Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa D 1.4 xep - nie odpala, pompa nie dostaje napięcia

Featured Replies

Napisano

Panowie problem z corsą D 1.4 XEP, auto nie odpala, rozrusznik kręci ale auto nie odpala, co sprawdziłem:

- po przekręceniu kluczyka nie słychać pompy paliwa, więc myślę pompa paliwa, ale sprawdziłem czy dochodzi zasilanie 12V na pompę (pod tylną kanapą) po przekręceniu zapłonu i jest cisza, nie ma zasilania (kostka 4 pinowa), czy po przekręceniu zapłonu powinno się pojawić zasilanie 12V czy zależne jest od innych czynników?

- sprawdziłem bezpieczniki wszystkie, a szczególnie bezpiecznik 51 od pompy oraz przekaźnik 22, wszystko działa prawidłowo

Podejrzewam czujnik położenia wału, bo z tego co doczytałem, to jeżeli sterownik nie widzi czujnika to nie daje zasilania na pompe i cewkę, a to by się zgadzało bo na LPG też nie chce odpalić. A takie akcje z problemami z odpaleniem zdarzają się od czasu do czasu, szczególnie pod dłuższym postoju.

Jak w prosty sposób sprawdzić czujnik położenia wału (podłączyłem interfejs i żadnych błędów) bo dostęp jest tragiczny do czujnika.

Korzystam z interfejsu VAUX-COM

Co jeszcze sprawdzić, jakieś sugestie ?

Edytowane przez benypb

Napisano

Uszkodzony czujnik położenia wału od razu wywalił by błąd. Przynajmniej mi się nigdy to nie zdarzyło żeby nie wywalił. Jeżeli nie pali na benzynie i na gazie, brak błędów...... nie chcę być złym prorokiem,  albo sterownik silnika albo immo coś blokuje. Nic nie miga na desce??? Na pewno program diagnostyczny łączy się z sterownikiem silnika????

Napisano
  • Autor

Jeżeli chodzi o czujnik to jest dość dużo informacji o podobnych objawach i braków błędów z czujnika wału korbowego, póki co zamówiłem już czujnik i go podmienię i dam znać czy to jest to.

Na filmie od 42 sekundy kolega mówi o objawach, w żonie corsy są identyczne objawy w różnych odstępach czasu, ale bez błędu check, o których też właściciel filmu pisze w komentarzach. 

Na desce nic nie mruga, immo też nie bo już temat przechodziłem w tym roku więc na 100% to nie jest to.

Co do programu diagnostycznego to jak najbardziej odczytuje wszystkie moduły, pokazuje ewentualne błedy.

Napisano

Podczas rozruchu widzi obroty silnika?

Napisano
  • Autor

W sumie nie zwróciłem na to uwagi, ale wczoraj auto odpaliło od strzału i wykorzystałem sytuację aby odstawić auto do garażu gdzie będę miał łatwiejszy dostęp od spodu.

Czujnik zostanie wymieniony oczywiście, jednakże analizując inne przypadki opisywane w internecie z problemami z czujnikiem wału korbowego pokrywają się z tymi które trapią corsę.

Napisano

To tak jak napisał kolega powyżej sprawdzić programem diagnostycznym czy podczas próby rozruchu pokazuje prędkość obrotową, jak nie pokaże to czujnik uwalony.

Napisano
  • Autor

A więc tak czujnik położenia wału wymieniony, auto odpala od strzału, silnik pracuje równo, na starym była nierówna praca silnika, mało wyczuwalna ale pod pedałem gazu było to czuć,  teraz jest ok.