, bez zbędnej elektroniki, przekaźników i mechaniki, koszt do 10,- pln +wysyłki.

Zapewne około 60*C będzie z dużym marginesem bezpieczeństwa 

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, mayster_tcz napisał(a):

Zapewne około 60*C będzie z dużym marginesem bezpieczeństwa 

Tak właśnie celowałem  w okolice 50-55*C