Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

murłata jest częściowo nad wieńcem

Featured Replies

Napisano

ściany na której jest murłata ma około 12m

ostatnie 2 - 2,5 m na kazdej ze ścian wieniec jest za nisko - po prostu uciekł w dół

firma od dachu, przyjechała, pomierzyła (zapewne nie uwzględnili tego spadku) i w tartaku docięli wszystko pod wymiar i przyjechali i zmontowali 

no i okazało się że na końcówkach pod murłatę (2 - 2,5m) musieli dać kliny żeby wypoziomować murłatę (bo wszystkie elementy już były docięte)

szczeliny z jednej strony są ok 1 - 1,5 cm, z drugiej 1-2 cm

i czym to wypełnić żeby murłata nie była w powietrzu i miała podparcie ?

jest jakaś chemia (żywica, kleje) czy zaprawę cementową wpuścić ?

tylko czy zaprawa o grubości 1-2 cm się nie wykruszy ?

Edytowane przez Jerzyk_

Napisano

Ja bym się tym zbytnio nie przejmował. Dać kliny co 50cm  resztę zafukać pinom i będzie git :]

Napisano
  • Autor
Teraz, cumel napisał(a):

Ja bym się tym zbytnio nie przejmował. Dać kliny co 50cm  resztę zafukać pinom i będzie git :]

w sumie jeszcze nie konsultowałem z kier bud itp, jestem ciekaw czy ktoś mial podobny problem i jakoś go rozwiazał

i czy wogóle jest to problem którym trzeba sobie zaprzątać głowę 

Napisano
Teraz, Jerzyk_ napisał(a):

w sumie jeszcze nie konsultowałem z kier bud itp, jestem ciekaw czy ktoś mial podobny problem i jakoś go rozwiazał

i czy wogóle jest to problem którym trzeba sobie zaprzątać głowę 

Cokolwiek byś tam nie dał to się skruszy. Beton, kotwa żywiczna itp więc odpadają, piany są za miękkie na takie siły . Murłata jest przykręcona do wieńca i moim zdaniem wystarczy klinami podeprzeć żeby nie siadła. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, cumel napisał(a):

Cokolwiek byś tam nie dał to się skruszy. Beton, kotwa żywiczna itp więc odpadają, piany są za miękkie na takie siły . Murłata jest przykręcona do wieńca i moim zdaniem wystarczy klinami podeprzeć żeby nie siadła. 

jesteś fachowcem czy teoretykiem ?

jesli fachowcen to jaki kliny sugerujesz żeby byl spokój na zawsze ?

Napisano

Wzywają tych co wylewali wieniec żeby poprawili

Nie rozumiem.

Dekarze przyjechali i położyli mutlate i nie wyłapali że nie mają poziomu? Czy krokwie ja podniosły, rozepchaky na zewnątrz? I dopiero się zorientowali że coś nie halo!?
Też dekarze jacyś dziwni.
Ja jak miałem dekarza ( już trochę kat temu) jak przyjechał i vosd mu nie pasowało to nie wszedł z robota zanim nie było poprawione.
Potem jak dobudowywalem drugi garaż poza bryła budynku i już nie miało to takiego znaczenia to powiedział co jest nie tak i co mogę z tym zrobić ja albo co może za ekstra dopłatą zrobić on żeby problem rozwiązać...

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Wzywają tych co wylewali wieniec żeby poprawili

tak zrobię

tylko chcę wiedziec co powinno byc zrobione żeby bylo dobrze

Napisano
Godzinę temu, Jerzyk_ napisał(a):

tak zrobię

tylko chcę wiedziec co powinno byc zrobione żeby bylo dobrze

Skoro już murłaty przykręcone a moze i cały dach zrobiony to już trochę za późno poprawę wieńca:phi:

Dać punktowo podkładki (w miejscu mocowania murłaty i ewentualnie tam gdzie będą krokwie) z twardego drewna, np dębowego a pozostałe szczeliny można wypełnić pianką, silikonem czy czymś w tym typie i tyle:)

Napisano

Również miałem taki przypadek i zastosowałem zaprawę montażowa Cersanit cx15. Jest to bezskurczowa, wysokowytrzymała zaprawa na podlewki np. pod części maszyn, czy słupów. Na wieńcu robisz mały szalunek z desek i zalewasz delikatnie powyżej dolnego poziomu murłaty.

https://www.ceresit.pl/practices/flooring/anchoring-and-assembling-constructions-and-creating-floors.html

Napisano
  • Autor
11 minut temu, zurekk napisał(a):

Również miałem taki przypadek i zastosowałem zaprawę montażowa Cersanit cx15. Jest to bezskurczowa, wysokowytrzymała zaprawa na podlewki np. pod części maszyn, czy słupów. Na wieńcu robisz mały szalunek z desek i zalewasz delikatnie powyżej dolnego poziomu murłaty.

https://www.ceresit.pl/practices/flooring/anchoring-and-assembling-constructions-and-creating-floors.html

a warto klinować pod krokwiami czy ten ceresit wystarczy ?

Napisano

Jeszcze pamiętam, że zamiast klinow drewnianych powbijalem podkładki stalowe.

Napisano
a warto klinować pod krokwiami czy ten ceresit wystarczy ?
Tam jest potężne obciążenie, także według mnie stalowe najlepiej z jakiejś lepszej stali kliny czy podkładki wsadzić, żeby z czasem nie wyparowały, ale z twardego drewna kliny też powinny wystarczyć. I dopiero ten Ceresit.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zdjąć /podnieść wieniec, podlać takim cersanitem będzie najbardziej elegancko. 

Jak już "się nie da", zamiast klinów raczej dałbym podkładki, co by rozłożyć obciążenie na dużej powierzchni. 

Ale jeśli to budowa i masz kierownika budowy, niech on zadecyduje i zdecydowanie wpisze to w dziennik budowy.

Napisano
  • Autor

gadałem z kier bud i innymi fachowcami

w tym przypadku nie jest to problem

nawet nie zrobienie niczego nie spowoduje szkód

zalecili żeby po folie dolać betonu o klasie betonu z wieńca i temat będzie zamknięty

Napisano

Też miałem nie równości przy wieńcu w sumie najbardziej przy podciągu na środku domu ale montowane miałem wiązary. Fachowcy, tam gdzie była różnica podłożyli dębowe podkładki. Kierbud to podbił i po temacie. Po dwóch latach nic się z dachem nie dzieje, nic nie skrzypi.

A i montaż miałem bezpośrednio do wieńca bez murłaty ale w tym przypadku to jeden czort.

Nie mam lepszego zdjęcia.

Screenshot_2024-12-03-14-09-34-433_com.miui.gallery.jpg