Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaguar po 100kkm

Featured Replies

Napisano

Zainspirowany wątkiem kolegi o Kii po 120kkm myślę, że mogę zrobić podobne podsumowanie, a nawet dwa. 

Egzemplarz pierwszy:

Jaguar F-Pace 2.0 diesel biturbo po 85kkm - tego auta już nie mam, oddałem do leasingu.

Awarie i nieplanowane wymiany: 

- Po ok. 20kkm zaczęły wariować multimedia. Awaria przydarzała się rzadko (raz na kilkaset, może tysiąc kilometrów) ale jak już się przydarzyła to świrowało wszystko na ekranie, każda usługa wariowała, trzeba było wyłączyć auto, wyjść, zamknąć je i odczekać parę minut aż system uzna, że nie wrócę i się wyłączy zamiast tylko usypiać. Megaupierdliwe. Nie było logów błędów, serwis był bezradny. Nie zastanawiając się wymienili więc cały komputer na gwarancji i problem zniknął.

- Na przeglądzie uznano, że są wżery na tylnych tarczach i nierówno zużyte klocki, od nieużywania hamulców (jeżdziłem dużo w trasy). Wymieniono klocki, parę razy pohamowałem i z głowy. Teraz myślę, że mogłem nawet tych klocków nie wymieniać.

Poza tym nic, nawet klocków nie zmieniałem (poza tymi z tyłu), auto bezawaryjne, średnie spalanie 6,7l/100km (dwutonowy SUV!). Przeglądy przez pierwsze 3 lata były gratis, serwis najlepszy na świecie, usługa door-to-door, przyjeżdżali autem, które zostawiali (inny Jag lub Land Rover), zabierali moje, jak był gotowy to nim wracali i zabierali swoje. Lepiej się nie da. Auto oddawali zawsze tak czyste na zewnątrz i wewnątrz, że w życiu czegoś takiego nie widziałem, można jeść z podłogi. Przeglądy co 34kkm, wszyscy zalecali częściej ale to olałem bo auto było w wynajmie. Jakoś mu to nie zaszkodziło.

Egzemplarz drugi:

Jaguar F-Pace 2.0 diesel biturbo po 100kkm - tego dalej mam i dalej jeździ.

Awarie i nieplanowane wymiany: 

- Kilka tygodni po zakupie zepsuło się kółko do wybierania biegu. Tam nie ma drążka tylko takie dziwne kółko, które się świeci i wysuwa po uruchomieniu silnika. Myślę, że wymyślono to po to, żeby dziewczyny ściągały majtki przez głowy a okazało się, że służy głównie do psucia się, bo po prostu się nie wysunęło. Auto unieruchomione bo nie da się włączyć biegu, laweta. Serwis gwarancyjny perfekcyjny, po naciśnięciu guzika w suficie przysłali lawetę po moje auto i drugą z zastępczym Range Roverem, którym jeździłem aż przysłali lawetą moje naprawione pod dom i zabrali stamtąd tego Range'a.

- Zapalił się błąd hamulca ręcznego, coś tam przesmarowali z tyłu na gwarancji i przeszło. Generalnie przy moim stylu jazdy tylne hamulce korodują od nieużywania.

- Spadła rura podciśnienia pod maską, auto straciło moc. Puściła sprzączka z kilka złotych ale dali nową rurę i nową sprzączkę. Koszt 1500zł bo już po gwarancji.

I to wszystko, tu też nawet klocków jeszcze nie zmieniałem, spalanie takie same bo auto takie same, niestety nie dają już przeglądów gratis. Jednak w związku z upadkiem British Automotive Holding ludzie z "mojego" ASO otworzyli niezależny serwis specjalizujący się w marce i serwisuję tam za pół ceny w stosunku do ASO a mechanicy ci sami, sprzęt ten sam, części oryginalne, nie mam tylko door-to-door. Przeglądy nadal co 34kkm ale że ten egzemplarz chyba sobie zostawię to wymieniam olej 2x częściej.

Generalnie polecam, mimo obiegowych historii o awaryjności tej marki. Aha, mam też trzeci egzemplarz, E-Pace w 2.0 benzynie i tam się nic nie zepsuło przez 5 lat. Ale on robi 10kkm rocznie.

:ok:

Napisano

Może się podłącze z Q5 2.0 diesel która jeździliśmy. Do ok 200 tys km nic nie padło, poza chorobą wieku dzieciecego w postaci choinki, lawety w pierwszym zdaje się tygodniu od wyjazdu z salonu.

Teraz przy 200 dopiero chyba jakiś błąd nie wiem dokladnie czy katalizator, csy cos z adblue ( auto ma nowego właściciela) Olej zmieniany co 30 kkm.

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

Puściła sprzączka z kilka złotych ale dali nową rurę i nową sprzączkę. Koszt 1500zł bo już po gwarancji.

Ja bym naprawil taka tasma wzmacniana za kilka zeta, zwlaszcza ze po gwarancji - sklejalem tak dolot, nawet przy strzalach na LPG i dawalo rade, a tak 1500 w piach...

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Josyp napisał(a):

Ja bym naprawil taka tasma wzmacniana za kilka zeta, zwlaszcza ze po gwarancji - sklejalem tak dolot, nawet przy strzalach na LPG i dawalo rade, a tak 1500 w piach...

Naprawiłbyś gdybyś wiedział co naprawić. Tymczasem w aucie, które ma pod maską wszystko zabudowane, nagle traci moc i powiadamia o błędach silnika po prostu dzwonisz po serwis zamiast samemu kombinować, bo jest szansa że nic nie ustalisz a tylko zepsujesz.

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

@Ryb, jak wyglądały koszty serwisu? Ile za samą wymianę oleju?

Za przeglądy nie płaciłem w ASO bo najpierw były w cenie a potem przeniosłem się do tego niezależnego serwisu po upadku BAH. Ale kiedyś do mnie dzwonili z innego ASO z promocyjną ceną na wymianę oleju (sam olej i filtry), po rabacie niby 50% miało to kosztować 1800zł. Ludzie mówią, że jest ekstremalnie drogo. W tym niezależnym serwisie płacę ok. 2.5-3k za przegląd i niby jest to 2-3 razy taniej niż ASO.

:O

16 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Usługa door to door - sztos! Oszczędność czasu na wagę złota.

No, bardzo fajne to było. Ale już nie ma.

:(

Edytowane przez Ryb

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

rabacie niby 50% miało to kosztować 1800zł.

W Audi ostatnio zapłaciłem ok 900 zł za filtr i wymianę, olej miałem własny. 

W Mini chcieli 1600 zł z olejem :facepalm:

W Stelvio 1900 zl za caly przegląd ze wszystkim.

A dzisiaj miałem taką sytuację z ASO pewnej niemieckiej marki....

Ile będzie kosztować naprawa?

Ok 7100 zł

Ale w Krakowie miałem cene dużo niższą 

Tak? Yyyyy no to jednak będzie 4500 zł

:facepalm:

W dupach im się przewraca

Napisano

Landrovery też takie bezawaryjne?

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
18 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

@Ryb, jak wyglądały koszty serwisu? Ile za samą wymianę oleju?

Usługa door to door - sztos! Oszczędność czasu na wagę złota.

Bavaria Motors widze, ze wprowadzila ciekawa usluge :ok:

IMHO taki nocny serwis to dobra opcja.

image.png.ae43a5964027ded63643965e6817db2e.png

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Bavaria Motors widze, ze wprowadzila ciekawa usluge :ok:

IMHO taki nocny serwis to dobra opcja.

image.png.ae43a5964027ded63643965e6817db2e.png

Pytanie czy dadzą auto zastępcze. Bo najbardziej uciążliwe w serwisie nie są godziny pracy (bo normalnie też można przecież odebrać następnego dnia, niech sobie postoi i poczeka) ale to, jak się dostać z serwisu do domu bez auta i potem znów do serwisu. W mieście oczywiście można ogarnąć uberem ale jak ktoś ma dalej to już się robi dodatkowy koszt.

Napisano
  • Autor
39 minut temu, bielaPL napisał(a):

Landrovery też takie bezawaryjne?

Trudno powiedzieć, nie miałem jeszcze Land Rovera. Jednak mam teorię, że psują się pojedyncze, wadliwe egzemplarze a serwis jest drogi i te przypadki są tak nagłaśniane, że na nich opiera się obiegowa opinia.

Napisano
16 godzin temu, Ryb napisał(a):

Pytanie czy dadzą auto zastępcze. Bo najbardziej uciążliwe w serwisie nie są godziny pracy (bo normalnie też można przecież odebrać następnego dnia, niech sobie postoi i poczeka) ale to, jak się dostać z serwisu do domu bez auta i potem znów do serwisu. W mieście oczywiście można ogarnąć uberem ale jak ktoś ma dalej to już się robi dodatkowy koszt.

Parę lat temu serwis Seata w Krakowie pracował od 8 do 16 pon-piątek 🤣 

Napisano
W dniu 12.03.2025 o 22:36, Rado_ napisał(a):

Może się podłącze z Q5 2.0 diesel która jeździliśmy. Do ok 200 tys km nic nie padło, poza chorobą wieku dzieciecego w postaci choinki, lawety w pierwszym zdaje się tygodniu od wyjazdu z salonu.

Teraz przy 200 dopiero chyba jakiś błąd nie wiem dokladnie czy katalizator, csy cos z adblue ( auto ma nowego właściciela) Olej zmieniany co 30 kkm.

Pamietam watek o odbiorze jak dzis 8]

Ile to lat temu bylo ???

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Pamietam watek o odbiorze jak dzis 8]

Ile to lat temu bylo ???

Nie pamiętam tego wątku, ale to był zdaje się sierpień 2019. Volfo juz 2 lata ujeżdżany😵‍💫