zbigou Posted May 22 Share Posted May 22 Witajcie, czy pomożecie mi reanimować staruszkę. Xsara 1.6 8V LPG, TU5JP, 2000 r, Wtrysk BOSCH MP7.2. Nie działa pompa paliwa, ani rozrusznik. Kluczyk w pozycji ON (powinno być słychać przez chwilę pompę): nie działa pompa paliwa. Kluczyk w pozycji zapłon: część kontrolek gaśnie, wskazniki OFF (tu raczej OK), ale rozrusznik milczy. Problem pojawił się w grudniu ub. roku. Dzień wcześniej jazda w mokrym śniegu, solidnie wytłukło po zmarznietym śniegu. Po okresie słonecznej, suchej pogody problem chwilowo ustępował, po deszczu powracał. Całkowity zgon, gdy silnik pracował na Pb i wyciągnąłem bezpiecznik pompy paliwa (F9 lub F25) w komorze silnika. Pompa paliwa sprawna, podając +12V na bezpiecznik działa. Stacyjka ok, część plastikowa, elektryczna stacyjki wymieniona. Podwójny przekaźnik pompy paliwa wymieniony. Wyłącznik zderzeniowy pompy paliwa sprawdzony. Akumulator jeszcze żyje. Grube i krytyczne bezpieczniki OK. Rozrusznik nie był w najlepszym stanie, ale jeszcze działał. Nie wiem jak go sprawdzić, podaję +12V na niebieski kabel od stacyjki (po niebieskim złaczu kabel żółty), pobiera 9A, ale nic nie słychać. Połączenia Komputer ECU - przekaźnik pompy paliwa sprawne. Komputer ECU dostaje prawidłowo zasilanie +12v, masę, prawidłowy sygnał włączonego zapłonu. Z komputera nie wychodzi sygnał masy z pinu 15 konieczny do zadziałania pompy paliwa. Podając masę na ten pin 15 - przekaźnik pin 10, pompa działa. Dziwne, że nie działa ani pompa, ani rozrusznik. PS. Czy ktoś mógłby mnie poratować dostępem do forum klubcytrynki.pl, gdzie zadałem to samo pytanie. Zrobiłem aktualizację adresu e-mail i pupa, brak dostępu do tego forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldek40 Posted May 23 Share Posted May 23 na forum cytrynki nikt nie odpowiedział tobie na zadane pytanie, czy w tym aucie jest moduł BSI, BSM ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudobrody Posted May 23 Share Posted May 23 5 godzin temu, Waldek40 napisał(a): czy w tym aucie jest moduł BSI, BSM Jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbigou Posted May 25 Author Share Posted May 25 Dziękuję za odpowiedzi. Na yt znalazłem taki filmik. Silnik na oko b. podobny albo taki sam jak mój. Czyli problem może być w BSI? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldek40 Posted Friday at 03:12 AM Share Posted Friday at 03:12 AM 19 godzin temu, zbigou napisał(a): Dziękuję za odpowiedzi. Na yt znalazłem taki filmik. Silnik na oko b. podobny albo taki sam jak mój. Czyli problem może być w BSI? ja swój BSM naprawiłem według tej instrukcji i od 1,5 roku jest dobrze, naprawa BSM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbigou Posted Friday at 09:06 AM Author Share Posted Friday at 09:06 AM 5 godzin temu, Waldek40 napisał(a): ja swój BSM naprawiłem według tej instrukcji i od 1,5 roku jest dobrze, naprawa BSM To jest b. dobry pomysł, ale u mnie dochodzi dodatkowo brak pracy rozrusznika. Jakbym wiedział jak uruchomić rozrusznik 'na sztywno', na który przewód podać napięcie, to mógłbym ominąć BSI w ten sam sposób co dla pompy. Nie wiem jak go zlokalizować. Stacyjka to 4 grube przewody, żaden z nich nie uruchamia rozrusznika. 2. Podpiąłem auto do laptopa przez interfejs typu ELM327, połączenie ok, próbowałem kilka programów, ale nie jestem w stanie odczytać żadnych błędów. Jaki program by się nadał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldek40 Posted Friday at 09:57 AM Share Posted Friday at 09:57 AM (edited) Tylko lexia,niech ktoś próbuje uruchomić silnik a ty w tym czasie popukaj lekko trzonkiem młotka w ten moduł bsi,a akumulator naładowany? masy też sprawdziłeś? Edited Friday at 10:01 AM by Waldek40 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts