Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hybryda Plug In Stellantis - co to jest?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się powaznie nad kupnem Citroena C4 AAircross 1.6 Plug-in-Hybrid e-EAT8.

Co to wo ogóle za wynalazek?

Mało o tym piszą, z nazwy wygląda, że jest skrzynia 8 biegowa.

Znalazł ktoś jakieś informacje o tym wynalazku, opis działania, testy?

Napisano

A cóż chcesz wiedzieć? Jeżdżę 308SW plugin 225km od dwóch lat. Układ napędowy jest dokładnie ten sam. W okresach wiosna-jesień zasięg na prądzie 50-60km, w zimie 35-40+. Domyślnie startuje na elektryku i jedzie dopóki jest prąd, potem przełącza na tryb hybrydowy. Skrzynia 8 biegów hydrokinetyk Aisin. Jak nie będziesz ładował codziennie to plugin nie ma sensu. Ja przy codziennym ładowaniu stację benzynową odwiedzam raz na około 1500-2000km przy moich przebiegach codziennych które w 90% robione są na prądzie. Jak masz gdzie ładować to dochodzą funkcjonalności typu nagrzanie kabiny w zimie (można ustawić harmonogram nas konkretną godzinę przed wyjazdem) i odpada skrobanie szyb lub latem schłodzenie wnętrza z appki (musi być 20% aku)
Jedyny argument za tym układem napędowym przy użytkowaniu bez ładowania to silnik 1.6 zamiast 1.2

Wysłane z mojego CPH2581 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
46 minut temu, AdamT napisał(a):

A cóż chcesz wiedzieć? Jeżdżę 308SW plugin 225km od dwóch lat. Układ napędowy jest dokładnie ten sam. W okresach wiosna-jesień zasięg na prądzie 50-60km, w zimie 35-40+. Domyślnie startuje na elektryku i jedzie dopóki jest prąd, potem przełącza na tryb hybrydowy. Skrzynia 8 biegów hydrokinetyk Aisin. Jak nie będziesz ładował codziennie to plugin nie ma sensu. Ja przy codziennym ładowaniu stację benzynową odwiedzam raz na około 1500-2000km przy moich przebiegach codziennych które w 90% robione są na prądzie. Jak masz gdzie ładować to dochodzą funkcjonalności typu nagrzanie kabiny w zimie (można ustawić harmonogram nas konkretną godzinę przed wyjazdem) i odpada skrobanie szyb lub latem schłodzenie wnętrza z appki (musi być 20% aku)
Jedyny argument za tym układem napędowym przy użytkowaniu bez ładowania to silnik 1.6 zamiast 1.2

Mam na oku C4 Aircross 1.6 Plug-in-Hybrid e-EAT8, więc jeździ pewnie podobnie jak 3008SW

Ile to pali w mieście, jako hybryda, bez ładowania z gniazdka?

Napisano
9 godzin temu, maras77 napisał(a):

Mam na oku C4 Aircross 1.6 Plug-in-Hybrid e-EAT8, więc jeździ pewnie podobnie jak 3008SW

Chyba raczej C5 Aircross ?

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Chyba raczej C5 Aircross ?

Tak. C5 AIRCROSS 

Napisano
Teraz, maras77 napisał(a):

Tak. C5 AIRCROSS 

Ja by to rozwazal jedynie jako nowe i przedluzal gwarancje na ile sie da ;)

Popularnosc tej jednostki niewielka, wiec obawiam sie, ze jakikolwiek serwis , nawet w ASO to bedzie ekspetymentowanie.

Sam silnik spalinowy to rozwiniecie niezbyt udanej jednostki 1,6 THP, rzekomo poprawiony ale czas pokaze jak bedzie.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ja by to rozwazal jedynie jako nowe i przedluzal gwarancje na ile sie da ;)

Popularnosc tej jednostki niewielka, wiec obawiam sie, ze jakikolwiek serwis , nawet w ASO to bedzie ekspetymentowanie.

Sam silnik spalinowy to rozwiniecie niezbyt udanej jednostki 1,6 THP, rzekomo poprawiony ale czas pokaze jak bedzie.

Pewnie dlatego takie tanie są.

Ale i tak o połowę droższe, niż 1.2 puretech.

Napisano
3 minuty temu, maras77 napisał(a):

Pewnie dlatego takie tanie są.

Ale i tak o połowę droższe, niż 1.2 puretech.

Jako nowe tez sa duzo drozsze niz wersja spalinowa, z reszta jak kazdy PHEV.

Napisano
  • Autor

Czyli jak zwykle trzeba ocenić, czy warto zapłacić kilkadziesiąt tysięcy mniej za jakiś wynalazek, czy kupić sprawdzona konstrukcje te kilkadziesiąt tysięcy drożej.

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Czyli jak zwykle trzeba ocenić, czy warto zapłacić kilkadziesiąt tysięcy mniej za jakiś wynalazek, czy kupić sprawdzona konstrukcje te kilkadziesiąt tysięcy drożej.

W chwili obecnej jesli chodzi o Stellantis to ciezko mowic o jakichkolwiek sprawdzonych konstrukcjach ;)

Wiec raczej trzeba skierowac sie w strone innych marek :ok:

Napisano

Ile to pali w mieście, jako hybryda, bez ładowania z gniazdka?

Jak nie będziesz ładował w ogóle, to w trybie miasto bez korków i drogi podmiejskie musisz liczyć około 6,5l przy spokojnej jeździe. Bliźniacze DS4 z 1,6 bez hybrydy u brata pali około 7l. Tutaj w hybrydzie ciągniesz za sobą spory akumulator który bez ładowania robi jako dodatkowe obciążenie bez korzyści wynikających z phev.

Wysłane z mojego CPH2581 przy użyciu Tapatalka