Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapieczone pierścienie + nafta

Featured Replies

Napisano

Czy nafta działa na zapieczone pierścienie?

Dłubię w starym silniku z początku lat 90-tych, czapka zdjęta, zalana naftą jak poniżej (innej nie znalazłem), zajrzałem po 2h od zalania i 3 cylindry puste, w 1 niewiele ubyło

Pomoże to coś? ;];];] 

Czapka zdjęta bo poszła uszczelka między cylindrami, i przy okazji zalałem pierścienie

Nafta taka, innej nie znalazłem w obi https://www.obi.pl/rozpuszczalniki-i-rozcienczalniki/dragon-nafta-swietlna-500-ml/p/3499100

;] 

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Jak góra zdjęta to dużo roboty z misą i wywalić tłoki do góry?

Niestety sporo bo silnik siedzi w widlaku, musiałbym targać silnik górą bo od spodu nie mam jak dojść

Napisano

jak zleciało to dobrze, znaczy niedobrze bo może świadczyć właśnie o zapieczonych pierścieniach ;)

ale to zalewanie to trzeba powtarzać, w końcu powinno przestać przelatywać

ja kupowałem naftę techniczną o taką: https://www.petrostar.pl/lakiernictwo/rozpuszczalniki/klingon/klingon-nafta#w973655301

przez jakiś tydzień jeździłem i dolewałem codziennie i silnik teraz pali trochę mniej oleju...

Napisano
jak zleciało to dobrze, znaczy niedobrze bo może świadczyć właśnie o zapieczonych pierścieniach [emoji6]
ale to zalewanie to trzeba powtarzać, w końcu powinno przestać przelatywać
ja kupowałem naftę techniczną o taką: https://www.petrostar.pl/lakiernictwo/rozpuszczalniki/klingon/klingon-nafta#w973655301
przez jakiś tydzień jeździłem i dolewałem codziennie i silnik teraz pali trochę mniej oleju...

Dolewales i jeździłeś??!! :-O
Co to był za silnik- wolnossak?
Napisano

Ja w lagunie 2 1.8 zalałem naftą 2 razy, potem acetonem, znoeu naftą, ręcznie pokręciłem silnikiem i przestało spływać. Odessałem to co zostało, odpaliłem i przejechałem się 10 minut, żeby to co przeleciało zrobiło płukanie. Wymieniłem olej i silnik przestał palić olej.

Napisano
4 godziny temu, Fili_P napisał(a):

Dolewales i jeździłeś??!! 😮
Co to był za silnik- wolnossak?

Nie, samochód stał na kanale przez tydzień albo ponad - już nie pamiętam dokładnie. 

Po wszystkim wymieniłem uszczelkę dekla (przy okazji okazało się, że uszczelki świec już puszczały), wymieniłem olej i filtr, dostał trochę mgły olejowej na rozruch do cylindrów i dopiero jazda.

Wolnossący.

Napisano
  • Autor
W dniu 18.01.2024 o 09:28, muzz napisał(a):

jak zleciało to dobrze, znaczy niedobrze bo może świadczyć właśnie o zapieczonych pierścieniach ;)

Zalałem wczoraj ok 15, dziś o 8 w jednym cylindrze jeszcze było :bzik: na razie ponawiam