Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A4 czy A5

Featured Replies

Napisano
47 minut temu, Rado_ napisał(a):

Tylko jakie to ma znaczenie dla wlasciciela pojazdu? Chyba, ktos kupuje dla kawalka plastiku na klapie, by ten jadący za nim wiedział? 

Gdyby to nie mialo znaczenia to takich oznaczen by nie bylo.

Co jak co ale samochod nadal jest w bardzo wielu przypadkach wyznacznikiem statusu spolecznego.

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał(a):

Gdyby to nie mialo znaczenia to takich oznaczen by nie bylo.

Co jak co ale samochod nadal jest w bardzo wielu przypadkach wyznacznikiem statusu spolecznego.

Nampewno dla wielu. Mi te oznaczenia powiewają, ja bym nawet zrezygnowal.

Napisano
19 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Nowe A4 (A5) w moim odczuciu było gorzej wyciszone od schodzącej generacji A5. Wyciszenie nadkoli, opony zimowe pewnie robiły swoje, lecz mimo wszystko miałem mieszane odczucia pod względem wyciszenia.

Zacznij testować z jakimś urządzeniem do pomiaru hałasu, umieszczonym na stałe w tym samym miejscu (czyli na prawym zagłówku) a wtedy wyeliminujesz swoje subiektywne wrażenia.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

35TFSI, a więc 150 KM :) Test na YouTube. 

W każdym samochodzie wyłączam S&S.

Słaby jest, nie ma co ukrywać. Dzisiaj musiałem skoczyć tam i z powrotem na Podhale, zdecydowanie lepiej zbiera się 1.5 - na tych górkach miałem do wyboru jechać grzecznie prawym albo słuchać wycia, jechałem grzecznie. 

Pod względem ciszy, ergonomii - rewelacja, obróciłem w pięć godzin bez zatrzymywania, wysiadłem wypoczęty. 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Nampewno dla wielu. Mi te oznaczenia powiewają, ja bym nawet zrezygnowal.

Ja też wolę tylną klapę bez napisów... 

Napisano
2 godziny temu, kmwtw napisał(a):

Zacznij testować z jakimś urządzeniem do pomiaru hałasu, umieszczonym na stałe w tym samym miejscu (czyli na prawym zagłówku) a wtedy wyeliminujesz swoje subiektywne wrażenia.

Wiadomo, że decybelomierz przedstawi konkretne wartości, lecz subiektywne odczucia mogą być zdecydowanie bardziej wartościowe pod względem komfortu akustycznego.

Napisano
  • Autor

Małe podsumowanie - A4 jest ze mną równy miesiąc, przejechane ok. 7200 km, średnie z kompa 6.7 litra, średnia prędkość 72 km/h. 

Ciężko znaleźć mi jakiś minus tego auta - jest takie idealne dla konserwatysty. Bryła spójna, klasyczna, wykończenie dobrej jakości, nie skrzypi, nie trzeszczy, prawdziwe zegary (!), mocno można ściemnić do jazdy nocnej. Jest cicho, fotele mają jakieś elektryczne regulacje podparcia odcinka lędźwiowego i są wygodne, wysiadam bez specjalnego zmęczenia po trasach po 5-6-7 godzin. 

Gdybym mógł coś zmienić to pewnie bagażnik, bo pomimo sporej pojemności jego dostępność jest po prostu ujowa. Podgrzewanie foteli ma takie że już na 1 grzeje za mocno, a na pozostałych można smażyć jajka. Więcej wad nie widzę. Brakuje adaptacyjnego tempomatu jak cholera no ale na to nie miałem wpływu. 

Jeszcze kwestia osiągów - te w zasadzie są wystarczające, czasem na autostradach gdzie trzeba szybko się zebrać albo zniknąć z pasa skrzynia pozostawiona w trybie normalnym nie zareaguje jak powinna. Z założenia wjeżdżając na autostradę trzeba mieć tryb sportowy na stałe. W normalnym lubię się toczyć po mieście - zmienia biegi leniwie ale mi to pasuje, w zabudowanym się nie spieszę. 

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Mały update - auto właśnie było na pierwszym przeglądzie pozakupowym - 30000 km. Mam je od 3 marca i nakulałem w tym czasie większość tego przebiegu, średnio jakieś 7000-7500 km miesięcznie - to był super wybór.

Jest cicho, wystarczająco dynamicznie, niewiele pali, wysiadam po dłuższej trasie niepołamany, nie ma się do czego przyczepić. 

Z usterek - jest jakiś problem z domykaniem drzwi kierowcy, trzeba mocniej trzasnąć - serwis stwierdził że "tworzy się poduszka powietrzna" i należy UWAGA delikatnie opuścić szybę przed zamknięciem drzwi i wtedy zamkną się idealnie:facepalm: No cóż, gdybym kupił to auto na parę lat to bym się kłócił, a że to służbowe na chwilę to zapytałem się pani czy na pewno słyszy co właśnie powiedziała i się uśmiechnąłem:)

Do tego lekkie bicie koła - wyważyli, zniknęło, ale po wczorajszej trasie znowu wróciło. Może wada opony. 

A że wybór był dobry i nie wziąłem A5 utwierdziłem się już na 100% po tym jak dostałem na czas serwisu A5 (to znaczy musiałem sobie zapłacić za zastępcze) i pojeździłem nim parę godzin. Pomimo że A5 było w zdecydowanie lepszej wersji - 40 TFSI quattro, skórzane sportowe siedzenia więc widać że jakieś lepsze pakiety - to było w nim dużo głośniej. Miałem bezpośrednie porównanie bo przesiadłem się najpierw z A4 do A5, a później z powrotem i czuć to wyraźnie. 

Do tego prostokątna kierownica - kto to qwa wymyślił, dla mnie bardzo niewygodne, no i sterowanie dotykowe wszystkim. Trzy ekrany non stop upieprzone palcami, bo jak tylko coś zmienisz to zostaje odcisk, sterowanie lusterkami zrobione tak że nie da się ręki położyć bez przypadkowego wciśnięcia, brak uchwytu do zamykania drzwi po wejściu do auta - trzeba szukać ręką dziury w nieintuicyjnym miejscu. Klamki elektryczne z zewnątrz, działają raz idealnie a za chwilę z opóźnieniem, stukanie z deski na nierównościach.. No jestem max rozczarowany, mam nadzieję pojeździć A4 ile się da. 

Jedyne co na plus to łatwiejszy dostęp do bagażnika (liftback), trzeci ekran fajny pomysł dla pasażera, może sobie klikać i sprawdzać ile zostało do celu. Więcej zalet nie widzę. A, no i zdecydowanie wygląd A5 na plus - A4 wygląda jak kilkunastoletni sedan sprowadzony zza Odry. Ale i tak go lubię.

Napisano
25 minut temu, bizz napisał(a):

A, no i zdecydowanie wygląd A5 na plus - A4 wygląda jak kilkunastoletni sedan sprowadzony zza Odry.

A co Cię to obchodzi, jak siedzisz w środku?! 

Napisano
15 minut temu, bizz napisał(a):

Z usterek - jest jakiś problem z domykaniem drzwi kierowcy, trzeba mocniej trzasnąć

Mam to samo, w obu przednich drzwiach.

Ja sie juz nauczylem zamykac, bo wcale nie trzeba mocniej trzaskac, tylko trzeba to zrobic odpowiednio.

Nie potrafie tego wytlumaczyc, musialbym pokazac.

W kazdym razie jak ktos, kto rzadko ze mna jezdzi, zamyka drzwi to zazwyczaj musi poprawiac. 😛

Oprocz mojej zony, bo ona juz sie tez chyba nauczyla.

Wytlumaczenie z "poduszkac malo do mnie przemawia, bo czemu by to wystepowalo tylko przy zamykaniu przednic drzwi.

Z poczatku myslalem, ze to jest spowodowane nowymi uszczelkami, ktore musza sie dopasowac/scisnac, ale to chyba tez nie jest wytlumaczenie, bo kilka miesiecy minelo, a to sie nic nie zmienia.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, komandos80 napisał(a):

Mam to samo, w obu przednich drzwiach.

Ja sie juz nauczylem zamykac, bo wcale nie trzeba mocniej trzaskac, tylko trzeba to zrobic odpowiednio.

Nie potrafie tego wytlumaczyc, musialbym pokazac.

W kazdym razie jak ktos, kto rzadko ze mna jezdzi, zamyka drzwi to zazwyczaj musi poprawiac. 😛

Oprocz mojej zony, bo ona juz sie tez chyba nauczyla.

Wytlumaczenie z "poduszkac malo do mnie przemawia, bo czemu by to wystepowalo tylko przy zamykaniu przednic drzwi.

Z poczatku myslalem, ze to jest spowodowane nowymi uszczelkami, ktore musza sie dopasowac/scisnac, ale to chyba tez nie jest wytlumaczenie, bo kilka miesiecy minelo, a to sie nic nie zmienia.

Ciekawe jest to, że pozostałe drzwi działają idealnie - prawe przednie również. Nie testowałem pomysłu z opuszczeniem szyby bo po odebraniu od razu była trasa, a jak już wpadam w wir zajęć to zapominam o takich rzeczach. 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, grogi napisał(a):

A co Cię to obchodzi, jak siedzisz w środku?! 

Mnie nic, ale obiektywnie stwierdzam fakt że A5 jest ładniejsze. Albo inaczej - lepiej dopasowane do obecnych trendów. Mi nie przeszkadza, lubię to auto takie jakie jest.

Napisano
55 minut temu, bizz napisał(a):

Ciekawe jest to, że pozostałe drzwi działają idealnie - prawe przednie również. Nie testowałem pomysłu z opuszczeniem szyby bo po odebraniu od razu była trasa, a jak już wpadam w wir zajęć to zapominam o takich rzeczach. 

Można zakodować :) opuszczanie. 

Napisano
  • Autor
Teraz, sdss napisał(a):

Można zakodować :) opuszczanie. 

O Panie! Ja to do dzisiaj nie znalazłem gdzie się radio wyłącza, a co dopiero kodowanie. 

Właśnie, @komandos80 jak wyłączyć radio w tym aucie? Wstyd się przyznać ale jak już z rzadka włączę to żeby wyłączyć najczęściej klikam "mute" albo przełączam na android auto. Nie potrafię znaleźć w menu jak wyłączyć radio w aucie:facepalm:

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

O Panie! Ja to do dzisiaj nie znalazłem gdzie się radio wyłącza, a co dopiero kodowanie. 

Właśnie, @komandos80 jak wyłączyć radio w tym aucie? Wstyd się przyznać ale jak już z rzadka włączę to żeby wyłączyć najczęściej klikam "mute" albo przełączam na android auto. Nie potrafię znaleźć w menu jak wyłączyć radio w aucie:facepalm:

Jaka jest różnica jeśli wyłączysz, albo zrobisz Mute?! Tak i tak nie gra...

Wielu producentów przestało "wyłączać" radio - bo przecież i tak na ekranie masz mapę, sterowanie pierdołami itd... Zostało tylko mute - a funkcjonalnie to jest to samo, jeśli nawet nie lepiej. Bo jak chcesz żeby zaczęło grać, to zawsze robisz tak samo - dajesz głośniej. 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, grogi napisał(a):

Jaka jest różnica jeśli wyłączysz, albo zrobisz Mute?! Tak i tak nie gra...

Wielu producentów przestało "wyłączać" radio - bo przecież i tak na ekranie masz mapę, sterowanie pierdołami itd... Zostało tylko mute - a funkcjonalnie to jest to samo, jeśli nawet nie lepiej. Bo jak chcesz żeby zaczęło grać, to zawsze robisz tak samo - dajesz głośniej. 

Chociażby z powodu komunikatów nawigacji - jak chcesz je słyszeć to nie możesz miec mute. 

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Chociażby z powodu komunikatów nawigacji - jak chcesz je słyszeć to nie możesz miec mute. 

To chyba pozostaje Ci tylko ściszenie radia, bo wyłączyć się nie da. Można wyłączyć cały system, ale wtedy na ekranie nie masz nic.

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

Przecież głośność nawigacji regulowana jest oddzielnie niż radio. Przynajmniej u mnie :swiety:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kiziuk napisał(a):

Przecież głośność nawigacji regulowana jest oddzielnie niż radio. Przynajmniej u mnie :swiety:

Wychodzi że jestem po prostu nieogarnięty:)

Napisano
12 godzin temu, bizz napisał(a):

Było brać A6 tam jest domykanie 🤪😜

Napisano
23 godziny temu, bizz napisał(a):

Nigdy tego nie robilem, tak calkiem to sie chyba nie da.

Mozna wylaczyc ekran przyciskiem, ale nie jestem pewien czy radio tez sie wtedy wylacza. Mozna tez kliknac rolke na kierownicy, albo to kolko na tunelu srodkowym i wylaczyc dzwiek radia. Komunikaty w nawigacji nadal wtedy dzialaja, wiec to jest dla mnie jak najbardziej wystarczajace.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Mozna tez kliknac rolke na kierownicy, albo to kolko na tunelu srodkowym i wylaczyc dzwiek radia. Komunikaty w nawigacji nadal wtedy dzialaja, wiec to jest dla mnie jak najbardziej wystarczajace.

Tego nie wiedziałem - myślałem że mute wycisza wszystko. 

Jeszcze mi przeszkadza że jak jest jeden telefon podpięty do Android Auto to drugi już nie działa na głośnomówiącym. Jak oba są na blutetooth to grzecznie się przełączają między sobą zależnie który dzwoni. 

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, sdss napisał(a):

Było brać A6 tam jest domykanie 🤪😜

Jakiś progres się szykuje, ale mało zależny ode mnie i niestety w ramach tej samej marki. 

Napisano
3 minuty temu, bizz napisał(a):

Jakiś progres się szykuje, ale mało zależny ode mnie i niestety w ramach tej samej marki. 

Tak, masz fajnie , Audi to nie  Corolla,Focus czy Korea :)

Napisano
14 minut temu, bizz napisał(a):

Jeszcze mi przeszkadza że jak jest jeden telefon podpięty do Android Auto to drugi już nie działa na głośnomówiącym. Jak oba są na blutetooth to grzecznie się przełączają między sobą zależnie który dzwoni. 

Dual SIMa sobie załatw :dziekidzieki:

;]

Napisano
  • Autor
Teraz, kiziuk napisał(a):

Dual SIMa sobie załatw :dziekidzieki:

;]

Mam. Ale w życiu nie wsadzę do jednego telefonu prywatnej i służbowej karty;]

Napisano
7 minut temu, bizz napisał(a):

w ogole nie podpinam dwoch telefonow, wiec wiem tylko, ze jest taka mozliwosc

u mnie nawet ten jeden telefon nie laczy sie w 100% przypadkow poprawnie, wiec nie potrzebuje dodatkowych problemow z drugim telefonem :P

Napisano
  • Autor
10 minut temu, komandos80 napisał(a):

w ogole nie podpinam dwoch telefonow, wiec wiem tylko, ze jest taka mozliwosc

u mnie nawet ten jeden telefon nie laczy sie w 100% przypadkow poprawnie, wiec nie potrzebuje dodatkowych problemow z drugim telefonem :P

U mnie Samsung łączy się bezprzewodowo bez problemu, Huawei w połowie przypadków ma czarny ekran na google maps i muszę go powtórnie przełączyć. Po blutetooth śmigają oba jak ta lala. 

Choć generalnie system Audi potrafi zdrażnić, nie wiem co tam zaszyli ale wszystkie aktualizacje albo zwieszenia systemu zawsze odbywają się jak jestem w centrach miast których nie znam albo w pobliżu zjazdu z autostrady;]

Napisano
9 godzin temu, bizz napisał(a):

Nowszych VAG już to działa jak należy. Znaczy się działa drugi tel.

Napisano
45 minut temu, sdss napisał(a):

Świat się kończy - Niemcy zaczęli robić dobry Software?!

Napisano
42 minuty temu, grogi napisał(a):

Świat się kończy - Niemcy zaczęli robić dobry Software?!

To nie kwestia dobry zły, a ma nie ma funkcji. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sdss napisał(a):

Co to jest nowszy VAG? Ten jest z 2024...

Napisano
12 minut temu, bizz napisał(a):

Co to jest nowszy VAG? Ten jest z 2024...

Nowe modele, np Passat B9 , Kodiaq 2, A5 ….