Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf 8 felgi

Featured Replies

Napisano

Wypadłem totalnie z obiegu kupowania tego typu klamotów ;]

Jak/gdzie sprawdzić jakie felgi mam w Golfie?

Wiem że 18tki, ale szerokość, ET? ;]

Potrzebuję być może dokupić drugi komplet, aby auto trochę pomęczyć na jakiś pojeżdżawkach, więc wrzucę tam jakieś semislick.

EDIT: Golf GTE jak coś

Edytowane przez kravitz

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

Wypadłem totalnie z obiegu kupowania tego typu klamotów ;]

Jak/gdzie sprawdzić jakie felgi mam w Golfie?

Wiem że 18tki, ale szerokość, ET? ;]

Potrzebuję być może dokupić drugi komplet, aby auto trochę pomęczyć na jakiś pojeżdżawkach, więc wrzucę tam jakieś semislick.

EDIT: Golf GTE jak coś

Golf 8, to nadal podwoziowo Golf 7, ta sama podłoga, zawieszenie, hamulce, łożyska (te to nawet pamiętają Golfa 5). Od czasu G5 są tam stosowane felgi z rozstawem śrub 5x112, otwór na piastę 57,1 mm. Do G8 GTE możesz śmiało włożyć 17", będzie większy i dużo tańszy wybór między 225/45R17, a 225/40R18. 

Pozostałe parametry felgi do G7 i G8, to 7x17 ET42, lub 7,5x17 ET51, oraz 7,5x18 ET51. Jako, że fabrycznie są one dość mocno schowane do wnętrza nadkoli, można założyć nieoryginalne felgi o parametrach 7x17 ET od 32 do 42, lub 7,5x17 ET od 41 do 51, oraz 7,5x18 ET od 41 do 51. 

Przy nieoryginalnych warto zwrócić uwagę, czy są robione typowo pod VAG, żeby miały gniazda pod oryginalne śruby sferyczne.

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 27.04.2023 o 21:57, kaczorek79 napisał(a):

Golf 8, to nadal podwoziowo Golf 7, ta sama podłoga, zawieszenie, hamulce, łożyska (te to nawet pamiętają Golfa 5). Od czasu G5 są tam stosowane felgi z rozstawem śrub 5x112, otwór na piastę 57,1 mm. Do G8 GTE możesz śmiało włożyć 17", będzie większy i dużo tańszy wybór między 225/45R17, a 225/40R18. 

Pozostałe parametry felgi do G7 i G8, to 7x17 ET42, lub 7,5x17 ET51, oraz 7,5x18 ET51. Jako, że fabrycznie są one dość mocno schowane do wnętrza nadkoli, można założyć nieoryginalne felgi o parametrach 7x17 ET od 32 do 42, lub 7,5x17 ET od 41 do 51, oraz 7,5x18 ET od 41 do 51. 

Przy nieoryginalnych warto zwrócić uwagę, czy są robione typowo pod VAG, żeby miały gniazda pod oryginalne śruby sferyczne.

Golf 4 przyjmował 205/50r17 jak ubogi w torbę taki rozmiar.  Golf 5 czy 6 to już spokojnie i bez przeklamań licznika mieścił 215/50r17. Nie sądzę by w najnowszej generacji zrobili taki błąd jak w astrze i w stosunkowo dużym aucie zamontowali 205/55r16 fuuuj👎. Gdzie w astrze j było 205/55r17 postawa. Osobiście to zastosowalbym 215/50r17 i cieszył się z wyglądu auta i nie  martwił się o felgi jeżdżąc na 225/45,zr17. Taki 225/45r17 jest dobry do corsy OPC.  I innych podrasowanych aut  z segmentu B. 

Edytowane przez wojteq85

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, wojteq85 napisał(a):

Nie sądzę by w najnowszej generacji zrobili taki błąd jak w astrze i w stosunkowo dużym aucie zamontowali 205/55r16 fuuuj👎.

W Poprzednim Golfie 7 miałem felgi 15tki ;) Oryginalne

Nie pamiętam tylko jaka opona i nie mam jak sprawdzić. W sumie gdzieś na AK w archiwum by było info, bo na pewno kiedyś o tym pisałem ;)

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

W Poprzednim Golfie 7 miałem felgi 15tki ;) Oryginalne

Nie pamiętam tylko jaka opona i nie mam jak sprawdzić. W sumie gdzieś na AK w archiwum by było info, bo na pewno kiedyś o tym pisałem ;)

W słabszych wersjach silnikowych do były 195/65r15. Ja miałem sporo golfów 4 i benzyna 1.4 były nawet 175/80r14. .1.9tdi 90km miał już 195/65r15 obecny kombiak z 130km miał w standardzie 205/55r16. A w 2.8 V6 miałem w standardzie 225/45zr17.  Podejrzewam że we wszystkich następnych będzie tak samo. 

Edytowane przez wojteq85