Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to przerobić ?

Featured Replies

Napisano

Mam taki mały problem ze sprężyną odbijającą dzwignię/wałek hamulca.:

20230506_122642.jpg.c3124e98330e115b3e9957f97f50d2f3.jpg

Na wałek jest nałożona sprężyna, która niestety wchodzi bardzo ciasno. Powoduje to blokowanie się wałka i nie odbijanie.

Wałek stalowy pochromowałem, a sprężynę dałem do ocynku. Nie pamiętam już czy przed rozbiórka chodziło to lekko. Co prawda wałek miał tyle wżerów, że x3 był miedziowany. Nie chciałbym teraz zeszlifować chromu i miedzi w miejscu gdzie pracuje sprężyna. 

Ze sprężyny zedrzeć ocynk to też słabo. Nowych takich nie ma.

Da się jakoś tą sprężynę rozciągnąć, tak aby miała ok 0.5mm większą średnicę ?

Na zdjęciu tego nie widać, ale ostatni zwój tak jakby był ciaśniejszy. Może jakieś inne pomysły ?

Napisano
  • Autor
19 minut temu, K3 napisał(a):

Nasmarować?

Smarowałem, nic to nie dało. Nie odbija bo się zaciska sprężyna na tulei na której pracuje.

Napisano

Delikatnie "otworzyć" sprężynę nie doprowadzając do stanu trwałego zdeformowania. Dobrać tulejkę aby idealnie pasowała wewnątrz sprężyny ale nie na ten ciaśniejszy zwój. Jak tulejka siądzie wewnątrz i sprężyna ją obejmie to wtedy zająć się modelowaniem ostatniego zwoju aby z lekkim oporem dało się go nasunąć na tulejkę.

Napisano

Ja bym spróbował tak: jeden koniec sprężyny umocował w imadle tuż przy samych zwojach a na drugi koniec nałożył jakąś dźwignię też do samych zwoi i próbował odwinąć sprężynę na tyle ile jest potrzebne do normalnego działania.

Napisano
32 minuty temu, sherif napisał(a):

Smarowałem, nic to nie dało. Nie odbija bo się zaciska sprężyna na tulei na której pracuje.

Dorobić nową sprężynę? Chyba, że musi być oryginał. Najlepiej dotoczyć tulejkę na dźwignię (żeby luźno chodziła) i na nią nawinąć sprężynę. 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Igorek napisał(a):

Delikatnie "otworzyć" sprężynę nie doprowadzając do stanu trwałego zdeformowania. Dobrać tulejkę aby idealnie pasowała wewnątrz sprężyny ale nie na ten ciaśniejszy zwój. Jak tulejka siądzie wewnątrz i sprężyna ją obejmie to wtedy zająć się modelowaniem ostatniego zwoju aby z lekkim oporem dało się go nasunąć na tulejkę.

Tak byłoby idealnie, ale sprężyna z grubego drutu i nie mam jak tego odgiąć.

Scisnełęm w imadle i chodzi lepiej, ale jak zapnę końcówki to się przekrzywia i klinuje.

Jak wstawi się ją na luźno w miejsce mocowania w ramie to ewidentnie jest nie osiowo i przeciwległy łuk zacieśnia to powoduje blokowanie. Idealnie byłoby odgiąć/wyprostować ze zwoju jakieś 3mm, ale nie idzie. Sprężyna pracuje, krzywi się ale nie odgina.

Godzinę temu, gondoljerzy napisał(a):

Może nabić sprężynę na jakiś stożkowy wałek, żeby się troszkę rozgięła?

Jest to jakiś pomysł, ale ścisnąłem ją imadłem za końcówki, problem w tym, że nic to nie dało.

4 godziny temu, balus napisał(a):

Ja bym spróbował tak: jeden koniec sprężyny umocował w imadle tuż przy samych zwojach a na drugi koniec nałożył jakąś dźwignię też do samych zwoi i próbował odwinąć sprężynę na tyle ile jest potrzebne do normalnego działania.

Zbyt sztywna jest. 

Napisano

No, operacja jest ryzykowna. Bywa tak, że sprężyna nie da się wygiąć i prędzej pęknie niż zmieni swój kształt. Albo uda się wygiąć, ale materiał sprężyny dostanie spękań i po jakimś czasie pęknie całkowicie.  Fachowo, trzeba by sprężynę rozhartować, wygiąć i ponownie zahartować. 

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

No, operacja jest ryzykowna. Bywa tak, że sprężyna nie da się wygiąć i prędzej pęknie niż zmieni swój kształt. Albo uda się wygiąć, ale materiał sprężyny dostanie spękań i po jakimś czasie pęknie całkowicie.  Fachowo, trzeba by sprężynę rozhartować, wygiąć i ponownie zahartować. 

Tego się właśnie obawiałem. Nagielem ją jak mogłem, jakoś chodzi ale z oporem. Może się dotrze a jak nie to będę musiał od czegoś dopasować.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Tego się właśnie obawiałem. Nagielem ją jak mogłem, jakoś chodzi ale z oporem. Może się dotrze a jak nie to będę musiał od czegoś dopasować.

A nie możesz spróbować kupić drut sprężynowy o odpowiedniej średnicy i samemu dorobić? 

Edycja 

Jak tak mało brakuje, to możesz od wewnątrz przeszlifować dremelem, ale to trochę "druciarnia". 

Screenshot_20230507_143040_com.android.chrome_edit_803026573842048.jpg.d5235f2505d7f2f93eca868db6e98ff3.jpg

Edytowane przez janusz

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Nagielem ją jak mogłem, jakoś chodzi ale z oporem. Może się dotrze a jak nie to będę musiał od czegoś dopasować.

Obstawiam, że spora warstwa miedzi na wałku prędzej czy później się odkształci i wszytko się poluzuje. Tylko smaruj regularnie.

Napisano

Zrób nową. Niedaleko mnie jest Prohamar (Cieplewo), zwymiaruj, wyślij, zrobią, koszt nie zabija.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, mayster_tcz napisał(a):

Zrób nową. Niedaleko mnie jest Prohamar (Cieplewo), zwymiaruj, wyślij, zrobią, koszt nie zabija.

Ok dzięki za info.

Pojeżdżę jak się ułoży to zostawię jak nie to będę dorabial. Tylko, że sprężyna jest na tyle przestrzenna że ciężko to zwymariować i opisać.

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał(a):

Ok dzięki za info.

Pojeżdżę jak się ułoży to zostawię jak nie to będę dorabial. Tylko, że sprężyna jest na tyle przestrzenna że ciężko to zwymariować i opisać.

Goście robią sprężyny już chyba 30 lat, zakład wygląda jak PRL, ale jakość jest świetna, braliśmy od nich od małych sprężyn do takich wielkości połowy ręki.