Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tucson po aktualizacji na przeglądzie

Featured Replies

Napisano

W zeszłym tygodniu miałem pierwszy duży przegląd, po 60 tyś, zrobili m.in. aktualizację systemową (cokolwiek miało to być), oraz jakąś akcję serwisową na oprogramowanie silnika. 

Generalnie od tego czasu zdurniał mi aktywny tempomat, dzisiaj mnie z pięć razy wyhamował na A4 na zwężeniach pasów, bo mu się wydawało że ciężarówka jedzie po moim pasie. Wcześniej się to nie zdarzało, dopiero po przeglądzie. Ktoś z Was się wybiera na przegląd w najbliższym czasie, albo był i zauważył jakąś zmianę? 

Druga sprawa to zaczęła mi szarpać skrzynia, też po przeglądzie, jeden przypadek to w korku zaczyna mieszać przy powolnym dojeżdżaniu, nie było tego, dwa - w trybie sport trzyma za długo bieg i kolejny wrzuca z odczuwalnym uderzeniem. 

Ktoś coś też, czy tylko zbieg okoliczności? Auto ma niecały rok... 

• 3 tygodnie później...
Napisano

zobacz, moze jakis brud na radarze albo kamerze i glupieje?

w trybie sport ogolnie dlugo trzyma biegi, nawet w którymś teście to skrytykowali, bo u góry już nie ciągnie, a bardziej wyje.
btw, aktualizacje nie leca po sieci?

Napisano
  • Autor
W dniu 25.11.2024 o 19:51, fosfor napisał(a):

zobacz, moze jakis brud na radarze albo kamerze i glupieje?

w trybie sport ogolnie dlugo trzyma biegi, nawet w którymś teście to skrytykowali, bo u góry już nie ciągnie, a bardziej wyje.
btw, aktualizacje nie leca po sieci?

Więc tak, z radarem to chyba był brud, umyłem na myjni i problem zniknął. 

Natomiast ze skrzynią się nasila i obawiam się że to zwiastuje pad skrzyni w najbliższym czasie. Objawia się albo mieszaniem biegów przy zwalnianiu, albo coraz częstszym "łupnięciem" po postoju i wrzuceniu wstecznego. 

Wrzuciłem info do floty, kazali "jeździć obserwować" :)

Napisano
10 godzin temu, bizz napisał(a):

Więc tak, z radarem to chyba był brud, umyłem na myjni i problem zniknął. 

Natomiast ze skrzynią się nasila i obawiam się że to zwiastuje pad skrzyni w najbliższym czasie. Objawia się albo mieszaniem biegów przy zwalnianiu, albo coraz częstszym "łupnięciem" po postoju i wrzuceniu wstecznego. 

Wrzuciłem info do floty, kazali "jeździć obserwować" :)

DCT w Kia/Hyundai nie slynie z trwalosci niestety... Pewnie sprzegla beda do wymiany.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

DCT w Kia/Hyundai nie slynie z trwalosci niestety... Pewnie sprzegla beda do wymiany.

Trochę przykre, auto ma rok i jakieś 60 tyś przebiegu. Wiem że wszystko "idzie do przodu", ale jednak stare hydrauliczne automaty nie odbiegając jakoś drastycznie możliwościami od DCT trwałość miały kilkukrotnie większą. 

Jakbym miał teraz nowe kupować to chyba tylko CVT.

Napisano
W dniu 7.11.2024 o 19:26, bizz napisał(a):

W zeszłym tygodniu miałem pierwszy duży przegląd, po 60 tyś, zrobili m.in. aktualizację systemową (cokolwiek miało to być), oraz jakąś akcję serwisową na oprogramowanie silnika. 

Generalnie od tego czasu zdurniał mi aktywny tempomat, dzisiaj mnie z pięć razy wyhamował na A4 na zwężeniach pasów, bo mu się wydawało że ciężarówka jedzie po moim pasie. Wcześniej się to nie zdarzało, dopiero po przeglądzie. Ktoś z Was się wybiera na przegląd w najbliższym czasie, albo był i zauważył jakąś zmianę? 

Druga sprawa to zaczęła mi szarpać skrzynia, też po przeglądzie, jeden przypadek to w korku zaczyna mieszać przy powolnym dojeżdżaniu, nie było tego, dwa - w trybie sport trzyma za długo bieg i kolejny wrzuca z odczuwalnym uderzeniem. 

Ktoś coś też, czy tylko zbieg okoliczności? Auto ma niecały rok... 

No to jedź do nich z reklamacją.

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Trochę przykre, auto ma rok i jakieś 60 tyś przebiegu. Wiem że wszystko "idzie do przodu", ale jednak stare hydrauliczne automaty nie odbiegając jakoś drastycznie możliwościami od DCT trwałość miały kilkukrotnie większą. 

Jakbym miał teraz nowe kupować to chyba tylko CVT.

Hyundai to przynajmniej nie robi cyrkow z gwarancja i daja 5 lat na wszytsko.

W Kia gwarancja na sprzegla w DCT (dokladnie to samo co Hyundai) jest ograniczona do 20kkm :facepalm:

IMHO najlepszy naped w KIA/Hyundai to obecnie pelna hybryda 1,6T HEV 215-230KM, tam jest skrzynia hydrauliczna 6b.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Hyundai to przynajmniej nie robi cyrkow z gwarancja i daja 5 lat na wszytsko.

W Kia gwarancja na sprzegla w DCT (dokladnie to samo co Hyundai) jest ograniczona do 20kkm :facepalm:

IMHO najlepszy naped w KIA/Hyundai to obecnie pelna hybryda 1,6T HEV 215-230KM, tam jest skrzynia hydrauliczna 6b.

Wiesz że w życiu bym nie pomyślał żeby to sprawdzić? Z założenia podchodzę do nich jak do bliźniaczych marek, wiem że silniki i skrzynie mają takie same, niewiele różni się też wnętrze. Skąd pomysł na ograniczenie gwarancji i to do tak absurdalnej liczby. 100kkm bym zrozumiał...

Ciekawe że u mnie wszyscy mają Sportage, tylko ja mam Tucsona i jedna miała Quashquai ale to mocno odstawało od reszty i po prośbach wymienili. Skoro wypożyczalnia to bierze do floty długoterminowej to może mają jakieś inne warunki dogadane.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

No to jedź do nich z reklamacją.

Pytam tutaj z ciekawości, nie mam czasu jeździć i reklamować. Zgłosiłem flocie, ona sobie poradzi.