Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja ogrzewania podłogowego

Featured Replies

Napisano
Nie kryzować, ale po prostu ustawić na głowicy 3 [emoji2]
Ok, ale jak wszystkie grzeją tak samo ciepło, to po co dławić?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Zawór mieszający.

Na grzejniki idzie prosto z pieca 55 st.

Na podłogówkę obniżona przez zawór do 35 st.

Mam podobnie , z tym że na piecu 50, mieszający na jakieś 37, temp podłogi jest między 22 a 23. Pompa do podłogowka na najmniejszych obrotach.

Napisano
  • Autor
37 minut temu, vlad1431 napisał(a):

Nie dławić.

Głowicą przecież ustawiam, jaka ma być temp. w pokoju. 3 odpowiada mniej więcej 22 st.

Napisano
  • Autor
37 minut temu, irishpiter napisał(a):

Mam podobnie , z tym że na piecu 50, mieszający na jakieś 37, temp podłogi jest między 22 a 23. Pompa do podłogowka na najmniejszych obrotach.

Musiałem trochę podnieść na grzejniki i zdjąć z podłogówki, bo na górze było za chłodno.

Pompa chodzi w auto, ale to wychodzi, że na niskich obrotach.

Napisano
Nie dławić.
Głowicą przecież ustawiam, jaka ma być temp. w pokoju. 3 odpowiada mniej więcej 22 st.

No ok, ale ja uważam że lepiej żeby był przepływ większy czyli 100% niż np 70 na ustawieniu 3, wtedy niższa temperatura wody tyle samo ciepła odda, tzn energii cieplnej.[emoji846] A chyba wiadomo że im wyższa temperatura na obiegu, tym wyższe straty na całości.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, vlad1431 napisał(a):

No ok, ale ja uważam że lepiej żeby był przepływ większy czyli 100% niż np 70 na ustawieniu 3, wtedy niższa temperatura wody tyle samo ciepła odda, tzn energii cieplnej.emoji846.png A chyba wiadomo że im wyższa temperatura na obiegu, tym wyższe straty na całości.

Przy niższej temp. i większym rozkręceniu głowicy było za zimno :)

Napisano
Przy niższej temp. i większym rozkręceniu głowicy było za zimno [emoji4]

A to ciekakowstka, ale może tak być przy mieszanym obiegu, tzn z podłogówką.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, vlad1431 napisał(a):

A to ciekakowstka, ale może tak być przy mieszanym obiegu, tzn z podłogówką.

Niestety sterowanie jest tylko z temp. z dołu, Więc górę trzeba wysterować temp. na piecu i na zaworze mieszającym. 

Napisano
Niestety sterowanie jest tylko z temp. z dołu, Więc górę trzeba wysterować temp. na piecu i na zaworze mieszającym. 
Tak, tylko założyłbym się, że wystarczy popuścić na zaworze na grzejniki i na chłopski rozum nie powinno być tak jak piszesz. Ale jak masz pewnie dodatkowo pompy przed rotametrami na podłogówkę to i tak tą wodę ciepłą szybciej wciągnie w podłogówkę.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

U mnie sterownik ogrzewania jest na górze , czyli tam gdzie grzejniki. Stąd piec włącza się częściej i na krócej. Pompa od podłogowki chodzi cały czas i pobiera wtedy kiedy piec grzeje. Gdy miałem termostat na dole to bezwładność podłogowki i pewnie szybsze wychładzanie gory powodowało,że na górze było zimno a potem odcinały termostaty na grzejnikach. Do podłogowki nie mam żadnych termostatów , tylko rotametry. Przygotowałem całe okablowanie i puszki ale nie będę instalował , bo to nie ma sensu. Ewentualnie założę jeden termostat, który będzie wyłączał pompę podlogowki, w momencie gdy przekroczy temp zadaną o jakieś np. 0,5(gdy np piekarnik czy słońce dogrzewa )

Edytowane przez irishpiter

Napisano
3 godziny temu, vlad1431 napisał(a):

Grzejniki masz w różnej odległości od źródła ciepła, kryzując ustawiasz przepływ wstępny przez grzejnik, czyli ile ciepła ma oddać grzejnik. Inaczej im grzejnik dalej tym potrzebuje większy przepływ. Jak na tych najbliżej jest za duży przepływ do tych na najdalej trafia mniej ciepła i pomieszczenia są nie dogrzane.

2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Powinno być na odwrót , to na dole masz większą bezwładność. U mnie na dole podłogówki temperatura wacha się w zakresie 0,5 stopnia , u góry grzejniki 1,5. W dzień ma 21,5 w nocy 20. Niżej widać jak pracuje ogrzewanie.

image.png.25e8d18ee3fbd5efd9bb6f05f917928b.png
image.png.fd1f81697695cc74d2ba6faee62d4e9f.png

Napisano

Powinno być na odwrót , to na dole masz większą bezwładność. U mnie na dole podłogówki temperatura wacha się w zakresie 0,5 stopnia , u góry grzejniki 1,5. W dzień ma 21,5 w nocy 20. Niżej widać jak pracuje ogrzewanie.

image.png.25e8d18ee3fbd5efd9bb6f05f917928b.png
image.png.fd1f81697695cc74d2ba6faee62d4e9f.png
Wszystkie grzejniki mam na full otwarte i nigdy nie ruszaliśmy przez 20 lat żadnego zaworu, jak jest dobrze instalacja zrobiona, odpowiednio średnice dobrane, to nie ma potrzeby niczym kręcić, a @rwlclk nie pisał, że mu różnie grzeją, tylko raczej że wszystkie za słabo.[emoji846]

Napisano
10 minut temu, vlad1431 napisał(a):

Wszystkie grzejniki mam na full otwarte i nigdy nie ruszaliśmy przez 20 lat żadnego zaworu, jak jest dobrze instalacja zrobiona, odpowiednio średnice dobrane, to nie ma potrzeby niczym kręcić, a @rwlclk nie pisał, że mu różnie grzeją, tylko raczej że wszystkie za słabo.emoji846.png

Zgadza się, jak jest dobrze wyliczone i ustawiona instalacja.