Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mini tokarka

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, swienty napisał(a):

Używa ktoś czegoś takiego?

https://allegro.pl/oferta/mini-stolowa-tokarka-do-metalu-z-regulacja-230v-14056430047

Nie mam miejsca na dużą tokarkę, ale podejrzewam że lepiej kupić stary, 40-letni sprzęt niż coś takiego ;] ale opinie mile widziane ;] 

Pytanie podstawowe, co chcesz tym toczyć? 

Edycja 

Moc 370W?

Jeśli to nie błąd, to chyba wiesz co możesz tym toczyć 🙃

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Pytanie podstawowe, co chcesz tym toczyć? 

W granicach możliwości

przeznaczona do wewnętrznego i zewnętrznego toczenia detali o średnicy do 180 mm i maksymalnej długości 300 mm

;) 

Napisano
Teraz, swienty napisał(a):

W granicach możliwości

przeznaczona do wewnętrznego i zewnętrznego toczenia detali o średnicy do 180 mm i maksymalnej długości 300 mm

;) 

Patrz na moją edycję, krótko chyba w miękkim drewnie. W czymś poważnym maszyna nie da rady (wg mnie). 

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, janusz napisał(a):

Patrz na moją edycję, krótko chyba w miękkim drewnie. W czymś poważnym maszyna nie da rady (wg mnie). 

Nawet nie zauważyłem, podałem jako przykład bo w podobnej cenie jest sporo takiego sprzętu

Napisano
Teraz, swienty napisał(a):

Nawet nie zauważyłem, podałem jako przykład bo w podobnej cenie jest sporo takiego sprzętu

Te tokarki raczej nadają się do małych detali i miękkich metali, w stali z podanymi wymiarami tym nie porobisz. Do czego chcesz konkretnie używać? Jakieś gwinty, czy małe detale toczyć? 

Napisano

Na tej tokarce będziesz ten sworzeń pół dnia toczył 😄

W stali pójdzie, ale malutkie posuwy i zbieranie 0,1.

Zapytaj na forum CNC info, tam jest cały dział poświęcony małym tokarkom, na pewno doradzą lepiej niż tu ;)

Napisano

Te sworznie nie są czasem powierzchniowo utwardzane?

Chcesz toczyć nowe od podstaw czy te gotowe przerabiać?

Tak czy owak chyba jednak używka normalnych rozmiarów choć pewnie droższa i trzeba poszukać, by całkiem nie była zajeżdżona:)

Napisano
8 minut temu, volf6 napisał(a):

Te sworznie nie są czasem powierzchniowo utwardzane?

Chcesz toczyć nowe od podstaw czy te gotowe przerabiać?

Tak czy owak chyba jednak używka normalnych rozmiarów choć pewnie droższa i trzeba poszukać, by całkiem nie była zajeżdżona:)

Teoretycznie pewnie powinny być, ale to Polska ;)

Wymieniałem jakiś czas temu sworzeń od hamulców wciągarki suwnicy, bo się... wytarł, po 4 latach pracy. Myśleliśmy, że to hartowane, tokarz nie chciał robić za bardzo, ale okazało się po demontażu, że pilnikiem swobodnie można obrabiać ;)

Napisano

Niedawno w LMerlin była za 3k w promce. Sporo można drobnicy zrobić na niej. Zerknij, moze jest jeszcze

Napisano
  • Autor
W dniu 24.08.2023 o 08:38, mayster_tcz napisał(a):

Na tej tokarce będziesz ten sworzeń pół dnia toczył 😄

Tylko do obróbki po napawaniu + jakieś tulejki z plastiku, brązu. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie toczył całego sworznia na takiej tokarce. Nie przenosi on ciężkich obciążeń, nie chodzi o sworznie do win załadowczych tylko do bardzo prostych, bardziej statycznych rzeczy na własne potrzeby :oki: 

W dniu 24.08.2023 o 08:39, volf6 napisał(a):

Tak tylko wiesz, jak się człowiek nie zna na sprzęcie to ciężko kupić niezajeżdżoną :( 

W dniu 24.08.2023 o 08:50, mayster_tcz napisał(a):

Wymieniałem jakiś czas temu sworzeń od hamulców wciągarki suwnicy, bo się... wytarł, po 4 latach pracy. Myśleliśmy, że to hartowane, tokarz nie chciał robić za bardzo, ale okazało się po demontażu, że pilnikiem swobodnie można obrabiać ;)

Sworzeń ma być w miarę miękki żeby właśnie on się zużywał a nie mocowania :oki: 

W sumie to znam gościa który naprawia tokarki, więc może bym kupił jakąś starą prlowską i zawiózł do niego na przegląd :hmm: tyle tylko że musi być mała bo nie mam zbyt wiele miejsca na 3-metrowy sprzęt

Napisano
5 godzin temu, swienty napisał(a):

W sumie to znam gościa który naprawia tokarki, więc może bym kupił jakąś starą prlowską i zawiózł do niego na przegląd :hmm: tyle tylko że musi być mała bo nie mam zbyt wiele miejsca na 3-metrowy sprzęt

Do Twoich potrzeb idealna by była tokarka TUM25A/B ale widzę że ceny oszalały.

Kumpel ale jakiś czas temu kupił taką za nie całe 3 tys zł.

Edytowane przez TADA

Napisano
9 godzin temu, swienty napisał(a):

Tylko do obróbki po napawaniu + jakieś tulejki z plastiku, brązu. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie toczył całego sworznia na takiej tokarce. Nie przenosi on ciężkich obciążeń, nie chodzi o sworznie do win załadowczych tylko do bardzo prostych, bardziej statycznych rzeczy na własne potrzeby :oki: 

Tak tylko wiesz, jak się człowiek nie zna na sprzęcie to ciężko kupić niezajeżdżoną :( 

Sworzeń ma być w miarę miękki żeby właśnie on się zużywał a nie mocowania :oki: 

Skoro naprawia, to popytaj go skąd kupić :)

Na oko, to sprzęt nie może mieć wyczuwalnych luzów, tyle. Żeby sprawdzić głębiej, musiał byś mieć przynajmniej czujnik zegarowy.

Napisano
  • Autor
35 minut temu, mayster_tcz napisał(a):

Skoro naprawia, to popytaj go skąd kupić :)

Na oko, to sprzęt nie może mieć wyczuwalnych luzów, tyle. Żeby sprawdzić głębiej, musiał byś mieć przynajmniej czujnik zegarowy.

Widzę skąd kupuje bo ja mu je przywożę z całej Polski 😄

Napisano
15 godzin temu, swienty napisał(a):

Widzę skąd kupuje bo ja mu je przywożę z całej Polski 😄

No to baja :)