Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zmiana pokrycia dachu z gontu na blachodachówkę?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

czy ktoś ,przechodził taką operację jak w temacie?
Mam na dachu leciwy gont, który za wczasu muszę albo zmienić na nowy, albo zmienić całkowicie poszycie na np blachodachówkę (możliwość dachówki betonowej/cermaicznej dopiero do sprawdzenia, czy więźba jest do tego przystosowana).

Na początku myślałem o nabiciu drugiej warstwy gontu, jednak okazuje się, że poprzedni właściciela przyoszczędzili i pod obecnym gontem jest osb tylko 12, albo 15mm. Czyli nowa warstwa gontu wiązałaby się z nabiciem nowych, grubych osb + gont.

W związku z powyższym pomyślałem, żeby na obecne poszycie z gontu dać membranę, do krokwi kontrłaty, na to łaty i blachodachówkę.
Zastanawiam się tylko, czy będzie dużo cieplej na użytkowym poddaszu w lato, oraz czy hałas będzie do przeżycia? Przerabiał ktoś taką zmianę?
Skosy ocieplone wełną, zakładając, że stare poszycie zostaje pod blachą, to to też powinno izolować zarówno termincznie jak i akustycznie - to tak w teorii, a jak praktyka wychodzi?
Może ktoś ma doświadczenie...

Za blachą lub dachówką przemawia do mnie jeszcze łatwość wykonywania ewentualnych przeróbek/poprawek. Teraz przy goncie, np zmiana obróbki komina to masa niepotrzebnej pracy, której by nie było przy innym rodzaju poszycia.

Napisano

Ja bym zamontował.

Nie sądzę, że teraz nagle z np. 22 stopni latem, zrobi ci się 27

Napisano

Dziwne rozkminy.

Jak nie usuniesz starego gontu, tylko dasz blachę, to nie musisz dawac membrany, bo to bez sensu, ciepło będzie tak samo a może nawet lepiej, a hałas też raczej nie wzrośnie, bo nadal masz tłumiący gont.

Membrana ma sens, jak masz coś co przepuszcza powietrze, a nie OSB + gont, bo one nie puszczają powietrza i wilgoci ze środka.

Napisano
22 godziny temu, 00Tom00 napisał(a):

W związku z powyższym pomyślałem, żeby na obecne poszycie z gontu dać membranę, do krokwi kontrłaty, na to łaty i blachodachówkę.
Zastanawiam się tylko, czy będzie dużo cieplej na użytkowym poddaszu w lato, oraz czy hałas będzie do przeżycia? Przerabiał ktoś taką zmianę?
Skosy ocieplone wełną, zakładając, że stare poszycie zostaje pod blachą, to to też powinno izolować zarówno termincznie jak i akustycznie - to tak w teorii, a jak praktyka wychodzi?

Membrana bez sensu, pokrycie już jest. Wg mnie możesz robić, zadbaj tylko o wentylację pomiędzy blachodachówka a obecnym pokryciem dachu, bo tam na pewno będzie się coś skraplało.

Obecna połać dachowa jest wentylowana?

Napisano
W dniu 16.09.2024 o 08:47, bergerac napisał(a):

...Obecna połać dachowa jest wentylowana?

Bardzo istotne pytanie. I jeśli gont i osb zostają, trzeba tę wentylację zachować.

Napisano
15 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

Bardzo istotne pytanie. I jeśli gont i osb zostają, trzeba tę wentylację zachować.

pod blacha musi byc wentylacja.

Nabic na gont łaty i kontrłaty - ale zostawić szczeliny na wentylacje i na to blacha.

Napisano
W dniu 15.09.2024 o 10:04, 00Tom00 napisał(a):

Cześć,

czy ktoś ,przechodził taką operację jak w temacie?

Mam pełne deskowanie, papa, łacenie i blachodachówka. Poddasze ocieplone wełną 25cm.

W tym roku podczas upałów było nie do wytrzymania gorąco. Dodatkowo salon z dużą witryną okienną mam od płd. Wentylatory non stop wyłączone. Klima by się przydała.

Tak jak pisał @maras77 na gont łacenie bez membrany i blacha + nowe obróbki.  Jeśli jest komin warto obrobić go całego blachą - nie będzie przecieków.

Napisano
  • Autor
W dniu 16.09.2024 o 00:12, maras77 napisał(a):

Dziwne rozkminy.

Jak nie usuniesz starego gontu, tylko dasz blachę, to nie musisz dawac membrany, bo to bez sensu, ciepło będzie tak samo a może nawet lepiej, a hałas też raczej nie wzrośnie, bo nadal masz tłumiący gont.

Membrana ma sens, jak masz coś co przepuszcza powietrze, a nie OSB + gont, bo one nie puszczają powietrza i wilgoci ze środka.

Membrane myślałem dać właśnie z uwagi na skraplanie się wody pomiędzy blachą a gontem - żeby po membranie sobie ściekło do rynny.
Bo gdy będzie bez membrany, to czy po iluś latach gont nie zacznie przepuszczać skroplin do środka? Może źle myślę, ale koszt membrany w sumie nie duży, a może pomóc... no chyba że moje rozumowanie nie ma sensu?

Obecna połać nie jest wentylowana. Pod blacha jak najbardziej chce zachowac wentylacje.

Napisano

59 minut temu, 00Tom00 napisał(a):

Bo gdy będzie bez membrany, to czy po iluś latach gont nie zacznie przepuszczać skroplin do środka? Może źle myślę, ale koszt membrany w sumie nie duży, a może pomóc... no chyba że moje rozumowanie nie ma sensu?

Jak przykryjesz gont blachą i nie będzie wystawiony na bezpośrednie działanie słońca, wiatru i opadów to imo nic mu się nie stanie.

Faktycznie koszt membrany właściwie żaden przy całej inwestycji.