Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypadek Wawa KEN/Ciszewskiego >> obserwacje

Featured Replies

Napisano

Szkoda opisywać sam wypadek, bo usłyszałem tylko ogromne BUM poprzedzone krótkim hamowaniem. Pokrótce: puste skrzyżowanie, działająca sygnalizacja, chyba tylko 2 auta na skrzyżowaniu...

Nie będę pisało prawdopodobnym przebiegu zdarzeń ani wklejał zdjęć. Skupię się na czym innym.

Otóż co zaosewowałem:

- nagle tłum gapiów, ale chyba żadnego świadka (normalne)

- pierwsza była karetka, a nawet dwie (DUŻY plus, bo zajęło im to max kilka minut ok.gif)

- potem nadjechały 2 wozy strażackie (plus, bo poza tym, że szybko, to od razu posprawdzali, czy zapłon wyłączony, czy i co wyciekło, potem wycinanie drzwi, by wydobyć pasażerkę jednego z aut)

- na końcu (pierwszej fazy) zajechali "policjanty" z "P" na drzwiach (prewencja? nie wiem nie znam się i wiem tylko, że "R" ma drogówka) i tu BARDZO DUŻY MINUS!!!!!! no.gifno.gif Pan policjant wyszedł z radiowozu z fajkiem palacz.gif mimo, że z daleka widać, jak wiele "płynów" ustrojowych wyciekło z aut. no.gifno.gif Co gdyby nagle "cigareta" wypadła mu i spowodowała pożar a nawet bum? Czy na prawdę tak słabi są policjanci (słabe szkolenie, zły dobór kadry, niskie płace, marazm, nonszalancja)?

- na sam koniec (niespiesznie) pojawiłą się drogówka...

Moją smutną obserwację już znacie. Ciekawe zy to tylko "incydent" czy znaczny "odsetek" w polskiej policji...

PZDR

Napisano

>Pan policjant wyszedł

> z radiowozu z fajkiem mimo, że z daleka widać, jak wiele

> "płynów" ustrojowych wyciekło z aut. Co gdyby nagle

> "cigareta" wypadła mu i spowodowała pożar a nawet bum?

Z tego co wiem, zaplon benzyny od papierosa to fikcja literacka wiec tutaj rzeczywistego zagrozenia raczej nie bylo, ale niesmak jak najbardziej.

Co do calosci zajscia, raczej standard, w szczegolnosci tlum obserwatorow, z ktorych, jakims dziwnym trafem, zaden nie widzial zdarzenia. A policja jak policaj, wypadek nie ucieknie, chociaz tutaj nie ma reguly.

Napisano

> Z tego co wiem, zaplon benzyny od papierosa to fikcja literacka wiec

> tutaj rzeczywistego zagrozenia raczej nie bylo, ale niesmak jak

> najbardziej.

> Co do calosci zajscia, raczej standard, w szczegolnosci tlum

> obserwatorow, z ktorych, jakims dziwnym trafem, zaden nie

> widzial zdarzenia. A policja jak policaj, wypadek nie ucieknie,

> chociaz tutaj nie ma reguly.

sama benzyna moze i nie ale opary jak najbardzej

Napisano

> Ale raczej nie od papierosa.

Temperatura żarzącego się papierosa - 400-580 C, przy zaciąganiu się 700 C. Temperatura zapłonu par benzyny - 230-280 C (zależnie od składu). Żarzący się papieros ma bardzo dużą szansę spowodować zapłon benzyny.

Jest niewielka szansa że nie spowoduje, np gdy jest bardzo zimno, a papieros upadnie nie żarzącą się częscią tylko np. bokiem i zdąży zgasnąć.

W taki dzień jak ostatnio - upały - zapłon jest prawie pewny.

Pozdr,

Grid

Napisano

> Ale raczej nie od papierosa.

Niedawno Pogromcy mitów próbowali zapalić benzynę papierosem. Pomimo wielu prób nie udało się. Stwierdzili, że żar z papierosa ma zbyt niską temperaturę aby spowodować zapłon. Jednak ostrożność powinna wziąć górę.

Napisano

> Niedawno Pogromcy mitów próbowali zapalić benzynę papierosem. Pomimo

> wielu prób nie udało się. Stwierdzili, że żar z papierosa ma

> zbyt niską temperaturę aby spowodować zapłon. Jednak ostrożność

> powinna wziąć górę.

Ja napisali przedmówcy - benzyna możesz gasić ogień, ale opary benzyny są łatwoplane.

Pozdr. P.

Napisano

> - na sam koniec (niespiesznie) pojawiłą się drogówka...

Bo patroli drogowki jest znacznie mniej, niz patroli prewencji... Dyzurny majac w poblizu wypadku patrol prewencji kieruje tam najpierw jego do zabezpieczenia miejsca zdarzenia... Trzeba tez rozroznic patrole drogowki - nie wszystkie one obsluguja wypadki... Do wypadkow jezdzi wyspecjalizowany patrol tzw. "wypadkowy", gdzie radiowoz wyposazony jest w odpowiedni sprzet do pomiarow i dokumentowania miejsca zdarzenia, a jezdzacy nim policjanci maja spory staz i doswiadczenie w tej dziedzinie... W Warszawie zapewne takich "wypadkowych" patroli jest wiecej, ale np. u mnie w miescie taki patrol jest jeden i kiedy jest akurat na drugim koncu miasta lub zalatwia akurat inny wypadek, jego przyjazd na miejsce moze troche potrwac...

Napisano
  • Autor

> Ja napisali przedmówcy - benzyna możesz gasić ogień, ale opary

> benzyny są łatwoplane.

> Pozdr. P.

Akurat tych "pogromców" nie widziałem. Tak czy inaczej ostatnio jesy gorąco a z kilku metrów po ciemku nie da się stwiedzić, czy to rozlała się benzyna, czy płyn z chłodnicy.

PZDR

Napisano
  • Autor

> Co do calosci zajscia, raczej standard, w szczegolnosci tlum

> obserwatorow, z ktorych, jakims dziwnym trafem, zaden nie

> widzial zdarzenia. A policja jak policaj, wypadek nie ucieknie,

> chociaz tutaj nie ma reguly.

Trudno o wielu świadków w środku nocy.

A co do policaj to sam kiedyś czekałem na nich prawie 3h a innym razem po 1,5h odwołałem...

PZDR

Napisano

> prawdę tak słabi są policjanci (słabe szkolenie, zły dobór

> kadry, niskie płace, marazm, nonszalancja)?

Takich rzeczy chyba nie ucza bo to podstawowe sprawy tak oczywiste jak to ze nie jara sie petów przy wymianie filtra gazu w instalacji LPG.

Jak ktos nie ma wyobrazni to zadne szkolenie nie pomoze.

Napisano

> Z tego co wiem, zaplon benzyny od papierosa to fikcja literacka wiec

> tutaj rzeczywistego zagrozenia raczej nie bylo

Bo benzyna sie nie pali, palą sie opary. Ale ryzyko zaplonu było, moze nie w czasie jak trzymał w pysku ale np. jakby mu wypadł.

Napisano
  • Autor

> Takich rzeczy chyba nie ucza bo to podstawowe sprawy tak oczywiste

> jak to ze nie jara sie petów przy wymianie filtra gazu w

> instalacji LPG.

> Jak ktos nie ma wyobrazni to zadne szkolenie nie pomoze.

I to jest właśnie smutne, bo dotyczy wszystkich dziedzin, nie tylko moto. Jak się czegoś nie wyniesie z domu lub szkoły (podstawowej) to później będzie już za późno...

PZDR

Napisano

> Moją smutną obserwację już znacie. Ciekawe zy to tylko "incydent" czy

> znaczny "odsetek" w polskiej policji...

> PZDR

Znajomy lekarz pracował w straży pożarnej- według niego to norma- dodatkowo jeszcze trudno się z nimi porozumieć- nie potrafią dobrze zebrać informacji od alarmującej je osoby aby określić jakie środki są potrzebne. W efekcie po odebraniu zgłoszenia proszą o wysłanie wozu z piaskiem do zasypania plam oleju i innych płynów, a na miejscu okazuje się że potrzebne są nożyce do cięcia blachy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.