Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tesla Model Y - moim okiem...

Featured Replies

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Szacunek, że chciało Ci sie wysmarować takiego długaśnego posta. Możliwe, że sam coś takiego urodzę, bo moje "auto dla fascynatów wersją oprogramowania" dobija do własnie 50000km, a i z nie jednego elektryka prąd piłem. ;] :ok:

Zanim zdecydujesz sie na EV ze stajni VW, pocztaj trochę, na przykład o ID4, problemów jest więcej niż niż ustawa przewiduje. Od banalnych, jak popsuta klima, niedziałające kierukowskazy czy otwierające się drzwi na zakretach do mniej banalnych, jak unieruchomienie i komunikat na czerwono, że występuje niebezpieczeństwo pożaru. Sam jeżdziłem ID4 i mam 4 znajomych po przejściach z nimi (albo w trakcie), wszyscy mieliśmy problemy. Normalnie pięciu na pięciu. Sposób updatowania systemu ota z litości przemilczę.

No ale w Enyaqu czy ID4 jest prędkościomierz na wprost wzroku kierowcy, więc chyba i tak warto. ;]  W porównaniu z VW taka Kia to niedościgniony wzór jakośći. Marek van der Floryda też coś ostatnio narzekał na swoje elektryczne Audi, swoją drogą bardzo drogie i ładne auto.

No nic, Powodzenia w poszukiwaniach. :ok:

ps. Nie wiem, jaką mam wersję oprogramowania w mojej Y a w VW wiedziałem, bo na przełomowe v3.0 przesyłane przez internet czekałem rok od wprowadzenia wersji ... i się nie doczekałem. Skróciłem lizing i pozbyłem sie grata.

A z tymi VAGami to też trzeba sobie dać spokój. Jeździłem Enyaq 85 (tym po quasi-liftingu).

+ na plus to auto bardzo ciche

+ czujniki parkowania ma.

+ ACC też działał świetnie, w korkach i na autostradzie było super. Ale chciał robić zdecydowanie za dużo (np. na podstawie nawigacji przewiduje, że za 250m jest inne ograniczenie i zwalnia). Może można to wyłączyć... 

+ jakość wnętrza rewelacyjna

+ wycieraczek nie testowałem - ale nie sądzę, żeby był problem... 

- software zakręcony jak rajtki młodej po wyjęciu z suszarki. I to już w wersji "4.0" 😄 

- HUD od którego bolą oczy. Może dlatego, że brakuje mu regulacji na wysokość dla takiego kloca jak ja

- ramiona bolą po 30 minutach jazdy - brakuje zakresu regulacji fotela na wysokość i nie dosięgam do podłokietników

- wyświetlacz mały, ale najebali tam rzeczy tyle, że i tak nic nie widać.

- mimo 300KM, mocy nie czuć. A i tak się chce haftować... 

- regulacja rekuperacji jest, ale i tak zapomina po aktywacji tempomatu (domyślnie po dodaniu gazu, ale to znalazłem jak wyłączyć). 

Ogólnie miałem wrażenie że wszedłem do szafy starszej pani. Pachnie mentalną stęchlizną... 

Edytowane przez grogi

Napisano
17 godzin temu, grogi napisał(a):

Nie. To na stałe okno dachowe - nie zacznie przeciekać na uszczelkach, nie zapchają się kanaliki odpływowe itd. 

Gdybyś widział jak to jest montowane to nie byłbyś tego taki pewien ;]

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Czytam sobie właśnie release notes z softu 2025.2, który właśnie przypełzał..

I nie mogę przestać się śmiać 😄

With this update, Tesla has activated the in-cabin radar, a sensor that has been included in some vehicles for more than three years but remained unused until now.

Why Not Vision? Unlike vision-based systems, radar can precisely measure object dimensions and even detect movement behind obstacles by bouncing radio waves off surrounding surfaces. This allows for more accurate and reliable measurements of objects that vision may not even be able to see, such as behind the front seats.

No to co - vision nie potrafi ocenić, czy ktoś siedzi na fotelu - więc włożyli radar. Ale "bez problemu" oceni, czy ta plama to ściana, czy wjazd do tunelu... ROTFL... 

Napisano
9 godzin temu, grogi napisał(a):

With this update, Tesla has activated the in-cabin radar, a sensor that has been included in some vehicles for more than three years but remained unused until now.

Why Not Vision? Unlike vision-based systems, radar can precisely measure object dimensions and even detect movement behind obstacles by bouncing radio waves off surrounding surfaces. This allows for more accurate and reliable measurements of objects that vision may not even be able to see, such as behind the front seats.

No to co - vision nie potrafi ocenić, czy ktoś siedzi na fotelu - więc włożyli radar. Ale "bez problemu" oceni, czy ta plama to ściana, czy wjazd do tunelu... ROTFL... 

Wczoraj przez kilkadziesiąt kilometrów miałem nieprzyjemność jechać w takiej mgle, że nic nie było widać. Zresztą auto wywalało komunikaty, że nie widzi nic przez kamery na przedniej szybie i wyłączyło trzymanie pasa ruchu. Ale radar z tempomatu działał.

:ok:

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał(a):

Wczoraj przez kilkadziesiąt kilometrów miałem nieprzyjemność jechać w takiej mgle, że nic nie było widać. Zresztą auto wywalało komunikaty, że nie widzi nic przez kamery na przedniej szybie i wyłączyło trzymanie pasa ruchu. Ale radar z tempomatu działał.

:ok:

Ja tymczasem wczoraj w tej samej mgle uprawiałem street racing z jakimś tuningowanym Audi TT, dzielnie walczył, nawet udało nam się dojechać do 200+ pod tunelem.

Napisano
2 minuty temu, format napisał(a):

Ja tymczasem wczoraj w tej samej mgle uprawiałem street racing z jakimś tuningowanym Audi TT, dzielnie walczył, nawet udało nam się dojechać do 200+ pod tunelem.

Może w mieście było lepiej. W moich okolicach po zjeździe z A1 kompletnie nic nie było widać. Na A1 miejscami jechałem 50-60km/h ale poza nią tam gdzie nie namalowali pasów cały czas zastanawiałem się gdzie jest pobocze i prędkość miejscami spadała do 20km/h. Dobrze, że niezbyt długi ten ostatni kawałek.

:O

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Może w mieście było lepiej. W moich okolicach po zjeździe z A1 kompletnie nic nie było widać. Na A1 miejscami jechałem 50-60km/h ale poza nią tam gdzie nie namalowali pasów cały czas zastanawiałem się gdzie jest pobocze i prędkość miejscami spadała do 20km/h. Dobrze, że niezbyt długi ten ostatni kawałek.

:O

Uczysz się prowadzić samochód. To normalne na tym etapie

Napisano
Teraz, format napisał(a):

Uczysz się prowadzić samochód. To normalne na tym etapie

Jeszcze dużo pracy przede mną ale jestem bardzo pilny, przykładam się, odrabiam zadania domowe i dlatego liczę na to, że być może kiedyś będę jeździł w długie trasy bez zająknięcia.

:skromny:

Napisano
W dniu 25.02.2025 o 01:23, format napisał(a):

Teslę tyle nie jeżdżą 😁

Napisano
  • Autor
19 minut temu, HanYs napisał(a):

Teslę tyle nie jeżdżą 😁

Tak daleko?!

Napisano
W dniu 24.02.2025 o 16:06, grogi napisał(a):

Poczytaj o czym piszesz.