Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Check Engine kod 18 + 44

Featured Replies

Napisano

Witam, od jakegoś czasu (ok 6 mies.) moja Asterka ma nastepujaca przypadłośc. Jeżeli czasami wypuszczą sie poza miasto (głównie to jeżdźe po mieście) to po przejechaniu ok 30-40km przy szybkości 90-100km zapala mi sie check engine. Ostatnio przypilnowałem astrolocika i dokonałem od razu w trasie odczytu kodu, wypadło na "18"- System regulacji spalania stukowego. Odczekałem chwilkę, jescze raz uruchomołem autko, check engine juz sie nie palił, ale po przejechaniu kolejnych 5km ponownie check engine, ponowny odczyt kodów i oprócz "18" doszło "44" - Sonda lambda, uboga mieszanka. Ponownie chwilke odczekałem, check engine ciemny i tak bez dodatkowych emocji dojechałem do domu. Od tego

czasu mineło ok 3 tyg. jezdze głownie w mieście lub za miasto na 20km i nic mi sie nie zapala. Jescze jedna istotna kwestia, w chwili zapalenia się check engine czuć wyraźny spadek mocy i przyspieszenia. Wskazania temperatury w normie czyli w ok. 95 stopni. Czy wystapienie obu kodów 18 + 44 może wskazywać na tą samą usterkę czy raczej moga to byc dwie różne, niezalezne sprawy. Jakis czas temu w trakcie wyprzedzania, autko zaczeło mi słabnąć i ledwie co zdązyłem dokończyć manewr wyprzedzania i od razu check engine i zjazd na pobocze. W tedy miałem szczęście że z naprzeciwka nic nie jechało. Nie chce poraz drugi sprawdzać czy uda mi sie dokończyć wyprzedzanie zanim dosięgnie mnie np. Tir. Może ktoś ma jakieś pomysły lub doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam

95' HB3 X16SZ + LPG

Napisano

Widzę że kolega na LPG zasuwa. Może czas na sprawdznie i regulację instalki. Chyba że na benzynie to samo to nie mam pomysła

Napisano
  • Autor

Zasadniczo Pb nie uzywam, na LPG dopiero przejechane ok. 8kkm.

Napisano

> Zasadniczo Pb nie uzywam, na LPG dopiero przejechane ok. 8kkm.

To pojeździj troche na Pb i zobacz. Jak będzie OK to do gazownika.

Napisano

wygląda na problemy z emulacją lub/i samą lambdą - trzeba ją pomierzyć

Napisano
  • Autor

> wygląda na problemy z emulacją

Moglbys troche rozwinac te pojecie. Ktory z elementow odpowiada za emulacje i jak to mozna skontrolowac?

> lub/i samą lambdą - trzeba ją

> pomierzyć

Odnosnie sondy bylo i jest duzo na forum więc z tym powinienem sobie poradzic.

Rozumiem ze wszystkie ww. pomysly związane są z kodem 44.

A co z kodem 18 System regulacji spalania stukowego?

Napisano

> Moglbys troche rozwinac te pojecie. Ktory z elementow odpowiada za

> emulacje i jak to mozna skontrolowac?

u gazowników musieli by sprawdzić pewnie, a za emulacje odpowiada "mała czarna skrzyneczka" pradopodobnie gdzieś pod maską zlosnik.gif

> Odnosnie sondy bylo i jest duzo na forum więc z tym powinienem sobie

> poradzic.

> Rozumiem ze wszystkie ww. pomysly związane są z kodem 44.

> A co z kodem 18 System regulacji spalania stukowego?

najpierw sprawdź lamdbę, i ewentualnie wymień/napraw połączenia - dopiero interesuj się drugim błędem, IMHO może być tak, że drugi błąd występuje przez pierwszy

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Podziele sie kolejnymi spostrzezeniami.

Zrobiłem kilka kilmometrow na benzynie i nadal pojawiaja sie kody 18 i 44, ale ... tu pewne zaskoczenie. Majac 5 osob na pokladzie check engine zapalił mi sie poraz pierwszy przy jeżdzie pod górke przy szybkości 90km/h. Po zatrzymaniu sie i zgaszeniu silnika alarm równiez zgasl. Ruszajac w dalsza droge check engine pojawil mi sie po kilku kilometrach ponownie i ... zgasl po zwolnieniu do ok 60-70km na rownym terenie i tak kilka razu. Czy to jest normalne ze check engine zapala sie i gasnie w trakcie jazdy. (pozwolilem sobie na jazde z zapalonym check engine bo mialem do przejechania ok. 10km) Wydawalo mi sie ze jezeli lamka sie zapala to sygnalizuje to powazny, trwaly problem, a w moim przypadku to przy zapalaniu i gasnieciu check engine moglem tego nawet nie zauwazyc.

Kolejna sprawa autko coraz czesciej gasnie mi na LPG, przy wjeżdzie na rondo, przy zatrzymywaniu auta przed swiatlami, a ostatnio nawet przy wcisnieciu hamulca i sprzegla???? W tym ostatnim przypadku raczej nie wchodzi w rachube zaduszenie silnika - silnik jest bowiem wysprzeglony, czy to mozliwe aby problem zwiazany byl z gwaltowna zmiana naplywu powietrza do silnika w trakcie hamowania??

Napisano

> Wydawalo mi sie ze

> jezeli lamka sie zapala to sygnalizuje to powazny, trwaly

> problem

Też tak kiedyś myślałem skromny.gif.

Jeśli zapala się kontrolka oleju TO jest poważny problem, a checka niektórzy używają jako obrotomierza grinser006.gif

Co do błędów to myślę, że łapie gdzieś lewe powietrze, mieszanka się zubaża, rośnie temperatura spalin, sonda to wykrywa.

Duża temp. powoduje samozapłony które z kolei wykrywa czujnik spalania stukowego.

Napisano
  • Autor

> Co do błędów to myślę, że łapie gdzieś lewe powietrze, mieszanka się

> zubaża, rośnie temperatura spalin, sonda to wykrywa.

> Duża temp. powoduje samozapłony które z kolei wykrywa czujnik

> spalania stukowego.

Czy moglbys podpowiedziec ktoredy te lewe powietrze moze sie dostawac. Jak na razie to chce sprawdzic i usczelnic okolice EGR-a, krokowca, obudowy chwytu powietrza czyli tej plastykowej oslony nad przepustnica i na tym koncza sie moje pomysly. Zastanawiam sie jeszcze nad rozkreceniem przepustnicy ale nie wiem czy dam rade zlozyc ja z powrotem.

Dodatkowa zamierzam w zaniedlugim urlopie sprawdzic sonde lambda. moze to cos wyjasni.

Jescze jedno.

Kacikowiocze pisza ze przy czyszczeniu krokowca nalezy odlaczyc akumulator czyli skladam krokowca i podlaczam akumulator, odpalam silnik i co dalej: odpalam silnik i czekam az temp. silnika a tyle sie podniesie ze zalaczy sie wentylator czy moze wystarczy jak silnik pokreci tylko 3-5 min.

Na wolnych obrotach to LPG raczej mi sie nie zalczy, czy w takim razie mam wymusic zalaczenie silnika na LPG czy ma tylko krecic na benzynie.

Druga kwestia, jak po odlaczeniu aku wyglada proces zaprogramowania komputerow silnika i LPG.

Pzdr.

Napisano

Ważna jest szczelność dolotu od wtryskiwacza do komory spalania, więc wszystkie uszczelki przy przepustnicy i kolektorze dolotowym. To co jest przed wtryskiwaczem jest ważne tylko z punktu czystości powietrza (chyba, że jest przepływomierz, ale u ciebie nie ma).

Procedura programowania kompa benzyny jest taka: odpalasz, czekasz aż silnik osiągnie obroty biegu jałowego (czyli ok 10 sek. max) i jazda.

Wszelkie "czary" o czekaniu aż się włączy wentylator itp są z czasów pierwszych sterowników wtrysku i nie mają tu miejsca.

Przy czyszczeniu krokowego jeśli nie był ruszony grzybek nie trzeba odpinać aku.

Napisano

> Czy moglbys podpowiedziec ktoredy te lewe powietrze moze sie

> dostawac. Jak na razie to chce sprawdzic i usczelnic okolice

> EGR-a, krokowca, obudowy chwytu powietrza czyli tej plastykowej

> oslony nad przepustnica i na tym koncza sie moje pomysly.

wężyki podciśnieniowe, odpowietrzenie zbiornika paliwa, odmy ... ogólnie wszystkie wężyki

> Kacikowiocze pisza ze przy czyszczeniu krokowca nalezy odlaczyc

> akumulator czyli skladam krokowca i podlaczam akumulator,

> odpalam silnik i co dalej: odpalam silnik i czekam az temp.

> silnika a tyle sie podniesie ze zalaczy sie wentylator czy moze

> wystarczy jak silnik pokreci tylko 3-5 min.

dołaczyć aku na kilka minut - najlepiej na czas pracy przy silmniku, potem podłączyć, od palić auto bez dodowania gazu i pozwolić mu popracowac kilkadziesiąt sek. a potem w drogę

Napisano
  • Autor

Do przepustnicy dochodzi wężyk z paliwem - przynajmniej ostatnio jak przy niej grzebałem miałem takie wrażenie . Wiadomo że przy zsówaniu i ponownym zakldaniu wężyka troche paliwa ucieknie, czy w ten sposob nic sie tam nie zapowietrzy?

Napisano

nie napisałęś jaki masz sterownik lpg. Nie szukaj nieszczelności tylko konieczna regulacja lpg. Na początek odkręć na reduktorze w lewo śrubę od ciśniernia o 1/2 do 1 obrotu w lewo - żeby mieszanka była bogatsza i skasuj te błędy przez odpięcie klemy na akumulatorze (ok 1 min). Jak nie pomoże to do gazownika.

----------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano
  • Autor

Za tydzien zaczynam urlop, wiec co bede mogl to porobie przy astrce a troche tycg drobiazgow mi sie tego uzbieralo m.in. (zaslepienie EGR+naprawa czuj, temp. zew + pomier sondy lambda.

Faktycznie, ostatnie dni jazdy asterka wskazuja na potrzebe regulacji LPG chociaz to troche dziwne bo na LPG zrobilem ok 8,5kkm.

Osobiscie raczej nie bede ryzykowal krecenia przy LPG, eksploatacja LPG jest dla mnie zagadka i wole zostawic to "speca" od gazu.

Pozdr.

95' HB3 X16SZ + LPG (Bingo+Lovato)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.