Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sterowanie sygnalizacją na makiecie na Arduino

Featured Replies

Napisano

Pochwalę się małym projektem.

W oparciu o Arduino tworzę mini pulpit sterowania ruchem kolejowym na makiecie.

Mam już moduł w wersji beta od zajętości torów:

IMG_20240301_212220.jpg.9fe1710022d94114603d58f990e351c5.jpg

Brzydki, ale działa.

Dzisiaj ogarnąłem sterownik semaforów na makiecie plus pojedynczy semafor:

IMG_20241024_222401.jpg.f4b765dc852f0f31896526d7061e025c.jpg

W wersji prototypowej i początki lutowania.

Generalnie główny sterownik to Arduino Mega, a sterownik per semafor to klon Arduino Nano. Komunikacja po RS485.

System generalnie wspiera dowolną ilość semaforów, trzeba tylko zbudować tablice zależności. Na razie jeszcze Arduino nie odpowiada za sterowanie zwrotnicami, ale jest to w planie na późniejszy czas. :)

Walka trwa. ;] Najgorsza zabawa przede mną, tzn ogarnięcie wiązek. ;]

Napisano
49 minut temu, AstraC napisał(a):

Brzydki, ale działa.

Generalnie główny sterownik to Arduino Mega, a sterownik per semafor to klon Arduino Nano. Komunikacja po RS485.

System generalnie wspiera dowolną ilość semaforów, trzeba tylko zbudować tablice zależności. Na razie jeszcze Arduino nie odpowiada za sterowanie zwrotnicami, ale jest to w planie na późniejszy czas. :)

Już myślałem, że niczym @PawelWaw chcesz optymalizować ustawienie świateł na skrzyżowaniu pod domem ;]. Podobne projekty robiliśmy kiedyś na laborkach z automatyki. Wtedy nie było tak łatwo, były programowalne sterowniki Siemensa.

Projekt zacny, daj fote, jak bedzie gotowe z makietą :ok:. Wygląd, rzecz wtórna, jak byłem dzieciakiem to dziadek robił mi przełączniki rozjazdów do Piko na kostce drewienka z przykręconym wyłącznikiem od światła ;).

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, sherif napisał(a):

Wygląd, rzecz wtórna, jak byłem dzieciakiem to dziadek robił mi przełączniki rozjazdów do Piko na kostce drewienka z przykręconym wyłącznikiem od światła ;).

Jasne, szczególnie że moduły będą pochowane, i nikt widział ich nie będzie. Pierwszy raz robię taki projekt toteż architekturę już zmieniłem. ;]

Napisano

Czekam z niecierpliwością na efekty, jakieś filmiki z działania. Byćmoże Cię zatrudnię do zbudowania sterowania na mojej przyszłej makiecie. :)  :jem:

Napisano
13 godzin temu, AstraC napisał(a):

Brzydki, ale działa.

Nie widzę w prototypie sterowania semaforem zielonego i pomarańczowego pasa oraz wyświetlanego wskaźnika jazdy na tor niewłaściwy i lub ewentualnie wskaźnika podnoszącego prędkość przy "jeździe na krzywo" ;) Warto o tym pomyśleć od razu oraz ewentualnie dołączyć sterowanie wyświetlaniem sygnałów na powtarzaczach i ewentualnie tarczach ostrzegawczych. ;) Ale ja się nie znam ;)

:)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Rudobrody napisał(a):

Nie widzę w prototypie sterowania semaforem zielonego i pomarańczowego pasa oraz wyświetlanego wskaźnika jazdy na tor niewłaściwy i lub ewentualnie wskaźnika podnoszącego prędkość przy "jeździe na krzywo" ;) Warto o tym pomyśleć od razu oraz ewentualnie dołączyć sterowanie wyświetlaniem sygnałów na powtarzaczach i ewentualnie tarczach ostrzegawczych. ;) Ale ja się nie znam ;)

:)

Sam system jest tak zaprojektowany że jest to bez problemów do rozwinięcia.

Główny sterownik wysyła ustawiony sygnał do podanego adresu semafora, a ten na tej podstawie odpowiednio wyświetla. Zatem nie jest to filozofia i to jest 15 minut roboty.

Natomiast w konkretnym zastosowaniu, nie mam semaforów z pasem świetlnym, nie mam odcinków dwutorowych, zatem wskaźnik W24 jest zbędny.

Generalnie Arduino Nano jest w stanie obsłużyć dowolny wskaźnik i dowolny semafor. Na obecną chwilę obsługuje S1,2,3,4,5,10,11,12,13 i Sz.

Przyjmuję cenna informacje, ale jak wspominałem to wersja beta, a staram się przygotować tak żeby rozwój to już tylko software i do tego na tyle elastyczne żeby nie sprawiało problemów.

Napisano
3 minuty temu, AstraC napisał(a):

Sam system jest tak zaprojektowany że jest to bez problemów do rozwinięcia.

Główny sterownik wysyła ustawiony sygnał do podanego adresu semafora, a ten na tej podstawie odpowiednio wyświetla. Zatem nie jest to filozofia i to jest 15 minut roboty.

Natomiast w konkretnym zastosowaniu, nie mam semaforów z pasem świetlnym, nie mam odcinków dwutorowych, zatem wskaźnik W24 jest zbędny.

Generalnie Arduino Nano jest w stanie obsłużyć dowolny wskaźnik i dowolny semafor. Na obecną chwilę obsługuje S1,2,3,4,5,10,11,12,13 i Sz.

Przyjmuję cenna informacje, ale jak wspominałem to wersja beta, a staram się przygotować tak żeby rozwój to już tylko software i do tego na tyle elastyczne żeby nie sprawiało problemów.

Nie znam Twojego układu torowego. To co napisałem rzuciło mi się w oczy na podstawie diod odwzorowujących semafor 5 komorowy na Twoim zdjęciu. :)

Tak nawiasem mówiąc na PKP były jeszcze stosowane semafory 6 komorowe widziałem je w Zielonkach w latach 90. Ale to był ewenement i miał jeszcze jedną komorę z zielonym światłem.

Napisano
  • Autor
Teraz, Rudobrody napisał(a):

Nie znam Twojego układu torowego. To co napisałem rzuciło mi się w oczy na podstawie diod odwzorowujących semafor 5 komorowy na Twoim zdjęciu. :)

Tak nawiasem mówiąc na PKP były jeszcze stosowane semafory 6 komorowe widziałem je w Zielonkach w latach 90. Ale to był ewenement i miał jeszcze jedną komorę z zielonym światłem.

Były, a nawet jeszcze są, nie usunięto ich z przepisów i dopiero jak są modernizację urządzeń SRK to się je usuwa.

Jest jeszcze sygnał S1a np. ;) Takich skrajnych dziwnych rzeczy jeszcze trochę jest. ;]

Napisano
  • Autor

PS. Jeden semafor pieciokomorowy kosztuje 75 złociszy. 😮 A ja potrzebuję z 12. ;]

Napisano
18 godzin temu, AstraC napisał(a):

Brzydki, ale działa.

Fajna sprawa, będę kibicował :)

Co do ogarnięcia wiązek od ponad trzech miesięcy mój motór stoi bo mi się nie chce wiązek skorygować (tu skrócić tam umocować, kosmetyka bo wszystko działa) więc rozumiem.  ;]

Napisano
3 godziny temu, AstraC napisał(a):

Były, a nawet jeszcze są, nie usunięto ich z przepisów i dopiero jak są modernizację urządzeń SRK to się je usuwa.

Jest jeszcze sygnał S1a np. ;) Takich skrajnych dziwnych rzeczy jeszcze trochę jest. ;]

Na WKD, w Podkowie Leśnej Głównej, wyjazd przez długie lata w kier. Grodziska był na 2 zielone światła na semaforze C. Semafory wjazdowe G, H i X też miały 2 zielone.

image.png.d533c81dc3f3ed314b20e9ee2de167c7.png

image.png.39c07c81e60e6e50fc407a96d76f7d73.png