Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usunięcie filtra DPF + adblue

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Posiadam Mercedesa Vito 116 z silnikiem 2.2 diesel. Auto z 2020 roku.

Chciałem zapytać czy ktoś usuwał w tym aucie filtr DPF oraz technologię adblue?

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem polegającym na zwiększaniu się poziomu oleju silnikowego.
Wiem, że jest to powiązane z wypaleniem DPF- nie zawsze jestem w stanie wyczuć moment w którym ten proces następuje i aby mógł odbyć się do końca.

Być może jest jakiś sposób (czujnik,aplikacja) która pozwoli monitorować proces wypalania DPF tzn kiedy się zaczyna, trwa, kończy?

Być może ktoś borykał się z podobnym problemem? Za wszelkie wskazówki dziękuję

Napisano

Obserwuj spalanie chwilowe. Gdy nie spada do zera po puszczeniu pedału gazu, to znaczy, że wypala.

Ale nawet jak mu przerwiesz, to przecież dokończy następnym razem.

Ile tego oleju jest ponad max i kiedy sprawdzasz?

Napisano
  • Autor

No właśnie zauważyłem tego typu zależność, że jak nie dokończy się wypalanie w ramach jednego całego cyklu to później zauważalne jest zwiększanie poziomu oleju po kilku takich sytuacjach.

Poziom jest około 0,5cm powyżej poziomu max i jest on sprawdzany np. po nocy gdy auto stało całą noc na równej powierzchni. 

Napisano
  • Autor

Dodam jeszcze, że komputer auta często wyświetla komunikat informujący, że występuje nadmiar oleju.

Słyszałem również, że jest możliwość wpięcia się przez OBD wraz odpowiednią aplikacją aby móc na bieżąco kontrolować kiedy wypalanie się zaczęło, trwa, skończyło itd.

Znasz może jakiś dobry interfejs oraz aplikację, którą można by wykorzystać do tego celu?

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 26.11.2024 o 14:49, marcin9303 napisał(a):

Cześć,

Posiadam Mercedesa Vito 116 z silnikiem 2.2 diesel. Auto z 2020 roku.

Chciałem zapytać czy ktoś usuwał w tym aucie filtr DPF oraz technologię adblue?

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem polegającym na zwiększaniu się poziomu oleju silnikowego.
Wiem, że jest to powiązane z wypaleniem DPF- nie zawsze jestem w stanie wyczuć moment w którym ten proces następuje i aby mógł odbyć się do końca.

Być może jest jakiś sposób (czujnik,aplikacja) która pozwoli monitorować proces wypalania DPF tzn kiedy się zaczyna, trwa, kończy?

Być może ktoś borykał się z podobnym problemem? Za wszelkie wskazówki dziękuję

:kara: Greta T i Ostatnie Pokolenie cię dopadnie. A u mechanika to był? Masz albo do wymiany DPF, albo do przepalenia ale zakładam że samochód nie nowy. Ewentualnie wtryski do kontroli. Wywalenie DPF to najtańsza opcja ale nielegalna.