Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 12V - nierówna praca na Pb...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od jakiegoś czasu występują u mnie następujące objawy:

Na zimnym silniku - zaraz po odpaleniu na wolnych obrotach silnik strasznie nierówno pracuje - tak jakby nie na wszystkich cylindrach, a czasami nawet potrafi zgasnąć. Kiedy wcisnę gaz - poddusi się na chwilę, poprzerywa jeszcze i po chwili wchodzi na obroty. I tak przez pierwsze 1.5 minuty pracy - potem sie uspokaja i na ciepłym silniku już jest ok. Rzecz się dzieje tylko na benzynie. Natomiast jesli zaraz po odpaleniu przełącze na gaz - wszystko jest ok. Czy to wstrysk? Co mogę z tym zrobić?

Napisano

witam cześć. Mam to samo. identyczne objawy. zastanawiam sie czy to może silniczek krokowy. może być sonda lambda, lub przewody WN, nie wiem ale w czasie gdy silnik ma nierówne obroty które spadają to samochód głośno chodzi. ( jakby katalizator lub tłumik. nie wiem ale w poniedziałek jade do mechanika. zobaczymy.

niewiem.gifniewiem.gifniewiem.gif

Jak znajdziesz przyczyne to daj znać na priv lub na forum .

Napisano

> witam cześć. Mam to samo. identyczne objawy. zastanawiam sie czy to

> może silniczek krokowy. może być sonda lambda, lub przewody WN,

> nie wiem ale w czasie gdy silnik ma nierówne obroty które

> spadają to samochód głośno chodzi. ( jakby katalizator lub

> tłumik. nie wiem ale w poniedziałek jade do mechanika.

> zobaczymy.

> Jak znajdziesz przyczyne to daj znać na priv lub na forum .

No i ja też mam to samo. Co dziwne objawy wystąpiły 2 dni po wymianie kabli i swiec. Do tej pory przeczyściłem przespustnice (choc w sumie byla czysta), krokowca niestety nie bo mam nierozbieralny (ale na kompie przeszedl test), wymienilem filtr powietrza, wyresetowalem adaptacje wszystko na nic. Wg jednego z kacikowiczow przyczyna problemów z obrotami może być:

".....generalnie przyczyn zjawiska falowania obrotow moze byc wiele. Problem w tym ze czasami wystepuja rownolegle i ich znalezienie moze byc dosc trudne lub upierliwe.

Na poczatek polecam materialy zgromadzone na "smietniku"

gdzie leza rowniez moje wynurzenia w tej sprawie.

Nalezy powiedziec ze falowanie najczesciej wystepuje w wyniku:

- uszkodzenia silownika biegu jalowego zwanego potocznie silniczkiem krokowym. Element ten zawiera w sobie 2 bieznie potencjometrow ktore z czasem sie mechanicznie wyrabiaja

- zanieczyszczenia mechanizmu przepustnicy. Konstrukcja odpowietrzenia skrzyni korbowej zwanego tez odma powoduje dostawanie sie mgly olejowej do konalu dolotowego. W kanale tym znajduje sie przyslona ktorej swobodny ruch jest warunkiem poprawnego dzialania automatu regulacji wolnych obrotow.

- uszkodzenia badz zabrudzenia czyjnika cisnienia i temp w kolektorze dolotowym. Z tego samego powodu co przepustnica czujnik ten zawalony zostaje olejem i zaczyna glupiec.

- nieszczelnosci w ukladzie dolotowym czyli tzw. przedmuchow. Przyczyn moze byc wiele; najczesciej zniszczona uszczelka, pekniety odlew itp

- zmiany fabrycznej geometri nastaw przeslony przepustnicy. Przyczyna glowna to zużycie plastikowych zderzakow - w niektorych modelach mozna to ustawienie regulowac vide "srubka dUKA" (u mine byl to finalny powod)

- bledy softwaru. Wersja 13 (dla silnika 1.2) jest juz zdaje sie wolna od wszelkich bugow

- pozostale dodatkowe przyczyny jak; przepiecia na kablach wys. napiecia, uszkodzona cewka czy kiepskie paliwo.

Walke nalezy zaczac od zatankowania dobrej wachy i czyszczenia ukladu dolotowego, sprawdzic nalezy czy przeslona swobodnie rusza sie w kanale (nie przycina sie)jezeli problem sie utrzymuje nalezy na spokojnie z examinera zaczac szukac przyczyn - niektore symptomy powinny sie dac wylapac z komputera.

Calsoc operacji jest zmudna ale da sie wykonac. Jezeli aso od razu zaczyna krzyczec 1500PLN to znaczy ze olewaja szukanie i chca wymienic caly element przepustnicy wraz z silownikiem... co ma oczywiscie duze szanse powodzenia ale nie koniecznie jest do konca uzasadnione...."

Napisano

> Jak znajdziesz przyczyne to daj znać na priv lub na forum .

Oczywiście, że daj znać na forum- po to przecież ono jest zeby dzielic sie doswiadczeniami z tymi, których problem spotka za jakis czas (poki wszystkie BBMy nie pojda na zlom hehe.gif)

• 2 tygodnie później...
Napisano

> - zanieczyszczenia mechanizmu przepustnicy. Konstrukcja

> odpowietrzenia skrzyni korbowej zwanego tez odma powoduje

> dostawanie sie mgly olejowej do konalu dolotowego. W kanale tym

> znajduje sie przyslona ktorej swobodny ruch jest warunkiem

> poprawnego dzialania automatu regulacji wolnych obrotow.

> - uszkodzenia badz zabrudzenia czyjnika cisnienia i temp w kolektorze

> dolotowym. Z tego samego powodu co przepustnica czujnik ten

> zawalony zostaje olejem i zaczyna glupiec.

O w koncu ktoś odpowiedział na moje pytanie. to moze być przyczyna nierównej pracy mojego silnika na jałowym. Mimo czyszczenia odmy, auto znów pluje olejem spod uszczelki przepustnicy/wtrysku. Nie wiem jak temu zapobiegać. czym moge wyczyścić te okolice? a moze poczynienie jakiegoś otworku w rurce z głowicy do przepustnicy cos by pomogło?niektórzy ponoć w ogole ją wywalają. Czy delikatne wykręcenie wtrysku i czujnika w celu go oczywszenia, nie uszkodzi/rozprogramuje go jakoś?

Napisano

> O w koncu ktoś odpowiedział na moje pytanie. to moze być przyczyna

> nierównej pracy mojego silnika na jałowym. Mimo czyszczenia

> odmy, auto znów pluje olejem spod uszczelki

> przepustnicy/wtrysku. Nie wiem jak temu zapobiegać. czym moge

> wyczyścić te okolice? a moze poczynienie jakiegoś otworku w

> rurce z głowicy do przepustnicy cos by pomogło?niektórzy ponoć w

> ogole ją wywalają. Czy delikatne wykręcenie wtrysku i czujnika w

> celu go oczywszenia, nie uszkodzi/rozprogramuje go jakoś?

nie liczyłbym na poprawę po czyszczeniu. W 1.4 konstrukcja wtrysku jest całkiem inna niż w 1.6 i przepustnica jest cały czas oczyszczana przez benzynę. Jeśli masz olej we wtrysku to na pewno masz zatkany dolny przewód odmy którego zadaniem jest właśnie odprowadzenie oleju.

Ja bym stawiał na:

1. rozjechane mapy w kompie.

2. błąd TPS.

3. zużyta sonda.

4. czujnik temperatury pow. lub wody.

Napisano

Ciezko wyczuc co to moze byc. To chyba przypadłosc topowej jednostki zlosnik.gif U mnie tak swirował to wymieniłem kable od swiec i ... no własnie,zrobi mi tak z 2 razy w miesiacu,a przedtem robił tak codziennie za kazdym razem gdy odpalałem go zimnego oslabiony.gif Wiec sam juz nie wiem czy udalo mi sie go wyleczyc czy nie hmm.gif

Napisano

> nie liczyłbym na poprawę po czyszczeniu. W 1.4 konstrukcja wtrysku

> jest całkiem inna niż w 1.6 i przepustnica jest cały czas

> oczyszczana przez benzynę. Jeśli masz olej we wtrysku to na

> pewno masz zatkany dolny przewód odmy którego zadaniem jest

> właśnie odprowadzenie oleju.

> Ja bym stawiał na:

> 1. rozjechane mapy w kompie.

> 2. błąd TPS.

> 3. zużyta sonda.

> 4. czujnik temperatury pow. lub wody.

a jesli sa "rozjechane mapy w kompie" to co wtedy Trzeba na nowo wgrywac caly soft?

Napisano

Proponuje zacząć od resetu samoadopcji czyli odłączenie aku na chwilę pózniej w zależności od wersji z forum "przyzwyczaić ECU do silnika".Prawdopodobnie przestawił się z różnicy siana ,braku dobrej regulacji gazu.

Napisano

U mnie jest to samo, jak zimny to go szarpie bardzo, jak ciepły to słychać w wydechu rytmiczne głuche pukanie jakby czasami nie palił na jeden gar. Świece, kable wymienione, czujnik wody i powietrza sprawdzony, na kompie byłem 2 razy, na ciepłym i zimnym silniku nie ma żadnych błędów. Podejżewam że jest to coś w głowicy, być może wałek, ale nie zaglądałem jeszcze do niego, lub któryś zawór się nie domyka, tak ostatnio właśnie się zastanowiłem i zaczęło mi się to pojawiać w moim aucie zaraz po tym jak odebrałem go od mechanika po remoncie głowicy(strzelił pasek rozrządu) i tak myślę że wina leży w głowicy, przed awarią głowicy autko było igła, równiutko chodziło, a po odebraniu go w zeszłym roku od początku tak nie równo palił, a teraz już chodzi jak stara k*rwa.

Napisano

> Witam!

> Od jakiegoś czasu występują u mnie następujące objawy:

> Na zimnym silniku - zaraz po odpaleniu na wolnych obrotach silnik

> strasznie nierówno pracuje - tak jakby nie na wszystkich

> cylindrach, a czasami nawet potrafi zgasnąć. Kiedy wcisnę gaz -

> poddusi się na chwilę, poprzerywa jeszcze i po chwili wchodzi na

> obroty. I tak przez pierwsze 1.5 minuty pracy - potem sie

> uspokaja i na ciepłym silniku już jest ok. Rzecz się dzieje

> tylko na benzynie. Natomiast jesli zaraz po odpaleniu przełącze

> na gaz - wszystko jest ok. Czy to wstrysk? Co mogę z tym zrobić?

wg mnie to moze byc przeplywka. Ja mam walnieta przeplywke i dzieje sie tak samo na noPB

Napisano

> wg mnie to moze byc przeplywka. Ja mam walnieta przeplywke i dzieje

> sie tak samo na noPB

w 1,4 nie ma przepływki smirk.gif

Napisano

I jak udało się komuś już to zdjagnozować, bo od dwóch tygodni i mnie to dopadło sciana.gif

Napisano

niestety nie

to chyba następna przypadlosć z kategorii TTTM

bede sukcesywnie wymieniał i/lub czyścił wszystkie podejrzane elementy ( no na razie oprócz zaworów i wałka smile.gif ) i może w którymś momencie ustąpi

Napisano

> niestety nie

> to chyba następna przypadlosć z kategorii TTTM

> bede sukcesywnie wymieniał i/lub czyścił wszystkie podejrzane

> elementy ( no na razie oprócz zaworów i wałka ) i może w

> którymś momencie ustąpi

Daj znać jak dojdziesz do czegoś, pozostaje tylko metoda prób i błędów...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

chyba juz wiem co jest!

kupiełem za całe 6 zł buteleczkę środka czyszczacego o układów zasilania Pb wlałem do zbiornika w proporcjach zalecanych przez producenta (no moze troszeczke dolałem tego więcej), zrobiłem jakies 300 km na benzynie i...

...mamy znaczną poprawę sytuacji!!! smile.gif pojezdze tak jeszcze troche i zobaczymy...

Napisano

daj Boże aby pomogło

Ja to bym wlał 100 takich buteleczek podajby zadziałało

Moje objawy w Brava 1.6 są identyczne do tych opisanych przez kolege LEPKI, nic dodać nic ująć.

Dodam że na PB nie da rady jechać , brak mocy, natomiast na LPG deko lepiej ale moc też mała-muł, Nie chodzi tak jak wcześniej

Na egzaminerze wywala drugi raz s.lambde ale koleś mówi że to bład od emulacji. Nie wiem co sądzić. Może lambda pada.

Podejrzewam też podpalone gniazda zaworów,

Cewka, no własnie nie wiem czy to moja. Po pewnej wizycie zauważyłęm urwany zaczep ten co potrzymuje fajkę od świecy oraz pęknięcie na jej obudowie. O ile sobie przypominam tego nie było wcześniej. Tak dokładnie nie pamietam od kiedy dzieją sie te cuda. Żona obsługuje Bravke wieć dużo nie wiem.

Od połowy sierpnia mam urlop to tym sie zajmę, aby tylko kasy starczyło.

Napisano

Witam moi mili, ja mam to samo i wymieniłem silnik krokowy bo bardzo wył na wolnych obrotach 79 zł, sonde lambda -bo mnie mechanior naciągnął 350 zl i ydaje mi sią, że nalezy jeszcze WYMIENIC POMPKE PALIWA bo w te goraczki mogła sie przegrzać. Mechanior chce 400 z wymiana ale ja głupi nie jestem i wymontowałem starą i ja zmierzyłem (bo są różne), na allegro 115 zł.

Wydaje mi się, że tu jest przyczyna niesprawności na benzynce.

pozdrawiam, co o tym myślicie?

Jeszcze ze 2 lata pośmigam brawolotem to własny warsztat otworzę.

Napisano

> daj Boże aby pomogło

> Ja to bym wlał 100 takich buteleczek podajby zadziałało

> Moje objawy w Brava 1.6 są identyczne do tych opisanych przez kolege

> LEPKI, nic dodać nic ująć.

> Dodam że na PB nie da rady jechać , brak mocy, natomiast na LPG deko

> lepiej ale moc też mała-muł, Nie chodzi tak jak wcześniej

Mi STP nie pomogl a wlalem go w podwojnym stezeniu, przejechalem jakies 300km i nic. Bylem u gazownika, podciagneli "mape gazowa" i nic. Dzis bravka poszla do ASO na kompa, bo mnie cholera bierze jak slysze jej nierowna prace na zimnym. Ale pewnie znajac ASO tez nic nie wykryja albo karza przepuystnice wymieniac angryfire.gif

Napisano

dobrze byłoby umówić się z kumplem co ma ten sam motor oczywiscie sprawny i popodmieniać trochę elementów. Może dało by rade trafić. W ASO kroją kasę i guzik znajdą

Jeden kolega sugerował że to ECU - czujnik ciśnienia. ale kto wie.

Moze by tak wspólnie cos wymodzic. Jak nawet mogę jechać na koniec polski. Jestem zdesperowany diabelnie angryfire.gif

Pozdrawiam

Mariusz

Napisano

Ja się chyba poddaję, mam już dość nerwów i wkładania kasy w to auto, nie mam pomysłu co to może być!!! PADAKA!!!

Napisano

> Ja się chyba poddaję, mam już dość nerwów i wkładania kasy w to auto,

> nie mam pomysłu co to może być!!! PADAKA!!!

Możesz podać co zmieniłeś do tej pory, może razem co wymyślim.

Pozdrawiam

Napisano

> Możesz podać co zmieniłeś do tej pory, może razem co wymyślim.

Jak już pisałem wcześniej mam te same objawy

Wymieniłem już przewody WN i dalej to samo, wymienie jeszcze świece i zobaczymy.

Tak sobie myśle a moze to padajacy katalizator, czy ktoś brał to pod uwagę

pozdrawiam

intryga

Napisano

> Tak sobie myśle a moze to padajacy katalizator, czy ktoś brał to pod

> uwagę

To sobie wejdź pod auto i postukaj po kacie czy nic nie lata. Jeśli tak to teretycznie się kwalifikuje do wymiany. Mogło się przecież coś oderwać i blokuje prawidłowy przepływ spalin. Warto myślę wziąć to pod uwagę. Chociaż teoretycznie wystarczy podstawić chyba rękę pod wydech (tak to się w motocyklach sprawdzało kiedyś) i zobaczyć czy dmucha, i porównać z takim samym samochodem (albo z jakimkolwiek innym chyba też) i będzie wiadomo czy auto ma czym oddychać czy nie.

Napisano

> W ASO kroją kasę i guzik znajdą

Nie moga kasowac jesli przyczya usterki nie zostala usunieta!

Napisano

> Możesz podać co zmieniłeś do tej pory, może razem co wymyślim.

> Pozdrawiam

Więc tak, pompka paliwa, filtr paliwa i wlałem środek do czyszczenia wtrysku i układu paliwowego, tłumik, sonda lambda OK, czujnik temperatury wody i powietrza OK, kable WN, świece, cewka pomierzona i parametry OK, wtrysk czyszczony w ASO i stwierdzili że dalej jest coś nie tak ale swoje sobie wzieli, aha termostat jeszcze wymieniłem ale dlatego że się nie dogrzewał, czyszczony też TPS i silnik krokowy, a padaka dalej przerywa i szarpie, i jest STRASZNIE!!! mułowata i nierówno chodzi na Pb jak wcisnę pedał gazu na całego to są takie momentu że super przyspiesza i są takie jakby coś go hamowało jest tak koło 3000 i 5000 obrotów, między tymi obrotami nawet jest OK, na Lpg jest to mniej wyczuwalne ale jest.

Napisano

> Więc tak, pompka paliwa, filtr paliwa i wlałem środek do czyszczenia

> wtrysku i układu paliwowego, tłumik, sonda lambda OK, czujnik

> temperatury wody i powietrza OK, kable WN, świece, cewka

> pomierzona i parametry OK, wtrysk czyszczony w ASO i stwierdzili

> że dalej jest coś nie tak ale swoje sobie wzieli, aha termostat

> jeszcze wymieniłem ale dlatego że się nie dogrzewał, czyszczony

> też TPS i silnik krokowy, a padaka dalej przerywa i szarpie, i

> jest STRASZNIE!!! mułowata i nierówno chodzi na Pb jak wcisnę

> pedał gazu na całego to są takie momentu że super przyspiesza i

> są takie jakby coś go hamowało jest tak koło 3000 i 5000

> obrotów, między tymi obrotami nawet jest OK, na Lpg jest to

> mniej wyczuwalne ale jest.

Robiłeś analizę spalin, stawiam na katalizator.

Pozdro

Mariusz

Napisano

> Robiłeś analizę spalin, stawiam na katalizator.

> Pozdro

> Mariusz

Jeszcze bym sprawdził ustawienie zapłonu i sprężanie w cylindrach. Nie jedź do ASO bo zapłacisz podwójnie.

Mariusz

Napisano

Mam u siebie coś podbnego wywaliłem katalizator i dalej to samo

frown.gif

Napisano

Ja się juz tym przestałem przejmować

i wszystkim radze to samo

U mnie co drugi dzień przerywa, ale ostatnio poczułem spaliny , moze katalizator zapchany. A jak się rozgrzeje to już jest ok niewiem.gif

Napisano

Witam!

Mam Bravke 1.6 (+LPG IV generacji) i tez mialem nierowna prace na zimnym (po podgazwoaniu mijało). Robilem różne rzeczy: czyscilem przepustnice, resetowalem (albo i nie jak twierdza niektorzy kacikowicze hehe.gif) autoadaptacje z klemy, bylem u gazownika - podniesli mape gazowa - wszystko na nic. Wkurzony pojechalem do ASO co by sprawdzili na kompie. Skasowali bledy (niestety nie pamietal jakie hehe.gif - pewnie o wypieciu akumulatora hehe.gif) dodali srodka do czysczenia układu paliwowego firmy CARLUBE (ja wczesniej 3 razy czyscilem STP), dolali troche oleju bo było mało i teraz...... jest OK!!!!. Pytam sie o co tu chodzi a pierwszy z mechaników mowi, no troche mało oleju było i te silniki mogą wtedy nierówno pracować na zimnym. Drugi mówi, no ja stawiam, ze to jednak przeczyszcenie pomogło. Ja mu na to, że czyściłem 3 razy STP ( w podwójnym stężeniu) - co STP do bani? A on, nie to bardzo dobra firma. Czyli co cuda?

post-36264-14352472998657_thumb.jpg

Napisano

> nie liczyłbym na poprawę po czyszczeniu. W 1.4 konstrukcja wtrysku

> jest całkiem inna niż w 1.6 i przepustnica jest cały czas

> oczyszczana przez benzynę. Jeśli masz olej we wtrysku to na

> pewno masz zatkany dolny przewód odmy którego zadaniem jest

> właśnie odprowadzenie oleju.

> Ja bym stawiał na:

> 1. rozjechane mapy w kompie.

> 2. błąd TPS.

> 3. zużyta sonda.

> 4. czujnik temperatury pow. lub wody.

Mozesz powiedziec mi jak czysci sie odme poniewaz troszke pluje mi olejem w okolicach wtrysku tzn spod wtrysku ale obroty mam stabilne

Napisano

Byłem dzisiaj na kompie u gazowników, ogólnie wszystko było ok, tylko okazało się że delikatnie zalewa go gazem, ustawił i wszystko było ok poza analizą spalin konkretnie "HC"(węglowodory) przekroczone były dwukrotnie ale powiedział że nie jest to wina ustawienia gazu. Pojechałem do znajomego mechanika i wziął mnie na Euroscana, brak jakichkolwiek błędów w pamięci, co go jedynie zainteresowało to bardzo długi czas wtrysku (2,2ms-2,9ms) i powiedział że raczej jest źle, tyle że z poziomu tego programu nie jest w stanie tego zmienić, mówił że examiner potrafi to zrobić, nie wziął żadnej kasy bo mówi że program ma dopiero 2 dzień i dopiero go testuje i nie do końca jeszcze wszystko połapał. Mam teraz takie pytanko, jaki powinien być prawidłowowy czas wtrysku w Bravo 1,4 i dlaczego węglowodory były takie wysokie, nadmieniam iż dalej auto przerywa i chodzi strasznie nierówno.

Napisano

> Byłem dzisiaj na kompie u gazowników, ogólnie wszystko było ok, tylko

> okazało się że delikatnie zalewa go gazem, ustawił i wszystko

> było ok poza analizą spalin konkretnie "HC"(węglowodory)

> przekroczone były dwukrotnie ale powiedział że nie jest to wina

> ustawienia gazu. Pojechałem do znajomego mechanika i wziął mnie

> na Euroscana, brak jakichkolwiek błędów w pamięci, co go

> jedynie zainteresowało to bardzo długi czas wtrysku

> (2,2ms-2,9ms) i powiedział że raczej jest źle, tyle że z poziomu

> tego programu nie jest w stanie tego zmienić, mówił że examiner

> potrafi to zrobić, nie wziął żadnej kasy bo mówi że program ma

> dopiero 2 dzień i dopiero go testuje i nie do końca jeszcze

> wszystko połapał. Mam teraz takie pytanko, jaki powinien być

> prawidłowowy czas wtrysku w Bravo 1,4 i dlaczego węglowodory

> były takie wysokie, nadmieniam iż dalej auto przerywa i chodzi

> strasznie nierówno.

sprawdź sobie wałek i sondę

Napisano

> sprawdź sobie wałek i sondę

Sonda jest OK, cały czas pracuje, sprawdzona na kompie i takim małym przyżądem z diodami i pracuje w pełnym zakresie, u gaziarzy na komie widziałem też że sonda pracowała, na monitorze pływała taka kreska i pytałem czy to sonda i czy wszystko OK stwierdził że tak, wszystko OK. Zaciekawiło mnie to że po podpięciu do Euroscana na Pb sonda pracowała w pełnym zakresie, a po przełączeniu na gaz wyskoczył komunikat że błąd sondy, ale ten wskaźnik diodowy pokazywał dalej pracę sondy, mechanik stwierdził .że to normalne i w momwncie przełączenia na LPG sonda jest zwierana do masy, ale po co? Mam elektonikę Stag 100.

Napisano

Panowie, a kiedy u Was był zmieniany pasek rozrządu??? U mojego kolegi w Sienie 1,6 16V mechanik źle ustawił rozrząd i miał podobne objawy co nasze auta, ja wiem że przed wymianą paska i ściągnięciu głowicy napewno tego nie miałem, może wina jest źle ustawionego paska, ja się dzisiaj postaram zmobilizować i sprawdzić jak to wygląda u mnie, może ktoś bardziej doświadczony się wypowie co będzie się działo jeżeli paseg przestawi się o 1 ząbek.

Napisano

No drodzy przyjaciele nikt nie wie jak zachowuje się auto przy przestawionym pasku???

Napisano

> No drodzy przyjaciele nikt nie wie jak zachowuje się auto przy

> przestawionym pasku???

Oto moje ostatnie doświadczenia:

Problem: Autem telepie na zimnym, jak przygazuje to się dusi nie wchodzi na obroty, jak już się rozgrzeje pyrka z rury, dodatkowo na Pb słabo przyśpiesza.

Działania :

Dzisiejsza wizyta w ASO i tu sprawdzali zapłon- wyszło OK, pasek nie przeskoczył i ustawienia jak trzeba:

dalej pomiar ciśnienia sprężania - 14 bar na każdym cylindrze - jest OK.

Analiza spalin bardzo zła węglowodory i CO2 poza wszelakimi normami.

Sprawdzana wcześniej lambda działa prawidłowo- oscyluje w pełnym zakresie. Zresztą na zimnym silniku komputer jej nie bierze pod uwagę dopiero przy 60 *C. Więc to telepanie na zimnym to nie jej sprawka.

Odma czyściutka - jak nowa.

Podmieniłem również cewkę WN ale bez zmian.

Co jeszcze nie daje mi spokoju to wtryski (może po 70kkm na gazie któryś jest lekko zapieczony, nie domyka się) i uszczelka pod głowicą (lekko płynu ubywa)

Pozdrawiam

Mariusz

Napisano

nadmienie jeszcze że autko niedomagało również wcześniej , tak zaczeło się dziać przed zimą, ale było to mniej zauważalne tj. silnikiem telepało na zimny ale znaczniej słabiej i pyrkało z rury sporadycznie . Obecnie nawet mniej bystrzy użytkownicy samochodów widzą że coś jest nie tak z pracą silnika, krótko mówiąć znacznie się pogorszyło.

Nie dodałem do poprzedniego że świeczki i kabelki WN też nowe.

Panowie nie ma bata trzeba to rozpracować.

MS

Napisano

> nadmienie jeszcze że autko niedomagało również wcześniej , tak

> zaczeło się dziać przed zimą, ale było to mniej zauważalne tj.

> silnikiem telepało na zimny ale znaczniej słabiej i pyrkało z

> rury sporadycznie . Obecnie nawet mniej bystrzy użytkownicy

> samochodów widzą że coś jest nie tak z pracą silnika, krótko

> mówiąć znacznie się pogorszyło.

> Nie dodałem do poprzedniego że świeczki i kabelki WN też nowe.

> Panowie nie ma bata trzeba to rozpracować.

> MS

Ja tak jeżdżę od czerwca zeszłego roku i problem mam na zimnym i na noPb i na LPG.

Sprawdzałem wszysko już tyle razy że nie mam siły. Nie patrzyłem tylko czy przypadkiem pasek nie jest przestawiony lub może zawory ciśnienie jak kupiłem autko to było nie za wysokie ale później wyprowadziło się na ludzi.

Może w końcu coś wymyślimy bo to normalnie dramat aż przykro się robi jak kogoś wieziesz niedogrzanym samochodem.

Napisano

Ja właśnie byłem u znajomego i podmieniłem cewkę, rezultat ten sam, wszystko bez zmian - dalej pyrka z rury i delikatnie szarpie motorem.

Napisano

> Nie moga kasowac jesli przyczya usterki nie zostala usunieta!

moze i tak ale tam podejscie do klienta jest do bani, tak bylo ze mna przerywal w czasie jazdy, facet postal przy samochodzie pół godziny wyjął przewody swiece (to samo ja zrobilem w domku) "pomysłał" i nic nie wymyslil ,a na koniec szok 73.5 pln za test silnika hehe.gif niezaplacilem odejchalem wiecej mnie tam nie zobacza,a wystarczyło wymienic przewody co juz zrobilem sam (nawet przewodów nie mieli na wymiane ) rece opadaja

Napisano

> Ja właśnie byłem u znajomego i podmieniłem cewkę, rezultat ten sam,

> wszystko bez zmian - dalej pyrka z rury i delikatnie szarpie

> motorem.

A czy kolega może podmienić czujnik ciśnienia. W mojej 1.6 jest to czarna skrzyneczka od lewej na podszybiu ( jak stoimy przodem do auta) zwany MAP czy jakoś podobnie.

Zaraz a czy 1.4 ma faktycznie ten czujnik? -:)

Napisano

> A czy kolega może podmienić czujnik ciśnienia. W mojej 1.6 jest to

> czarna skrzyneczka od lewej na podszybiu ( jak stoimy przodem do

> auta) zwany MAP czy jakoś podobnie.

> Zaraz a czy 1.4 ma faktycznie ten czujnik? -:)

Znajomy ma tylko 1,4 tak jak ja, a co do czujnika to nie wiem czy takowy posiadamy.

Napisano

> Zaraz a czy 1.4 ma faktycznie ten czujnik? -:)

Nie ma.

Napisano

Jutro jadę na sprawdzenie ciśnienia w cylindrach i sprawdzę przy okazji stan wałka oraz czy aby pasek nie jest źle założony.

Napisano

Ja natomist szykuję sprzęt do czyszczenie wtrysków wg opisu Patre. Już nie mogę się doczekać roboty zlosnik.gif

Napisano

I już jestem od mechanika. Wałek jak nówka, zero jakiegokolwiek zużycia, pasek też jest w odpowiednio ustawiony no i sprawdzone ciśnienie. i tu zaczyna się problem. Na pierwszym (patrząc od paska rozrządu) ciśnienie 9,2 i po 4-5 sekundach z biedą wyjechało na 10,0. Na drugim 9,0 i po 4-5 sekundach także z biedą wyjechało na 10,1 i na tym świeca delikatnie okopcona. Na trzecim 11,7 i tak cały czas trzymało. Na czwartym 11,8 i też tak cały czas się utzymuje.

Czy winą szarpania może być ta różnica ciśnień na poszczególnych cylindrach??? Co może być przyczyną spadku ciśnienia na tych cylindrach??? Może źle dotarte zawory???

Napisano

> I już jestem od mechanika. Wałek jak nówka, zero jakiegokolwiek

> zużycia, pasek też jest w odpowiednio ustawiony no i sprawdzone

> ciśnienie. i tu zaczyna się problem. Na pierwszym (patrząc od

> paska rozrządu) ciśnienie 9,2 i po 4-5 sekundach z biedą

> wyjechało na 10,0. Na drugim 9,0 i po 4-5 sekundach także z

> biedą wyjechało na 10,1 i na tym świeca delikatnie okopcona. Na

> trzecim 11,7 i tak cały czas trzymało. Na czwartym 11,8 i też

> tak cały czas się utzymuje.

> Czy winą szarpania może być ta różnica ciśnień na poszczególnych

> cylindrach??? Co może być przyczyną spadku ciśnienia na tych

> cylindrach??? Może źle dotarte zawory???

Ja byłem w ASO ( niestety, ściągneli ode mnie 40 PLN) po tym jak mechanik zaczął się przymierzać czy to mierzyć i jak. Jakieś kombinowanie końcówek, przedłużki, pomyślałem daj pan spokój- dość wynalazków. U mnie z silnikiem 1.6 wyszło 14 bar max +0.2.

powiedzieli very good.

A tobie co powiedział mechanik, taka róznica ciśnień jest dopuszczalna, przecież to on powinien wiedzieć, karamba tongue.gif

A co na to nasi koledzy z ASO, zawsze możesz ich spytać , za porady jeszcze nie biorą kasy.

Napisano

> Co może być przyczyną spadku ciśnienia na tych

> cylindrach??? Może źle dotarte zawory???

przyczyn moze byc kilka, uszczelka pod glowica, pekniecie glowicy pomiedzy tymi cylindrami, zatarte zawory

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.