Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szklarnia folia na początek

Featured Replies

Napisano

Cześć

W tym roku planujemy postawić małą szklarenkę. Na początek foliową, zobaczyć jak nam to idzie, jak się sprawdzi przejdziemy na coś trwalszego. Aczkolwiek poszukuję jakiegoś dobrego producenta. Działkę mam położoną na dość wietrznych terenach więc chciałbym żeby folia i konstrukcja były mocniejsze niż standardowo. Ktoś może ma coś sprawdzonego? Ewentualnie jakieś swoje własne patenty przy montażu?

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Cześć

W tym roku planujemy postawić małą szklarenkę. Na początek foliową, zobaczyć jak nam to idzie, jak się sprawdzi przejdziemy na coś trwalszego. Aczkolwiek poszukuję jakiegoś dobrego producenta. Działkę mam położoną na dość wietrznych terenach więc chciałbym żeby folia i konstrukcja były mocniejsze niż standardowo. Ktoś może ma coś sprawdzonego? Ewentualnie jakieś swoje własne patenty przy montażu?

Zobacz ile będzie kosztowała Cię folia a ile szklarnia z poliwęglanu

Moja 3 x6m 2 lata temu kosztowała 3500 zł (gdzie mam okna uchylne sterowane silownikami, drzwi i lufciki w nich z obu strony.

W mojej ocenie folia a poliwęglan to zupełnie inna historia

Chciałem zamawiać przez Internet a pojechałem pod Piaseczno i kupiłem od ręki. Przywiozłem sam, wypożyczoną przyczepą (wypożyczalnia tuż obok firmy ze szklarniami)

Montaż prosty - spokojnie w dwie osoby do zrobienia.

Mnie bardziej zmęczyło przygotowanie podstawy z bloczków betonowych dookoła. Nie jest to konieczne ale chciałem żeby było elegancko i żeby było do czego przykręcić konstrukcję

A własne pomidory, ogórki, papryka, sałata to już bajka 🥰 

Napisano
5 godzin temu, Marko33 napisał(a):

W mojej ocenie folia a poliwęglan to zupełnie inna historia

Masz rację, ale ja za foliaka 2,5x4 dałem 3 lata temu chyba 260zł (w takim samym celu jak autor, by się przekonać czy podejdzie mi zabawa w ziemi), teraz pewnie z 500-700 normalnie, a na promce podobnie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
21 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Ktoś może ma coś sprawdzonego? Ewentualnie jakieś swoje własne patenty przy montażu?

Na początek poszukaj w okolicy sosnowe stemple budowlane i zbuduj sobie po taniości sam. Zobaczysz czy grzebanie w grządkach jest dla ciebie.

Tunele z żerdzi drewnianych stawiają w zagłębiu paprykowym w Potworowie.

Wiercisz dziurę w ziemi i wstawiasz słupy co 1,,5m, później wzdłuż po bokach belki i robisz dach na dwuspad. Można dać z jednej strony słupy dłuższe i zrobić dach jednospadowy. Całość skręcasz wkrętami ciesielskimi.

Folię docinasz z rolki na wymiar i zakopujesz po bokach w ziemię. Folię na szczytach zawijasz w środek linka i spinasz gwoździami.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Mam tunel foliowy na sprzedaż. Porządna metalowa konstrukcja, nie jednej wichurze się oparła.

Niestety dla ciebie chyba ciut za duża 

7mx30m.

chyba prawie się zmieści na działkę ;] 

Napisano
22 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Ktoś może ma coś sprawdzonego? Ewentualnie jakieś swoje własne patenty przy montażu?

Foliaki to raczej wszystkie takie same badziewie.

Z patentów, to kupiłem kilka prętów stalowych, pociąłem na 1m odcinki, wygiąłem jeden koniec w u i co 1m przybiłem stelaż foliaka do ziemi.

Do tego standardowo obsypałem brzegi folii ziemią i docisnąłem pważniejszymi kamieniami.

Stoi na otwartej przestrzeni, gdzie też trochę wieje, tylko raz był problem jak otwarte zostały "drzwi i okna". Nie poderwało folii tylko przy drzwiach rozerwało trochę na szwie.

W tym roku na jesieni miałem kupić poliwęglan i tak jakoś wyszło, że nie kupiłem, więc jeszcze rok foliak postoi (choć już styrany życiem).

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

chyba prawie się zmieści na działkę ;] 

Możesz skrócić

Screenshot_20250122-124851.png

Napisano
9 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Na początek poszukaj w okolicy sosnowe stemple budowlane i zbuduj sobie po taniości sam. Zobaczysz czy grzebanie w grządkach jest dla ciebie.

Tunele z żerdzi drewnianych stawiają w zagłębiu paprykowym w Potworowie.

Wiercisz dziurę w ziemi i wstawiasz słupy co 1,,5m, później wzdłuż po bokach belki i robisz dach na dwuspad. Można dać z jednej strony słupy dłuższe i zrobić dach jednospadowy. Całość skręcasz wkrętami ciesielskimi.

Folię docinasz z rolki na wymiar i zakopujesz po bokach w ziemię. Folię na szczytach zawijasz w środek linka i spinasz gwoździami.

Dziadostwo ( sorry, prowizorki) trzymają się najdłużej.

Chcesz szklarnię, zrób od początku jak trzeba i ciesz się użytkowaniem

1.jpg.9f54893a596bcfa50af04b68c5ea7bab.jpg

2.jpg.35e514202b573efbc3193e0e63f21a12.jpg

3.jpg.f749886490864a25b3221e7890acb7ca.jpg

Edytowane przez Marko33

Napisano

Na początek wystarczy tunel foliowy. My nasz kupiliśmy w netto na promce za 129zl. Teraz będzie czwarty sezon, stoi wejściem od zachodu gdzie najczęściej wieje. Wytrzymał nie jedna wichurę, śnieg a na jesień rozerwał się jeden zamek dopiero i ta moskitiera w okienka się skruszyła. 

Na początek wziąłbym bez zastanowienia taki sam. 2*3m ma

Napisano

mam z poliweglanu i odradzam, wlasciwie to odradzam w ogole szklarnie, tez sie napalilem, kupilem w zamierzeniu porzadna, do tego ziemia, a caly rok przy tym skaczesz, zeby na koncu miec pomidorow za pare dyszek...

poza tym ten pseudoporzadny poliweglan po kilku latach sie kruszy, lamie, wylatuja te szybki, mimo skrecenia, mimo pozniejszego poprawienia z silikonem wrecz...

to jedna z rzeczy, ktorej zbudowania zaluje, a najbardziej serce mnie boli, ze bede musial to calkiem wywalic, bo nawet nie mam jak sprzedac, bo nie da sie tego sensownie rozmontowac, szyby sie nie trzymaja, a podstawa zabetonowana i ponad tysiak z piach, a razem z ziemia to pewnie z 1,5 kafla, boze...

Napisano
8 godzin temu, Josyp napisał(a):

wylatuja te szybki,

W sensie okienka do przewietrzania, czy masz jakąś wersję z pojedynczymi małymi kawałkami poliwęgladu?

Mnie interesowały owalne, to tam masz całe płaty poliwęglanu kładzione owalem przeć całą szerokość szklarni i całe szczyty, wycinasz w tym tylko drzwi i okienka do przewietrzania.

Podejrzewam, że w takich ala domek też są całe płaty na scianach/dachu.

Napisano
19 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

W sensie okienka do przewietrzania, czy masz jakąś wersję z pojedynczymi małymi kawałkami poliwęgladu?

Mnie interesowały owalne, to tam masz całe płaty poliwęglanu kładzione owalem przeć całą szerokość szklarni i całe szczyty, wycinasz w tym tylko drzwi i okienka do przewietrzania.

Podejrzewam, że w takich ala domek też są całe płaty na scianach/dachu.

kazda szybka byla osobno, w teorii nachodzi na kazda pewnie kilka mm rantu z kazdej strony, ale wiatr to rozwala, nawet po rozkreceniu, skreceniu i sklejeniu silikonem rowniez, mam totalny urat do tego gowna

Napisano

caly rok przy tym skaczesz, zeby na koncu miec pomidorow za pare dyszek...

No bo te szklarnie jako cel nie mają za zadanie przynieść oszczędności, a... zajęcie. O o to głównie przede wszystkim chodzi. A jakiś pomidor to przy okazji. Jak go jakieś chorobsko nie zeżre.
Napisano
W dniu 31.01.2025 o 20:40, amciek napisał(a):

No bo te szklarnie jako cel nie mają za zadanie przynieść oszczędności, a... zajęcie. O o to głównie przede wszystkim chodzi. A jakiś pomidor to przy okazji. Jak go jakieś chorobsko nie zeżre.

Dlaczego z powszechnego użycia wyszło praktycznie stwierdzenie: "Moim zdaniem"

Zastąpiło je wygłaszanie prawd objawionych.

Jest wiele spraw, które nie mają sensu a przynoszą radość (posiadanie motocykla, psa.... szklarni itp)

Ja mam drugi rok i daje mi dużo radości. Nakład pracy już po zamontowaniu niewielki, koszt sadzonek również, radość z własnej uprawy duża a ile w tym subiektywnego przekonania a ile prawdy nie wiem ale to jedne z lepszych w smaku pomidorów jakie jadłem