Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana (obniżenie) DMC pojazdu

Featured Replies

Napisano

Hej, 

Robił ktoś?

Jak i ile?

O 30 kg mam za dużo...

Auto to C8, zarejestrowane na 8 osób.

Czy zmiana na 7 załatwiłaby sprawę?

Napisano
12 godzin temu, technix napisał(a):

Hej, 

Robił ktoś?

Jak i ile?

O 30 kg mam za dużo...

Auto to C8, zarejestrowane na 8 osób.

Czy zmiana na 7 załatwiłaby sprawę?

Potrzebna jest homologacja od producenta, o ile wogóle wychodziło takie auto w wersji 7 osobowej z mniejszym DMC.

Prościej jest zmienić DMC przyczepy(bo zakładam że te 30kg jest problemem po podpięciu zestawu), też są potrzebne papiery od producenta ale tam nie ma problemu żeby je wystawić.

Napisano
36 minut temu, Piotrus napisał(a):

Prościej jest zmienić DMC przyczepy(bo zakładam że te 30kg jest problemem po podpięciu zestawu), też są potrzebne papiery od producenta ale tam nie ma problemu żeby je wystawić.

Jeśli dany model przyczepy występował z mniejszym DMC to się uda👍

Napisano

stacja kontroli pojazdów jest " za krótka " na zmianę DMC. może to zrobić tylko producent pojazdu.  OSKP nawet w wyniku zmian konstrukcyjnych nie może zmienić DMC. 

Napisano
W dniu 15.05.2023 o 14:02, piter19731 napisał(a):

stacja kontroli pojazdów jest " za krótka " na zmianę DMC. może to zrobić tylko producent pojazdu.  OSKP nawet w wyniku zmian konstrukcyjnych nie może zmienić DMC. 

jak to mozliwe ze jest  sporo dostawczych auta ze zmienionym DMC z 4,5 T na 3,5T?

Napisano

A przyczepy kempingowe jak zmniejszają dmc? 

Napisano
9 godzin temu, snoopi_lubin napisał(a):

A przyczepy kempingowe jak zmniejszają dmc? 

Producent wystawia nową homologację i tabliczkę znamionową.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Piotrus napisał(a):

Producent wystawia nową homologację i tabliczkę znamionową.

Robiłeś czy słyszałeś?

Napisano
7 minut temu, technix napisał(a):

Robiłeś czy słyszałeś?

Dowiadywałem się u dealera jak 2 lata temu myślałem o zakupie.

Przy przyczepie nowej która już stoi na placu temat jest prosty jak drut, dealer zamawia kpl dokumentów i tabliczke a Ty idziesz i rejestrujesz tak samo jak nową.

Jak już jest zarejestrowana to tak samo, kpl papierów i tabliczka plus wizyta na stacji diagnostycznej celem potwierdzenia dokonania zmian a na koniec Wydział Komunikacji.

Napisano
  • Autor

Nową co?

Kempingową? Jak tak to zazdraszczam budżetu.

Ja kupiłem teraz z 97 roku i cieszę się bardziej niż z zakupu/budowy domu.

Jak wiesz, jak mogę obniżyć DMC tej przyczepy choćby o 30kg to masz kratę piwa z dostawą.

Wg moich wstępnych ustaleń - nie wykonalne ☹️

Edytowane przez technix

Napisano
13 minut temu, technix napisał(a):

Nową co?

Kempingową? Jak tak to zazdraszczam budżetu.

Tak, kempingową. Na moje szczęście dwóch dealerów do których napisałem prośbę o wycenę kompletnie mnie zlało i "erekcja" opadła. W sumie to i dobrze bo bardziej pasuje mi kamper, przynajmniej po ostatnim tripie do Włoch i Słoweni.

Co do zmniejszenia DMC, pierwszy krok to kontakt z producentem czy wystawią homologację na tyle ile potrzebujesz. 1000kg to mało więc może już masz obniżoną wartość? Co to za producent?

Mając papier w ręce jest pewnie kilka dróg do celu. Jeśli przyczepa jest sprowadzana to idziesz do WK i mówisz że dane w dowodzie nie zgadzają się z homologacją i chcesz to wyprostować. Pewnie odeślą Cię do diagnosty który robił pierwszy przegląd żeby zrobił korektę badania. Jak wystawi taki dokument i poprawi dane w cepik zgodnie z nowymi to WK zrobi Ci adnotację o zmianach.

Jeśli przyczepa miała I rejestrację w PL to pewnie jest trudniej bo w teczce jest pierwotna homologacja. Idź do WK i pogadaj jak człowiek że masz taki problem i jak to zmienić.

Ja musiałem zmienić O1 i F3 w aucie bo przy I przeglądzie diagnosta wpisał wartości z czapki (2.5t zamiast 3.5t). Diagnosta stawał okoniem że on nie skoryguje tego badania, później poprawił tylko O1 a F3 dalej było z dupy, w końcu chłop z WK zadzwonił do niego przy mnie, powiedział żeby nie walił w bambuko i poprawił to co zyebał za pierwszym razem. 

Napisano
  • Autor

Wiesz, Nasz kolega, który udzielił się w tym wątku jest diagnostą i skoro On tego nie widzi tak jak Ty, pozostaje mi Mu wierzyć 

Napisano
31 minut temu, technix napisał(a):

Wiesz, Nasz kolega, który udzielił się w tym wątku jest diagnostą i skoro On tego nie widzi tak jak Ty, pozostaje mi Mu wierzyć 

Chodzi Ci o @piter19731? Przecież napisał dokładnie to samo co ja, potrzebujesz papiery od producenta przyczepy że była homologowana na mniejszą wartość Dmc. 

Napisano
  • Autor

Taka przyczepa, nie wiem narazie, gdzie szukać dystrybutora/producenta w Polsce 

IMG_20230516_123648_381~2.jpg

Napisano
12 godzin temu, technix napisał(a):

Taka przyczepa, nie wiem narazie, gdzie szukać dystrybutora/producenta w Polsce 

IMG_20230516_123648_381~2.jpg

Ja swoją hobby zmieniałem z 1400 na 1500. Na stronie Hobby jest specjalny formularz. Płacisz kilkadziesiąt euro i wysyłają Ci potrzebne dokumenty. Potem tłumaczenia, SKP i WK. Zerknij czy na stronie Fendt jest taki formularz. Ewentualnie napisz do nich maila z VIN. Jeżeli ten model wychodzi z różnymi DMC to nie powinno być problemu. 

Napisano
  • Autor

No narazie to fendt.pl to jakieś maszyny rolnicze.

Będę szukał po niedzieli, bo jutro komunia młodego i jest zajęcie 😉

Napisano
18 minut temu, technix napisał(a):

Normalnie nie wierzę...

https://www.fendt-caravan.com/pl/index.html

Napisano
6 godzin temu, technix napisał(a):

Dziękuję, bardzo dziękuję.

Też mam Fenda. Zwiększyłem DMC bez problemów. Oczywiście tylko do takiej na ile jest dostosowana oś.

Zwiększanie zmniejszanie DMC w przyczepach kempingowych jest często stosowane. Zawsze za pośrednictwem producenta.

Napisano
11 godzin temu, technix napisał(a):

Na niemieckiej stronie poszukaj 👍

Napisano
  • Autor

No i dupa ☹️

Witam,

zmniejszenie wagi jest niemożliwe - musi Pan pozostawić ca.150 kg na załadunek - butle gazowe , wodę etc.

Pozdrawiam,
Jagoda Bojanowska
Specjalista ds. Obsługi Klienta
Tel. 512 023 186
Kampi.pl Jeremiasz Klaja - oficjalny przedstawiciel marek Fendt Caravan, Carado, Weinsberg

Napisano
9 minut temu, technix napisał(a):

No i dupa ☹️

Witam,

zmniejszenie wagi jest niemożliwe - musi Pan pozostawić ca.150 kg na załadunek - butle gazowe , wodę etc.

Pozdrawiam,
Jagoda Bojanowska
Tel. 512 023 186
Kampi.pl Jeremiasz Klaja - oficjalny przedstawiciel marek Fendt Caravan, Carado, Weinsberg

Widocznie masz budę w najmniejszej wersji DMC. 

Skoro ładowność 150kg to i tak już bardzo skromnie.

Napisano
4 godziny temu, technix napisał(a):

No i dupa ☹️

Witam,

Pozdrawiam,
Jagoda Bojanowska
Tel. 512 023 186

Odpisz jej że zdemontowales część mebli i przyczepa jest przez to sporo lżejsza :]

Napisano
22 godziny temu, technix napisał(a):

musi Pan pozostawić ca.150 kg na załadunek

nic nie musisz bo nie ma potrzeby wozić tego w przyczepie. masa własna może być równa DMC wg przepisów ale jeśli producent tak odpisał to nikt tego nie podważy.

17 godzin temu, swienty napisał(a):

dpisz jej że zdemontowales część mebli i przyczepa

nie spełnia wymagań kempingowej bo nie ma części mebli...  

Napisano
1 godzinę temu, piter19731 napisał(a):

nic nie musisz bo nie ma potrzeby wozić tego w przyczepie. masa własna może być równa DMC wg przepisów ale jeśli producent tak odpisał to nikt tego nie podważy.

Nie może, jest dyrektywa która określa minimalną ładowność przyczepy kempingowej w zależności od długości i liczby "koi". 

Napisano
2 godziny temu, piter19731 napisał(a):

Nie. Producent nie wprowdził takiego modelu w którym DMC jest równa masie własnej. Tym samym nie obniży DMC bo taka wersja w ogóle nie występowała 

Napisano
2 godziny temu, piter19731 napisał(a):

nie spełnia wymagań kempingowej bo nie ma części mebli...  

To jest przyczepa specjalna a nie kempingowa.

Napisano
3 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

specjalna a nie kempingowa.

rodzaj specjalna, przeznaczenie kempingowa. żeby była kempingowa to musi mieć wyposażenie zamontowane na stałe . brak tego wyposażenia pozbawia ją statusu kempingu więc nie spełnia wymagań także jako specjalna . trochę zagmatwane ale proste. 

Napisano
6 godzin temu, piter19731 napisał(a):

rodzaj specjalna, przeznaczenie kempingowa. żeby była kempingowa to musi mieć wyposażenie zamontowane na stałe . brak tego wyposażenia pozbawia ją statusu kempingu więc nie spełnia wymagań także jako specjalna . trochę zagmatwane ale proste. 

Zawsze będzie specjalną. Nie fantazjuj bo widać że nie jesteś w temacie.

Napisano
7 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

widać że nie jesteś w temacie.

nie znasz mnie to nie oceniaj 

Nie fantazju

wzajemnie

Zawsze będzie specjalną

a jaką specjalną funkcje będzie pełnić kamping bez wyposażenia ? 

Napisano
17 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

To jest przyczepa specjalna a nie kempingowa.

nie znasz się - przyczepa specjalna - kempingowa; wyjmujesz z niej "meble " i przerabiasz np na sklep to nadal bedzie specjalna ale przeznaczenie sklep, jesli z przyczepy wymontujemy wszystko i zostanie pusta obudowa to juz nie spełnia wymagań specjalnej i należy zmienic jej rodzaj na ciezarową dodatkowym badaniem technicznym - zmiany konstrukcyjne. inaczej na okresowym badaniu bedzie niezgodnosć i wynik N. 

Edytowane przez piter19731