Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z jazdą na gazie po postoju

Featured Replies

Napisano

---

Pacjent : Kia Picanto I 1.0 12v 61km

Instalacja: II generacja, sterownik STAG 100, wielozawór Tomasetto AT02, parownik nieznany

---

Witam, mam problem z jazdą na gazie po postoju tj. odpalam silnik, czekam aż się nagrzeje płyn chłodniczy, przełączam na LPG i jadę normalnie. Lecz gdy zgaszę silnik na parę/parędziesiąt minut ( na przykład pójście do sklepu lub tankowanie ) to wtedy po przełączeniu na gaz silnik ma muła - nie reaguje w ogóle na pedał gazu, na benzynie normalnie jedzie. Po dłuższym odstaniu można już normalnie przełączyć na gaz.

Spotkał się ktoś z takim problemem ?

Napisano
W dniu 21.11.2024 o 21:22, dob46 napisał(a):

Instalacja: II generacja

To jest twój problem.

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

To jest twój problem.

To nie jest jego problem. Jeździłem kilka lat na II generacji i nie miałem podobnej jazdy.

Napisano
2 minuty temu, Citric napisał(a):

To nie jest jego problem. Jeździłem kilka lat na II generacji i nie miałem podobnej jazdy.

To mu napraw, jak uważasz, że to dobra instalacja.

Mam nadzieję, że znasz jej specyfikę, ograniczenia i upierdliwości?

Dużo aut MPI na II-gen. przerobiłeś?

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

To mu napraw, jak uważasz, że to dobra instalacja.

Mam nadzieję, że znasz jej specyfikę, ograniczenia i upierdliwości?

Dużo aut MPI na II-gen. przerobiłeś?

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem, że to dobra instalacja, tylko że nigdy nie miałem takiego problemu z tą generacją więc nie może ona być przyczyną samą w sobie tego konkretnego problemu.

Napisano
19 minut temu, Citric napisał(a):

tylko że nigdy nie miałem takiego problemu z tą generacją więc nie może ona być przyczyną samą w sobie tego konkretnego problemu.

Czyli stawiasz tezę na podstawie jednego przypadku?

Czy masz doświadczenie z branży LPG? Bo tak się składa, że ja mam.

Inwestowanie jakichkolwiek pieniędzy w instalację która nawet sprawna (chociaż w przypadku silników MPI jest to praktycznie niemożliwe) nie zapewnia precyzyjnego dawkowania i dodatkowo dławi dolot nie ma najmniejszego sensu. Szczególnie w zestawieniu cen instalacji IV gen, które są nieporównywalnie lepsze-dokładniejsze, sprawniejsze, nie zabierające mocy na benzynie.

Ale żeby to wiedzieć, to trzeba troszkę "liznąć" LPG. Doświadczenia z użytkowania pojedynczego auta to trochę za mało.

Napisano
15 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Czyli stawiasz tezę na podstawie jednego przypadku?

Czy masz doświadczenie z branży LPG? Bo tak się składa, że ja mam.

Inwestowanie jakichkolwiek pieniędzy w instalację która nawet sprawna (chociaż w przypadku silników MPI jest to praktycznie niemożliwe) nie zapewnia precyzyjnego dawkowania i dodatkowo dławi dolot nie ma najmniejszego sensu. Szczególnie w zestawieniu cen instalacji IV gen, które są nieporównywalnie lepsze-dokładniejsze, sprawniejsze, nie zabierające mocy na benzynie.

Ale żeby to wiedzieć, to trzeba troszkę "liznąć" LPG. Doświadczenia z użytkowania pojedynczego auta to trochę za mało.

Proszę Cię, nie wiem co tam lizałeś :lol:, ale twierdzenie, że jestem jedynym przypadkiem jeżdżenia na II generacji bez muła po zgaszeniu na kilka/kilkadziesiąt minut jest kompromitujące. Zgadzam się, że instalacje IV gen są nieporównywalnie lepsze-dokładniejsze, sprawniejsze, nie zabierające mocy na benzynie,ale do muła na sprawnej II generacji po kilku/kilkudziesięciu minutach to daleko.

Edytowane przez Citric

Napisano

Popatrz na kalendarz. mamy 2024r.

Dzisiaj instalacja II gen to relikt przeszłości, podobnie jak auta do których się to montowało.

Powodzenia w szukaniu gazownika ogarniającego w 100% te produkty. i jeszcze chętnego podjąć wyzwanie.

I przeczytaj dokładnie co napisałem:

22 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Inwestowanie jakichkolwiek pieniędzy w instalację która nawet sprawna (chociaż w przypadku silników MPI jest to praktycznie niemożliwe) nie zapewnia precyzyjnego dawkowania i dodatkowo dławi dolot nie ma najmniejszego sensu. Szczególnie w zestawieniu cen instalacji IV gen

Nie pisałem, że to typowa usterka, tylko że nie warto tego truchła naprawiać. Bo jest kapryśne, niedokładne i po prostu działa zwyczajnie słabo.

Napisano
W dniu 21.11.2024 o 21:22, dob46 napisał(a):

Spotkał się ktoś z takim problemem ?

Na początek filtry i wyczyść silnik krokowy. Możliwe, że zakleja się syfem z gazu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

a ja dorzucę: do obczajenia czy wszystkie elektrozawory się zamykają do końca.