Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeróbka studni abisynki

Featured Replies

Napisano

W tematach hydraulicznych jestem kompletnym laikiem także prośba o pomoc :

Mam na działce studnie i ręczną pompę tzw "abisynkę".

Chciałbym ją przerobić tak aby np 1x dziennie pobrać z ujęcia 150l wody i napełnić zbiornik, operacja byłaby powtarzana powiedzmy co jeden, dwa dni.

Wymyśliłem żeby na studnię dać zawór zwrotny, trójnik, zawór odcinający i na górę abisynkę a z trójnika podpiąć się do zewnętrznej pompy (spalinowej albo elektrycznej ale o tym póżniej)

20240606_130351.jpg.dd3bd1286d96dffbbed8dc674845664f.jpg

Czy coś takiego ma prawo działać i być w miarę bezobsługowe na tyle żeby nie trzeba było odpowietrzać przed każdym użyciem?

Ewentualnie mogę pozbyć się abisynki ale koncepcja jest taka żeby w razie czego dało się ręcznie pobrać wodę, ewentualnie podciągnąć słup wody pod sam zwrotny zanim odpali się pompkę.

Jeśli chodzi o pompę to najchętniej skorzystałbym z pompki z silnikiem 2t z podkaszarki, czy to dobry pomysł czy iść w pompę elektryczną lub ewentualnie akumulatorową? Na działce nie ma energii 230V, mam możliwość dociągnąć doraźnie 230V z przetwornicy samochodwej ale to kolejne utrudnienie.

Napisano

Przerabiałem temat w domku babci, będę miał dłuższą chwilę to napiszę coś więcej.

Napisano

Zacząłbym od kupna pompy zanurzeniowej na 12v z Allegro i jeśli będzie w stanie napełnić beczkę 150 litrów przy różnicy poziomów nie wiem jakiej ale jakiejś na pewno to wtedy iść w tym kierunku. 

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Cinek napisał(a):

Zacząłbym od kupna pompy zanurzeniowej na 12v z Allegro i jeśli będzie w stanie napełnić beczkę 150 litrów przy różnicy poziomów nie wiem jakiej ale jakiejś na pewno to wtedy iść w tym kierunku. 

Są takie małe pompki? Tam pewnie jest rura 1 1/4 całą.

Napisano

Allegro, hasło " pompa wody zanurzeniowa 12v"

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Cinek napisał(a):

Allegro, hasło " pompa wody zanurzeniowa 12v"

Wpisałem, przykładowa pompa ma średnicę 50mm, przypominam że ja mam pewnie rurę 5/4 cal.

Napisano

Mam podobne rozwiązanie, z tym że ja pompę ( elektryczną ) podłączam okazjonalnie, jak jest duża susza i chcę polać mocno całą działkę. Wtedy oczywiście muszę to zalać i wodę podpompować żeby nie pracowała na sucho.

Mam tam dwa zawory zwrotne, jeden tam gdzie narysowałeś a drugi na wyjściu do pompy.

Napisano
9 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Wymyśliłem żeby na studnię dać zawór zwrotny, trójnik, zawór odcinający i na górę abisynkę a z trójnika podpiąć się do zewnętrznej pompy

Ja mam zrobione jak na obrazku poniżej. Czyli jeden zawór zwrotny "zz" pod pompą ręczną, drugi przy pompie z hydroforem. Nad "zz" przy abisynce mam zawór kulowy "z" i jest to nieco upierdliwe, ponieważ przez to, że nie mam zrobionego zaworu zrzutowego (w miejscu zaznaczonym) to przed zimą muszę zdejmować pompę ręczną, potem  zawór odcinający i otwierać zz żeby zrzucić wodę w głąb studni. Niestety tak to zrobił poprzednik a jak próbowałem rozkręcać rury to myślałem, że rury ukręcę a nie chciało puścić więc machnąłem na to ręką. Proponuję więc mieć wstawiony dodatkowo trójnik z zaworem na wolnym wylocie jeśli chcesz łatwo zrzucać wodę na zimę.

Z pompy ręcznej nie rezygnuj, bo jak masz nisko lustro wody to pompa elektryczna itp. może nie podnieść słupa wody, a ręczną dasz spokojnie radę ( trzeba tylko mieć trochę wody do zalania pompy ręcznej).

I jeszcze jedno. Przed pompą eklektyczną warto założyć filtr dyskowy, bo jak pójdzie piach lub inny syf to zaraz pompa będzie zarżnięta.

IMG_20240606_224737927_1.jpg

Edytowane przez shapyr

Napisano
  • Autor

@shapyr dziękuję za obszerny opis :)

Widzę że ma to szansę działać także będę kombinować :)

Zainspirowany Twoim pomysłem napewno przełożę zwrotny na wyjście tak jak na Twoim rysunku i zrobię 2x zawory odcinające na każdym wyjściu żeby nie polegać tylko na zwrotniakach.

To teraz pytanie nr 2 :

Czy ktoś używa akumulatorowej pompy wody z Lidla albo np takiej ?

https://allegro.pl/oferta/einhell-pompa-ogrodowa-akumulatorowa-aquinna-18-28-zestaw-4-0ah-15551739908

Chciałbym żeby po zmontowaniu całość była jak najmniej upierdliwa do korzystania, także taka pompa wydaje się być idealna.

Martwi mnie tylko mała głębokość ssania oraz zastanawiam się ile wody jest w stanie wyciągnąć na jednym naładowaniu akumulatora 4Ah.

Napisano
6 godzin temu, Piotrus napisał(a):

r dziękuję za obszerny opis :)

Teraz tak patrzę na ten mój rysunek i mam pewne przemyślenia. Miejsce na zawór do opuszczania wody w głąb studni zaznaczyłem nad trójnikiem, bo rurę do pompy mam w ziemi, a trójnik gdzieś w betonie, ale może on być równie dobrze pod trójnikiem jak też na odejściu.

Co do pompy to jak lustro nisko to nie zaciągnie raczej sama ale jak abisynką podciągniesz to powinno iść bez problemu. Ja mam pompę, którą ma ssanie z 8 m, a i tak ręczną na początku sezonu lub po długiej przerwie zaciągam. Jak uruchamiałem wodę, to miałem dodatkowo trudno, bo studnia była kilka lat nieużywana więc początki były nieco trudne ale jak już poszło, to jest ok.

Napisano
6 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Martwi mnie tylko mała głębokość ssania oraz zastanawiam się ile wody jest w stanie wyciągnąć na jednym naładowaniu akumulatora 4Ah.

Einhell podaje, że w trybie boost czas pracy to 28 min., a w trybie eko 36 minut.

Licząc dla podanej wydajności 2800 l/godz. masz odpowiednio 1300 litrów i 1680 litrów.