Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bezpiecznik główny rozłącza ale nie wybija

Featured Replies

Napisano

Dziwna sprawa. Jakiś czas temu 2 razy wywaliło zabezpieczenie główne na budynku (dziwne że nie na rozdzielni za licznikiem). Jako że problem nie wracał nie przejmowałem się, ale w tym tygodniu zginęła 1 faza. Zabezpieczenia wewnętrzne OK i główne OK i zupełnie przypadkiem szukając usterki "po omacku" okazało się że na głównym rozłącza jedną linię bez zrzucenia zabezpieczenia. Wystarczy zrzucić glowny i ponownie załaczyć. Dziś wracam z zakupów i to samo. 

Czy możliwe że to usterka samego bezpiecznika głownego? Podobno to raczej rodzaj urządzenia które się nie psuje/zuzywa

Napisano
5 godzin temu, wilu napisał(a):

Dziwna sprawa. Jakiś czas temu 2 razy wywaliło zabezpieczenie główne na budynku (dziwne że nie na rozdzielni za licznikiem). Jako że problem nie wracał nie przejmowałem się, ale w tym tygodniu zginęła 1 faza. Zabezpieczenia wewnętrzne OK i główne OK i zupełnie przypadkiem szukając usterki "po omacku" okazało się że na głównym rozłącza jedną linię bez zrzucenia zabezpieczenia. Wystarczy zrzucić glowny i ponownie załaczyć. Dziś wracam z zakupów i to samo. 

Czy możliwe że to usterka samego bezpiecznika głownego? Podobno to raczej rodzaj urządzenia które się nie psuje/zuzywa

Tak . Do wymiany.

Napisano
7 godzin temu, wilu napisał(a):

Wszystko się psuje. Miałem awarię wyłącznika różnicowo-prądowego, jakaś sprawdzona firma. Zadziałał prawidłowo, a w części domu miałem prąd, nie rozłączał jednej fazy. Od tamtego czasu zgodnie z zaleceniami testuję go co pewien czas i sprawdzam czy wszystko wyłącza 

Napisano
1 godzinę temu, Jarek_JD napisał(a):

Wszystko się psuje. Miałem awarię wyłącznika różnicowo-prądowego, jakaś sprawdzona firma. Zadziałał prawidłowo, a w części domu miałem prąd, nie rozłączał jednej fazy. Od tamtego czasu zgodnie z zaleceniami testuję go co pewien czas i sprawdzam czy wszystko wyłącza 

Tak? A jakie miałeś wyniki pomiarów i kiedy?

Wrzuć zdjęcie protokołu.

Napisano
12 godzin temu, technix napisał(a):

Tak? A jakie miałeś wyniki pomiarów i kiedy?

Wrzuć zdjęcie protokołu.

Nie zawiodłeś, stanąłeś na wysokości zadania i obroniłeś swoją renomę :hehe:

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

Nie zawiodłeś, stanąłeś na wysokości zadania i obroniłeś swoją renomę :hehe:

Czy Ty oby nie przesadzasz ;]

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, POKS napisał(a):

Tak . Do wymiany.

Nie zdążyłem 😁

Padło całkiem na jednej lini. Jak załączam to słychać jak przez chwilę w nim skwierczy. Jutro będę świętował szukając elektryka z bezpiecznikiem. Niezbędne rzeczy poza woda bo hydrofor na trzy fazy w chalupie dziala. Mam nadzieję że nie będzie pożaru.