Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiany w prawie budowlanym 2026

Featured Replies

Napisano

Czy może Ktoś jakoś sensownie wytłumaczyć o co chodzi z paniką na temat prawa budowlanego i tym, że ludzie potracą działki? 🤣 Bo taka narracja póki co idzie z jutubów. A to co znalazłem w kilku artykułach wzajemnie się wyklucza. 

Posiadam działkę rekreacyjno/letniskową z możliwością zabudowy mieszkalnej, klasa rolna, objęta MPZP. Wstępnie chcemy zacząć wiosną budowę domu 70m² na zgłoszenie. 

Napisano

Może masz na myśli tą nowelizacje ustawy na mocy której w planie ogólnym OUZ, droga do uzyskania decyzji o warunkach zabudowy może być zamknięta ?

Napisano
  • Autor

No chyba o to chodzi. Ale przez bajzel w artykułach i yt clickbajtowych znawcach nie potrafię tego ogarnąć. Czy dla mnie (z ww typem działki oraz pomyslem na budowę coś to zmienia? Bo myślę, że niekoniecznie 

Napisano

Jakiś artykuł o tym który niedawno czytałem: https://subiektywnieofinansach.pl/reforma-planistyczna-dzialka-rolna-za-miastem/

Jeśli dobrze rozumiem to w sytuacji gdy jest MPZP lub działka jest w mieście to nic się nie zmienia. Problem może być jeśli MPZP nie ma bo wtedy przekształcenie takiej działki będzie trudne lub niemożliwe. Działek nikt nie potraci, ale nie zawsze będzie się dało coś tam zbudować.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, PawelW napisał(a):

Jakiś artykuł o tym który niedawno czytałem: https://subiektywnieofinansach.pl/reforma-planistyczna-dzialka-rolna-za-miastem/

Jeśli dobrze rozumiem to w sytuacji gdy jest MPZP lub działka jest w mieście to nic się nie zmienia. Problem może być jeśli MPZP nie ma bo wtedy przekształcenie takiej działki będzie trudne lub niemożliwe. Działek nikt nie potraci, ale nie zawsze będzie się dało coś tam zbudować.

No i mam klasę gruntu IVa i na ile rozumiem rzeczywiście nie powinno być problemu. 

Bardzo ciekawy artykuł i wzmianka o urbanizacji. Nigdy tak na to nie patrzyłem. 

Zobaczymy, może jeszcze Ktoś z forumowiczów coś doda od Siebie 

Napisano
2 godziny temu, Guzon87 napisał(a):

No i mam klasę gruntu IVa i na ile rozumiem rzeczywiście nie powinno być problemu. 

Bardzo ciekawy artykuł i wzmianka o urbanizacji. Nigdy tak na to nie patrzyłem. 

Zobaczymy, może jeszcze Ktoś z forumowiczów coś doda od Siebie 

Jeśli nie masz MPZP to poprostu złoż wniosek o warunki zabudowy

Napisano
  • Autor
W dniu 16.02.2025 o 21:27, zet napisał(a):

Jeśli nie masz MPZP to poprostu złoż wniosek o warunki zabudowy

Mam MPZP

Napisano
4 godziny temu, Guzon87 napisał(a):

Mam MPZP

Jeżeli masz plan to powinny być jasne reguły co można budować co nie. Jeżeli coś nie jest jasne możesz zwrócić się do UM z prośbą o interpretację.