Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CWU - zasobnik do kotła czy podgrzewacz osobny

Featured Replies

Napisano

Posiadam kocioł gazowy 1-funkcyjny. W tej chwili grzeje on tylko grzejniki.

CWU ogrzewa się przepływowo elektrycznie. Działa, ale mało komfortowe.

Zastanawiam się co wybrać - czy zasobnik podłączony do kotła immergas czy jednak osobny gazowy podgrzewacz wody. Ten drugi ma taką zaletę, że nie potrzebuje prądu. Chociaż wyłączenia prądu są sporadyczne.

Jakieś plusy i minusy obu wariantów?

Napisano
Godzinę temu, exor napisał(a):

Zastanawiam się co wybrać - czy zasobnik podłączony do kotła immergas czy jednak osobny gazowy podgrzewacz wody. Ten drugi ma taką zaletę, że nie potrzebuje prądu. Chociaż wyłączenia prądu są sporadyczne.

jeśli Twój kocioł obsługuje zasobnik to ja bym poszedł w tym kierunku. Po co mieć dwa urządzenia do serwisowania?

Ponadto, woda z zasobnika jest bardziej komfortowym rozwiązaniem w domu.

Napisano
1 godzinę temu, exor napisał(a):

Osobno, lepsza sprawność, wygoda

Miałem richmonda i nie narzekałem 

Napisano
17 godzin temu, exor napisał(a):

... czy jednak osobny gazowy podgrzewacz wody. Ten drugi ma taką zaletę, że nie potrzebuje prądu. Chociaż wyłączenia prądu są sporadyczne.

Czy są jeszcze w handlu podgrzewacze gazowe czysto ,,mechaniczne", które nie potrzebują prądu?  Z moich doświadczeń to one też mało komfortowo pracowały.

Jeszcze jedna opcja, niewymieniona przez Ciebie to nowy podgrzewacz wody przepływowy, elektryczny z elektronicznym sterowaniem temperatury na wyjściu.

Napisano
  • Autor

No jest coś takiego:

https://www.ariston.com/pl-pl/produkty/podgrzewacze-wody/podgrzewacze-gazowe/s-sga-x

W dniu 14.08.2024 o 15:12, bergerac napisał(a):

Ponadto, woda z zasobnika jest bardziej komfortowym rozwiązaniem w domu.

ale to tez ma zasobnik przecie.

widze swoj oryginalny post - nie pisałem nic o zbiorniku.

Ja różnicę znam pomiędzy przepływowym ogrzewaniem a zasobnikiem. Tylko nie wiem czy brać osobne coś czy jednak podłączać do immergasa.

Napisano
45 minut temu, exor napisał(a):

No jest coś takiego:

https://www.ariston.com/pl-pl/produkty/podgrzewacze-wody/podgrzewacze-gazowe/s-sga-x

ale to tez ma zasobnik przecie.

widze swoj oryginalny post - nie pisałem nic o zbiorniku.

Ja różnicę znam pomiędzy przepływowym ogrzewaniem a zasobnikiem. Tylko nie wiem czy brać osobne coś czy jednak podłączać do immergasa.

z tym zbiornikiem, to nie wiem o co Ci chodzi, ale ok - w mojej ocenie instalacja drugiego urządzenia, jeśli nie jest to potrzebne nie ma sensu. Trzeba doprowadzać gaz, drugi komin, itd.

Dodatkowo pewnie kocioł masz kondensacyjny, więc sprawność grzania wody będzie wyższa i łatwiej możesz dobrać pojemność zasobnika. Porównaj sobie parametry i będziesz wiedział albo skontaktuj się z instalatorem pieca, pewnie zna model i doradzi najlepiej. 

Napisano
  • Autor

Aj - dobra. Komin. W ogóle nie wziąłem tego pod uwagę.

Gaz to nie problem , taki ariston by wisiał obok imergasa, więc przyłącze z gazem jest obok.

Napisano

Oczywiście, że podłączyć zasobnik pod istniejący kocioł 👍

Napisano
Godzinę temu, exor napisał(a):

Gaz to nie problem , taki ariston by wisiał obok imergasa, więc przyłącze z gazem jest obok.

jaki masz model tego kotła?

Napisano
2 godziny temu, exor napisał(a):

immergas victrix 24kw.

no to masz przyzwoity kondensacyjny kocioł, który chyba w standardzie ma zawór trójdrożny i jest dostosowany do montażu zasobnika do CWU. Ja bym zdecydowanie szedł tą drogą :ok: 

Napisano
W dniu 16.08.2024 o 11:22, exor napisał(a):

A tak czysto teoretycznie,  to na przebudowę instalacji gazowej nie potrzeba przypadkiem Pozwolenia na Budowę? A skoro tak, to całej papierologi z tym związanej (warunki, projekt, kierbud, odbiory itd.)?

Napisano
A tak czysto teoretycznie,  to na przebudowę instalacji gazowej nie potrzeba przypadkiem Pozwolenia na Budowę? A skoro tak, to całej papierologi z tym związanej (warunki, projekt, kierbud, odbiory itd.)?
A ktoś to sprawdza? W gazowni też o to samo jedną panią zapytałem, ale o cały montaż kotła z zasobnikiem i powiedziała, że większość żadnych papierów z tym związanych nie ma.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
7 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

A ktoś to sprawdza? W gazowni też o to samo jedną panią zapytałem, ale o cały montaż kotła z zasobnikiem i powiedziała, że większość żadnych papierów z tym związanych nie ma.

Pytam jak w teorii, bo życie życiem. Ale w razie W trzeba brać pod uwagę,  że ubezpieczyciel na pewno chetnie wypłaci odszkodowanie jak się okaże, że jest nowa nitka instalacji gazowej podciągnięta do podgrzewacza :).

Próbowałem coś na szybko znaleźć, ale nie znalazłem czarno na białym. Wydaje się, że minimum zgłoszenie z projektem, choć niektóre artykuły mówią o pozwoleniu na budowę.

Napisano
Pytam jak w teorii, bo życie życiem. Ale w razie W trzeba brać pod uwagę,  że ubezpieczyciel na pewno chetnie wypłaci odszkodowanie jak się okaże, że jest nowa nitka instalacji gazowej podciągnięta do podgrzewacza [emoji4].
Próbowałem coś na szybko znaleźć, ale nie znalazłem czarno na białym. Wydaje się, że minimum zgłoszenie z projektem, choć niektóre artykuły mówią o pozwoleniu na budowę.
Chyba jedno i drugie jest potrzebne, a przynajmniej projekt i zgłoszenie jakby miało to być prawilnie.

Napisano
W dniu 16.08.2024 o 12:55, exor napisał(a):

immergas victrix 24kw.

Zapewne ma wyjście na zasobnik, więc po prostu go dołóż i włącz tę funkcję w kotle.