Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ateca 2023 1.5 TSI, DSG

Featured Replies

Napisano

Ale tu cisza... szok, jakie bezproblemowe wozidła te Seaty i Cupry;).

Postanowiłem pospamować.

Pomykam od pierwszych dni grudnia Atecą 1.5 tsi, dsg, rok produkcji 2023, dzisiaj stuknęło 20 kkm, żadnych awarii, miło się śmiga, extra auto;).

Olej wymieniłem drugi raz w Aso i podczas wizyty poprosiłem o zamontowanie klipsów na podszybiu do praragonów - pani w Aso, że nie ma;) oraz o wyłączenie kompem świateł dziennych na postoju przy zapalonym silniku - pani, że wg, homologacji nie można;)

i tyle

chyba sam ogarnę mocowanie tych klipsów;) i jak coś się będzie działo będę meldował;)

Jak na razie autko bardzo przyjemne, żałuję że tak późno udało mi się je odkryć;)

przyjemnościi

Napisano

Kup sobie jakiegoś vcds, albo obd11 i sam wyłączysz dzienne. Ja za pomocą obd11 wyłączyłem dzienne, gdy przełącznik świateł jest na "0" i ręczny zaciągnięty.

Napisano
W dniu 11.03.2024 o 20:43, kaczorek79 napisał(a):

Kup sobie jakiegoś vcds, albo obd11 i sam wyłączysz dzienne. Ja za pomocą obd11 wyłączyłem dzienne, gdy przełącznik świateł jest na "0" i ręczny zaciągnięty.

A ja ustawiłem, że jak jest w auto to gasną po zaciągnięciu ręcznego a jak jest na off to w menu można na stałe wyłączyć.

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

A ja ustawiłem, że jak jest w auto to gasną po zaciągnięciu ręcznego a jak jest na off to w menu można na stałe wyłączyć.

I to jest fajne w vagu, jak coś nie pasuje, to sam poprzestawiasz, aby pod siebie było dobrze. 

Napisano
  • Autor
W dniu 11.03.2024 o 20:43, kaczorek79 napisał(a):

o i tak bym chciał

wytłumacz jak krowie na rowie co kupić;) i gdzie się szkolić;)

wrzuć linki;)

dziękuje

Napisano
13 minut temu, 62545tomasz napisał(a):

o i tak bym chciał

wytłumacz jak krowie na rowie co kupić;) i gdzie się szkolić;)

wrzuć linki;)

dziękuje

https://allegro.pl/oferta/obd-11-pro-kasowanie-bledow-kodowanie-grupa-vag-136230585561  jeśli korzystasz z telefonu z android,

lub tańszy chiński kabel z oprogramowaniem vcds. 

W obd11 jest dużo gotowych aplikacji zmieniających dla laików, natomiast grubsze kodowania zrobisz za pomocą zeszytu https://allegro.pl/oferta/obd-eleven-11-vcds-lista-kodowan-kodowanie-vag-audi-seat-skoda-vw-obd2-15253482567

Napisano
  • Autor
7 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

https://allegro.pl/oferta/obd-11-pro-kasowanie-bledow-kodowanie-grupa-vag-136230585561  jeśli korzystasz z telefonu z android,

W obd11 jest dużo gotowych aplikacji zmieniających dla laików, natomiast grubsze kodowania zrobisz za pomocą zeszytu https://allegro.pl/oferta/obd-eleven-11-vcds-lista-kodowan-kodowanie-vag-audi-seat-skoda-vw-obd2-15253482567

bardzo dziękuje, zaraz polookam, będę tym jeździł gdzieś ze 300 tysięcy;) więc chyba w to zaiwestuje;)... te 300 tysiecy to moze 3-4 lata hehe
zaraz poszukam tego na iphona bo nie mam androida:(

Edytowane przez 62545tomasz

Napisano
  • Autor
9 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

a co polecasz na iphona?

a i czemu akurat ten, gość widzę ma w ofercie rózne, tańsze, droższe? Czymś się to różni? coś na iphona muszę dorwać;)

Napisano
5 minut temu, 62545tomasz napisał(a):

a co polecasz na iphona?

a i czemu akurat ten, gość widzę ma w ofercie rózne, tańsze, droższe? Czymś się to różni? coś na iphona muszę dorwać;)

Na iphona będzie droższy. Generalnie nie ma nic lepszego od obd11, to nie jest chińska kostka, tylko dość profesjonalne urządzenie do grupy VAG. Kupuj w wersji pro, bo standard jest okrojony i wszystkiego nie zrobi. Na taki przebieg, jaki zrobisz, zwróci się z nawiązką. Tu jest niby pod ios https://allegro.pl/oferta/obdeleven-pro-interfejs-volkswagen-skoda-audi-seat-13461274407

ale widzę, że ktoś sprzedaje taniej https://allegro.pl/oferta/obdeleven-nextgen-pro-pack-ios-android-interfejs-obd-2-do-vag-15210415450?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_workshop_car-acc-chem_pla_pmax_catch_all&ev_campaign_id=20986706545&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw48-vBhBbEiwAzqrZVJj9SH3i2nnhUbaMztf6j9EzP6Lzk4sSnlBZaJoMK8jWoe6pQb2n3RoC-dAQAvD_BwE

Teraz coś pozmieniali i nie jestem w temacie, podobno subskrypcja pro jest tylko na rok i potem nie można kodować, ale błędy i live data zostaje. Jak kupowałem, to za pro pod andka płaciłem 300 zł i mam pełną wersję do dzisiaj od 4 lat.

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 15.03.2024 o 21:59, 62545tomasz napisał(a):

bardzo dziękuje, zaraz polookam, będę tym jeździł gdzieś ze 300 tysięcy;) więc chyba w to zaiwestuje;)... te 300 tysiecy to moze 3-4 lata hehe
zaraz poszukam tego na iphona bo nie mam androida:(

polecam to forum ,https://www.ateca-klub.pl/forum/ jeśli nie znasz, tam znajdziesz wszystkie informacje. Jest tam koleś, który to obd sprzedaje i wątek na ten temat.

• 5 miesięcy później...
Napisano

Ja właśnie jestem na etapie zakupu nowego wozidła i Cuprę Atecę biorę mocno pod uwagę.

Mam ofertę na taką sztukę. Co o niej sądzicie?

image.png.e9cabd722a73a4aab2df49747e822c40.png

Napisano

Zrezygnować z dachu i kupować. 

Napisano

Dobry rabacik. 

2 godziny temu, wujek napisał(a):

???

Napisano
19 minut temu, sdss napisał(a):

???

Dach panorama, to tylko wada. Głośniej, ryzyko podciekania zdarza się często w VAG, dodatkowy serwis (regularne czyszczenie kanałów), dodatkowa masa umieszczona poza środkiem ciężkości, większe nagrzewanie latem w słońcu, no i dodatkowy bonus 5 tys w kieszeni.

Jazda latem z odsłoniętą panoramą w pełnym słońcu, to tylko za karę.

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Dach panorama, to tylko wada. Głośniej, ryzyko podciekania zdarza się często w VAG, dodatkowy serwis (regularne czyszczenie kanałów), dodatkowa masa umieszczona poza środkiem ciężkości, większe nagrzewanie latem w słońcu, no i dodatkowy bonus 5 tys w kieszeni.

Hmm same wady….

Napisano
Godzinę temu, sdss napisał(a):

Hmm same wady….

To wymień jedną zaletę.

Napisano
1 godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Te w VAG lubią szumieć. Na autostradzie to bardzo irytuje. 

Napisano
51 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

To wymień jedną zaletę.

• Jaśniej we wnętrzu,
  • ciszej z uchylonym , niż z uchylną szybą, 
  • Na drzemce na postoju można gwiazdy pooglądać,
  • można mieć namiastkę kabrioletu.
Napisano
5 minut temu, sdss napisał(a):
  • Jaśniej we wnętrzu,
  • ciszej z uchylonym , niż z uchylną szybą, 
  • Na drzemce na postoju można gwiazdy pooglądać,
  • można mieć namiastkę kabrioletu.

Do mnie akurat żadna nie przemawia. Gdybym chciał jaśniej, to zerwałbym folię z tylnych szyb, ale nie potrzebuję jasności. Szyb nie uchylam w czasie jazdy nigdy, poza chwilowym przewietrzeniem w upałach 30+ przez pierwszą minutę jazdy. Nie jest mi pisane spanie w aucie, nie ta wygoda. Kabrio nie lubię i nigdy nie kupię, za dużo wiatru, za dużo słońca, a jak nie ma słońca, to zazwyczaj deszcz, lub zimno. 

Kwestia gustu, jednak warto wspomnieć o wadach panoramy, jeśli ktoś nie miał styczności.

Napisano
8 godzin temu, wujek napisał(a):

Z niczego nie zrezygnujesz bo nie da se juz zamowic Cupra Ateca do produkcji...

Mozna wziac to co zostalo na placu, ewentualnie moze jeszcze jest na tasmie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 11.11.2024 o 10:29, kaczorek79 napisał(a):

Jeśli chodzi o wady - masz rację, ale:

1. ryzyko podciekania jest, ale da się ten problem rozwiązać zanim wystąpi i wówczas ryzyka nie ma. Konstruktorzy wymyslili sobie sitka na dolnych koncach odpływów przy nadkolach. Niestety te sitka, w naszych warunkach, po roku-dwóch zalepiają się syfem z brudnych dróg - wówczas woda nie spływa na dół, tylko wypełnia przewód, aż w koncu się przeleje  górą do wnętrza. Jak się sitka usunie, to problemu nie ma. Tak jest prawdopodobnie we wszystkich markach koncernu VW.

2. Konserwacja - zgadza się.  To trzeba, ale każde urządzenie w aucie trzeba serwisować. Raz na rok, przy przeglądzie zlecam w ASO za całe 150 zł czyszczenie i smarowanie prowadnic i uszczelek. Problemu nie ma. Zaniechanie tego, to faktycznie przy twardym zawieszeniu, gwarancja trzeszczenia, pukania na wybojach.

3. Nagrzewanie latem gdy auto stoi cały dzień na słońcu- tak, jeśli mamy zamknięty dach. Można tą wadę przekuć w zaletę. Ja zasłaniam tą materiałową roletkę  i zostawiam uchylony dach, więc wnętrze nagrzewa się nawet mniej niż w aucie bez panoramy.

99% czasu mam otwartą roletę i nie odczułem latem grzania przez tą szybę. Szyba jest bardzo mocno przyciemniona.

Ja  po 5 latach jestem z panoramy bardzo zadowolony i osobiście auta bez panoramy juz nie kupię - we wnętrzu jest jaśniej, jest wrażenie, większej ilośći miejsca, a przy wolnej jeździe latem, można się poczuć trochę jak w kabriolecie.

Napisano
W dniu 22.11.2024 o 16:04, Manx napisał(a):

Jeśli chodzi o wady - masz rację, ale:

1. ryzyko podciekania jest, ale da się ten problem rozwiązać zanim wystąpi i wówczas ryzyka nie ma. Konstruktorzy wymyslili sobie sitka na dolnych koncach odpływów przy nadkolach. Niestety te sitka, w naszych warunkach, po roku-dwóch zalepiają się syfem z brudnych dróg - wówczas woda nie spływa na dół, tylko wypełnia przewód, aż w koncu się przeleje  górą do wnętrza. Jak się sitka usunie, to problemu nie ma. Tak jest prawdopodobnie we wszystkich markach koncernu VW.

2. Konserwacja - zgadza się.  To trzeba, ale każde urządzenie w aucie trzeba serwisować. Raz na rok, przy przeglądzie zlecam w ASO za całe 150 zł czyszczenie i smarowanie prowadnic i uszczelek. Problemu nie ma. Zaniechanie tego, to faktycznie przy twardym zawieszeniu, gwarancja trzeszczenia, pukania na wybojach.

3. Nagrzewanie latem gdy auto stoi cały dzień na słońcu- tak, jeśli mamy zamknięty dach. Można tą wadę przekuć w zaletę. Ja zasłaniam tą materiałową roletkę  i zostawiam uchylony dach, więc wnętrze nagrzewa się nawet mniej niż w aucie bez panoramy.

99% czasu mam otwartą roletę i nie odczułem latem grzania przez tą szybę. Szyba jest bardzo mocno przyciemniona.

Ja  po 5 latach jestem z panoramy bardzo zadowolony i osobiście auta bez panoramy juz nie kupię - we wnętrzu jest jaśniej, jest wrażenie, większej ilośći miejsca, a przy wolnej jeździe latem, można się poczuć trochę jak w kabriolecie.

A nie świszczy przy licznikowych 160?

Napisano
40 minut temu, wujek napisał(a):

A nie świszczy przy licznikowych 160?

Nie zaobserwowałem takiego zjawiska, a czasem latam po niemczech i zdarza mi się tyle zobaczyć na liczniku  :hmm: