Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot silnik wtopiona śruba

Featured Replies

Napisano

Czy możliwe żeby śruba przechodząca przez silnik się wtopila? Tak powiedzieli mi mechanicy, mieli zmienic tylko uszczelke od głowicy, teraz musze szukać nowego silnika? 

Napisano
9 godzin temu, Karasan napisał(a):

Czy możliwe żeby śruba przechodząca przez silnik się wtopila? Tak powiedzieli mi mechanicy, mieli zmienic tylko uszczelke od głowicy, teraz musze szukać nowego silnika? 

Jeśli samochód po solidnym pożarze to możliwe 🤣

Na początek poszukaj nowego mechanika a potem będziesz naprawiał samochód 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 30.04.2023 o 01:54, Karasan napisał(a):

Śruba nie może się wtopić

Model: GPT-4

User

ChatGPT

Jest to niezwykle nieprawdopodobne, ale w pewnych ekstremalnych warunkach teoretycznie możliwe. W celu przetopienia śruby w silniku, musiałby on osiągnąć temperatury porównywalne z temperaturą topnienia stali (ok. 1370 do 1538 °C dla różnych typów stali), co jest zdecydowanie poza normą dla jakiejkolwiek normalnej pracy silnika.

Niektóre możliwe scenariusze, które mogłyby prowadzić do takiej sytuacji, obejmują ekstremalne przegrzewanie silnika lub poważne uszkodzenia, takie jak eksplozja wewnątrz cylindra. Jednak takie sytuacje są niezwykle rzadkie i zwykle prowadzą do innych poważnych problemów, które uniemożliwiają dalszą pracę silnika.

Z tego, co opisujesz, brzmi to jakby mechanicy mogli próbować przekazać ci niewłaściwą informację, aby ukryć własny błąd lub uszkodzenie, które mogło powstać podczas pracy nad uszczelką głowicy. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, warto skonsultować się z innym, niezależnym mechanikiem lub ekspertem w celu uzyskania drugiej opinii.

Napisano

Śruba pękła przy odkręcaniu. Szukaj speca od urwanych śrub, świec żarowych, wtryskiwaczy. Powinien poradzić sobie z takim tematem. 

Napisano

Ja bym sprobował rozwiercania odwrotnym wiertłem. Srednica tak w okolicy 1/2 śruby.

Przez tuleje, aby ustawić centrycznie.

Zwykle w czasie wiercenia siła jest tak duza, wzrasta temperatura, są wibracje, ze w któryms momencie sruba puszcza i sie wykręca.

• 8 miesięcy później...
Napisano
W dniu 30.04.2023 o 01:54, Karasan napisał(a):

Rozumem że masz na myśli śruby scalające głowicę z blokiem. Śruba stalowa, dedykowana do dużych naprężeń (więc raczej nie z gównolitu), głowica raczej aluminium, to stal się wtopiła a aluminium nie? Owszem może śruba była skorodowana (a raczej gwint), wyciągnięta, zapieczona, odkręcana na ciepłym czy zimnym, wada fabryczna itp. itd. Obstawiam, że się po prostu zerwała. Wszystko da się naprawić - w ostateczności przetulejowanie, gwintowanie itp.

Edytowane przez Jaceq_P