Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes clk w209

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim!

Od jakiegoś czasu bardzo podoba mi się Mercedes CLK z serii W209. Moim zdaniem to jedno z najładniejszych coupe tamtych lat – elegancki, klasyczny wygląd i fajny klimat Mercedesa sprzed ery tabletów w desce rozdzielczej.

Zastanawiam się nad zakupem takiego auta i chciałbym zapytać Was, który silnik będzie najlepszym wyborem „na start”- 1 auto . Zależy mi na tym, żeby miał trochę mocy (nie chcę, żeby był mułowaty), ale jednocześnie nie zjadał portfela na paliwo i był w miarę bezawaryjny.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym modelem i mógłby coś doradzić?

Z góry dzięki za każdą opinię!

Pozdrawiam

Napisano
1 godzinę temu, Ljhcscg napisał(a):

Cześć wszystkim!

Od jakiegoś czasu bardzo podoba mi się Mercedes CLK z serii W209. Moim zdaniem to jedno z najładniejszych coupe tamtych lat – elegancki, klasyczny wygląd i fajny klimat Mercedesa sprzed ery tabletów w desce rozdzielczej.

Zastanawiam się nad zakupem takiego auta i chciałbym zapytać Was, który silnik będzie najlepszym wyborem „na start”- 1 auto . Zależy mi na tym, żeby miał trochę mocy (nie chcę, żeby był mułowaty), ale jednocześnie nie zjadał portfela na paliwo i był w miarę bezawaryjny.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym modelem i mógłby coś doradzić?

Z góry dzięki za każdą opinię!

Pozdrawiam

Jak ma być oszczędnie to 1.8 kompresor (najmocniejszy 184KM i 9 do 100)

Jak kompromis to 3.2 lub 3.5 V6

Jak fajniej to 5.0

Bezawaryjność to można mówić o nowym aucie. Jest bezawayjny ;] . A w starej furze 15-20 letniej możne dziać się wszystko.

Zwróć uwagę na

-rudą czy nie szaleje za bardzo - progi i generalnie podłoga

-skrzynie biegów czy działa tak jak powinna

Resztę sprawdzić jak przy każdym aucie używanym

Napisano

Kilkunastoletnie auto premium na start, żeby miało moc, było bezawaryjne i nie było drogie w utrzymaniu... Nudne już są te boty...

Napisano
W dniu 12.05.2025 o 22:10, bielaPL napisał(a):

Jak fajniej to 5.0

Mnie mercedesowski pięciolitrowy silnik w kabriolecie spalał około 25 L na 100 km... Ale nie bolało mnie to specjalnie bo od maja do września przejechałem około 800 km... Przy założeniu takich przebiegów okazał się też bezawaryjny:swiety:Mimo pełnoletności w papierach

Napisano
11 godzin temu, OPAL napisał(a):

Kilkunastoletnie auto premium na start, żeby miało moc, było bezawaryjne i nie było drogie w utrzymaniu... Nudne już są te boty...

BTW, ten tekst serio jest na 99% wygenerowany przez AI ;)

Napisano
6 godzin temu, delco napisał(a):

Mnie mercedesowski pięciolitrowy silnik w kabriolecie spalał około 25 L na 100 km... Ale nie bolało mnie to specjalnie bo od maja do września przejechałem około 800 km... Przy założeniu takich przebiegów okazał się też bezawaryjny:swiety:Mimo pełnoletności w papierach

sporo, mi 5.9 z zj łykał 23l gazu + 2l paliwa w koło komina

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

sporo, mi 5.9 z zj łykał 23l gazu + 2l paliwa w koło komina

Może i sporo, ale odcinki rzadko przekraczlay 4-5 km. 

Napisano
11 godzin temu, delco napisał(a):

zmiescila sie tam butla z lpg? :totalszok:

Napisano
3 minuty temu, Josyp napisał(a):

zmiescila sie tam butla z lpg? :totalszok:

Nie było butli... Sąsiad wyjeżdżał na 4 czy 5 miesięcy do australii i nie chciał zostawiać samochodu pod blokiem... A do umówionego garażu okazało się że się samochód nie mieści na długość... Do mojego garażu też nie mieścił się na długość w związku z tym stał u mnie na podjeździe i za wiedzą oraz zgodą właściciela jeździłem od czasu do czasu przez te cztery letnie miesiące. Z ciekawostek mówił tylko że poza świeceniu się rezerwy żeby nie tankować więcej niż 35 litrów benzyny bo w zbiorniku jest dziura upustowa na wysokości mniej więcej 40 L więc tankowałem go przez te cztery miesiące co 150 km.

Napisano

Miałem CLK 209 przez kilka lat, z najsłabszym 1,8 Kompressor 163 KM i automatem 5b.

Wtedy to auto miało chyba 9 lat i ok 160 tkm przebiegu jak kupiłem.
Z rdzą wtedy nie było problemu żadnego, ale miałem egzemplarz autentycznie bezwypadkowy.
Z rzeczy które się zepsuły w trakcie użytkowania:

- pękła któraś sprężyna w zawieszeniu (standard w MB z tamtego okresu)

- wymiany wymagał jeden zacisk hamulcowy i chyba łożysko

- w okolicy 200 tkm naprawy wymagał konwerter skrzyni biegów

- coś jeszcze było z jakąś rurą doprowadzającą powietrze do dolotu, trzeba było ją wymienić.

Generalnie jeździło się tym bardzo przyjemnie, auto jest świetnie wykonane w środku (to najlepszy okres w MB jeśli chodzi o wnętrza, potem było tylko gorzej).