Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini traktor - pojazd wolnobieżny

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Mam potrzebę zakupu mini traktorka (potocznie nazywany, japońskim, typu Kubota, Iseki).

Używane zwykle nie mają możliwości rejestracji, sprzedawcy twierdzą, że jest to pojazd wolnobieżny i potrzeba tylko OC.

Natomiast sprzedawcy nowych mini traktorków twierdzą, że tamci się nie znają i nie można takimi jeździć legalnie po drogach. Kupując nowy dają mi papiery, które upoważniają mnie do zarejestrowania tego traktorka i po wykupieniu OC mogę nim śmigać legalnie po ulicach.

Jak to jest?

Traktorek waży ok 1300kg, ma światła, kierunki, hamulce ale nie ma przeglądu ani tablicy rejestracyjnej, miałby tylko OC. Mogę takim jechać po drodze czy musiałbym wieźć go na lawecie?

To mocno determinuje moje podejście przy wyborze nowy vs używany.

Napisano

nie wiem;] ale przy mojej klatce stoi mały dziecinny kład i ma on rejestracje, wydaje mi się że musi być rejestracja jak chcesz tym po drogach się poruszać

Napisano

Pojazdy wolnobieżne nie licząc ciągników rolniczych nie mają tablic. Nie są zarejestrowane i nie wymagają okresowych BT. OC oczywiście muszą posiadać jeśli poruszają się drogami publicznymi.

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano

W mojej poprzedniej robocie wózki widłowe miały dowody rejestracyjne. Domniemywam, że po spełnieniu pewnych warunków (np zdemontowaniu wideł) mogły się poruszać po drogach publicznych. 

Oczywiście miały komplet oświetlenia zewnętrznego. 

Napisano

Nie prościej i szybciej zapytać w swoim urzędzie komunikacji ?

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Pojazdy wolnobieżne nie licząc ciągników siodłowych nie mają tablic. Nie są zarejestrowane i nie wymagają okresowych BT. OC oczywiście muszą posiadać jeśli poruszają się drogami publicznymi.

Czyli Ursus C360 na SKP, którego wczoraj widziałem, niepotrzebnie miał na lewym tylnym błotniku małą blachę z wyróżnikiem ETM? 

Napisano
6 minut temu, Pipper napisał(a):

Czyli Ursus C360 na SKP, którego wczoraj widziałem, niepotrzebnie miał na lewym tylnym błotniku małą blachę z wyróżnikiem ETM? 

Ciągnik rolniczy. Poprawiłem.

Napisano
10 godzin temu, amciek napisał(a):

Panowie,

Mam potrzebę zakupu mini traktorka (potocznie nazywany, japońskim, typu Kubota, Iseki).

Używane zwykle nie mają możliwości rejestracji, sprzedawcy twierdzą, że jest to pojazd wolnobieżny i potrzeba tylko OC.

Natomiast sprzedawcy nowych mini traktorków twierdzą, że tamci się nie znają i nie można takimi jeździć legalnie po drogach. Kupując nowy dają mi papiery, które upoważniają mnie do zarejestrowania tego traktorka i po wykupieniu OC mogę nim śmigać legalnie po ulicach.

Jak to jest?

Traktorek waży ok 1300kg, ma światła, kierunki, hamulce ale nie ma przeglądu ani tablicy rejestracyjnej, miałby tylko OC. Mogę takim jechać po drodze czy musiałbym wieźć go na lawecie?

To mocno determinuje moje podejście przy wyborze nowy vs używany.

Ja kupiłem taki mini traktor chiński 10lat temu. MW 1580kg. Chciałem kupić nowy, import z DK ale trafił się już zarejestrowany w Pl. Ominęła nie papierologia, bo się okazało że niektóre WK nie chcą tego rejestrować na podstawie certyfikatu Ce i umowy/faktury.

Sprzedawcy używanych traktorków walą w "pręta" i się nie znają. Mini traktorki też się rejestruje w Pl. Spytaj się z jakiego kraju import i jakie mają dokumenty na ich pochodzenie. 

IMG_20210509_101909691_HDR.jpg

Napisano
4 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

nie wiem;] ale przy mojej klatce stoi mały dziecinny kład i ma on rejestracje, wydaje mi się że musi być rejestracja jak chcesz tym po drogach się poruszać

Niektóre quady są zarejestrowane jako ciągnik rolniczy, bo były sprzedawane na dotację UE z ARMiR dla rolników 

Napisano
48 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Niektóre quady są zarejestrowane jako ciągnik rolniczy, bo były sprzedawane na dotację UE z ARMiR dla rolników 

A to nie chodziło o odliczenie VAT i brak konieczności jazdy w kasku?

Napisano
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Nie, chodziło o pozyskanie dotacji z UE na te droższe sprzęty. 😁

Napisano
9 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Nie, chodziło o pozyskanie dotacji z UE na te droższe sprzęty. 😁

Kupowali nie rolnicy i koniecznie jako ciągniki.

Oczywiście to o czym Ty piszesz też mogło się odbywać. 

Napisano
9 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

7 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Kupowali nie rolnicy i koniecznie jako ciągniki.

Oczywiście to o czym Ty piszesz też mogło się odbywać. 

Mi się wydaje że chodzi o to że można jeździć na kategorie B i nie trzeba robić prawka na A ..

Napisano
15 godzin temu, Cezarek napisał(a):

Mi się wydaje że chodzi o to że można jeździć na kategorie B i nie trzeba robić prawka na A ..

Tak było kiedyś, teraz na kat B można jeździć motorem do 125cm³ i 15KM , trzykołowcem z homologacją l5e (bez ograniczeń pojemności silnika)  i czterokołowcem quadem oraz ciągnikiem rolniczym.

Tak jak pisałem był czas , że quady kupowali rolnicy na dopłaty i aby mogli kupić był zrobiony myk aby zarejestrować go na ciągnik rolniczy, który łapał się na dopłaty. Przy okazji jeśli rolnik był na VAT to mógł go rozliczyć. Oczywiście przedsiębiorcy też mieli ułatwienie w zakupie quada ciągnika i korzystne rozliczenie podatkowe.

Edytowane przez Tre-Bor