Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy co zrobiłem źle?

Featured Replies

Napisano

Dziś zro0biłem sobie ściemniacz wg schematu jaki znalazłem w jednym z postów niestety nie wszystkie takie same elementy udało mi się dostać ale pan w sklepie dał mi jakieś zamienniki i powiedziaqł że bedzie ok(kondesator 100uF 35 Vzamiast 100uF25V trazzystory bC557 zamiastbc558 oraz bc 547 zamiast bc 238 ).polutowałem wszystko i d..... buu.gif nie działa ! jak mi sięudało mi śie go troszku inaczej podłączyć niż w schemacie to wszystko działa odwrotnie tz gdy drzwi zamknięte to światełko świeci a jak otwieram to płynnie gaśnie. mogłby mi ktoś opisać jak dokładnie co i do czego podłączyć no i jak naprawić błąd

post-69057-14352472094261_thumb.jpg

Napisano

musiał coś namieszać z oznaczeniami i tymi zamiennikami - sprawdź dokładne oznaczenie trazystora czy to jest BC-557A czy B czy C i wyszukaj go w tym sklepie www.tme.pl i tam dobierz sobie sam zamiennik - widać, że dał Ci tranzystor PNP zamiast NPN (lub na odwrót, nie interesowałem się dokładnie tym) pewnie i tu tkwi problem, ale który to musisz sam dojść ok.gif

Napisano

zamienniki według mnie są dobre, musisz szukać błędu gdzieś dalej

Napisano
  • Autor

a jakaś małą podpowiedź gdzie szukać?

Napisano

Nie wiem co porobiłeś,dlatego na odległość bardzo ciężko pomóc, na początek bym sprawdził tranzystory (może udało Ci się je spalić).

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co porobiłeś,dlatego na odległość bardzo ciężko pomóc, na

> początek bym sprawdził tranzystory (może udało Ci się je

> spalić).

a jak je moge sprawdzić? jestem zielony z elektroniki

Napisano

Jeżeli jesteś zielony z elektroniki to obawiam się że sobie sam nie poradzisz, tranzystory sprawdza się miernikiem.

A co do usterki to mogłeś np. przegrzać elementy podczas lutowania, pozamieniać nogi w tranzystorach, diodzie itp.

Musisz wszystko dokładnie przejrzeć i posprawdzać.

Napisano
  • Autor

tak to mi wyszło i nie działa

post-69057-14352472101743_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

miernik mam i raczej chyba nic ni e pomyliłem z mojejn strony tylko watpie w ten zakup częsci a szczególnie w m22 bo nie wychodzi mi ta wartość na mierniku

post-69057-14352472102897_thumb.jpg

Napisano

a M22 to nie jest 220 kohm?

Napisano
  • Autor

wyskakuje mi za pierwszym pomiarem 500 no i powoli spada do 221 czy tak moze byc?a jak podłaczyć przeewody szczegołnie D ja go podłączyłem do masy A do 12V B do przewodu który idzie od krańcówki E do - żarówki c zamierzam podłączyć do stacyjki jak to wszystko zadziała.Czy skopałem cosik z podłaczeniem?

Napisano

idz na forum elektroda tam napewno ktoś ci pomorze tam siędzą sami elektronicy

Napisano

Przewody podłączyłeś dobrze, a rezystor powinien mieć około 220k

Napisano
  • Autor

brak sło na to sprawdziłem i niby wszystko ok

Napisano
  • Autor

chyba wiem gdzie jest błąd zamiast tranzystora bc558 dostałem c557b i w sumie tego wczoraj nie zauważyłem czy moze to być przyczyna?

Napisano

> chyba wiem gdzie jest błąd zamiast tranzystora bc558 dostałem c557b i

> w sumie tego wczoraj nie zauważyłem czy moze to być przyczyna?

Oba tranzystory mają tę samą polaryzację - pnp. Literka na końcu oznacza wzmocnienie, ale to nie ma najmnieszego wpływu na poprawną pracę układu (w Twoim przypadku). Może na schemacie był bc548?

Pzdr

PeZet

Napisano
  • Autor

schemat i nadal mi nie działa buu.gif

post-69057-14352472120262_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.