Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Cześć

Mogę sobie kupić nowy motór. Budżet mam dosyć spory. Teraz śmigam na 21 letnim pegaso. Sprzęt jest ok. Tylko działa trochę już po staremu. Czuć wiek. No nie jest idealny jak to nówki z salonu ;] .

ALE największy "problem" to czas. Dotychczas aprilią po prostu mało przejechałem. Poniżej 1000km rocznie. Wychodzę sobię najczęściej w niedziele na godzinkę pośmigać. Jest wtedy mały ruch i jest przyjemnie. Do tego musi być pogoda itd. 

I teraz ten dylemat. Czy wydawać siano na nowy motocykl na takie śmieszne przebiegi? Ogólnie wiąże się to z większymi kosztami, nowy to już AC by się przydało, dodatkowo co rok do ASO na serwis (gwarancja chociaż pewnie nie zdąży się nic zepsuć ;] ).

Można kupić 5 latka który będzie nadal świeży ale ceny są dosyć wysokie a ja mogę sobie wziąć moto na JDG i odliczyć 100% VATu także różnica w używce bez FV jest symboliczna. Co ciekawe nawet używki od 1 właściciela z małym przebiegiem wciąż nie są tanie, np nówka 35tys a używany 10 latek 17tys... 

Co byście zrobili?

1. Brać nowy

2. Zostawić jak jest, jak się zwiększą przebiegi zmienić

3. Szukać używki w budżecie 10k która działa jak nowa

Napisano

Brać nowy. Zawsze tak robie, zawsze na nim tracę, ale nie ma nic fajniejszego niź nowy sprzęt :) 

Napisano

2.

Napisano

Brac nowy.

Napisano

Miałem podobny dylemat od ponad roku i zaklepałem w zeszłym miesiącu nowy.

Napisano
8 godzin temu, Lampar napisał(a):

Miałem podobny dylemat od ponad roku i zaklepałem w zeszłym miesiącu nowy.

I co wybrałeś?

Napisano
W dniu 29.05.2025 o 17:28, bielaPL napisał(a):

Cześć

Mogę sobie kupić nowy motór. Budżet mam dosyć spory. Teraz śmigam na 21 letnim pegaso. Sprzęt jest ok. Tylko działa trochę już po staremu. Czuć wiek. No nie jest idealny jak to nówki z salonu ;] .

ALE największy "problem" to czas. Dotychczas aprilią po prostu mało przejechałem. Poniżej 1000km rocznie. Wychodzę sobię najczęściej w niedziele na godzinkę pośmigać. Jest wtedy mały ruch i jest przyjemnie. Do tego musi być pogoda itd. 

I teraz ten dylemat. Czy wydawać siano na nowy motocykl na takie śmieszne przebiegi? Ogólnie wiąże się to z większymi kosztami, nowy to już AC by się przydało, dodatkowo co rok do ASO na serwis (gwarancja chociaż pewnie nie zdąży się nic zepsuć ;] ).

Można kupić 5 latka który będzie nadal świeży ale ceny są dosyć wysokie a ja mogę sobie wziąć moto na JDG i odliczyć 100% VATu także różnica w używce bez FV jest symboliczna. Co ciekawe nawet używki od 1 właściciela z małym przebiegiem wciąż nie są tanie, np nówka 35tys a używany 10 latek 17tys... 

Co byście zrobili?

1. Brać nowy

To zależy jakie moto rozważasz.

Jak ducati paginale, czy jakiś monster, no to może uzywka. Bo prawdziwego monstera już nie kupisz.

Jak jakąś pospolita yamaha czy inne cfmoto to nowe jak siano jest.

Napisano
4 godziny temu, Cezarek napisał(a):

I co wybrałeś?

Voge 300 rally okazał się nie dla mnie, Beta się na mnie wypięła, jak chciałem przyjechać w sobotę, a w CF Moto dopasowali się terminowo do mnie (sami zaproponowali poza własnymi godzinami pracy) i dorzucili pierwszy przegląd gratis. Wpłaciłem zaliczkę i w tym miesiącu odbieram 450 MT.

Napisano
9 godzin temu, Lampar napisał(a):

Voge 300 rally okazał się nie dla mnie, Beta się na mnie wypięła, jak chciałem przyjechać w sobotę, a w CF Moto dopasowali się terminowo do mnie (sami zaproponowali poza własnymi godzinami pracy) i dorzucili pierwszy przegląd gratis. Wpłaciłem zaliczkę i w tym miesiącu odbieram 450 MT.

Podoba mi się MT , ale ja bardziej jazda szosowa i raz na jakiś czas wypad nad jakieś jezioro, las , więc mało bym zjeżdżał z asfalt( choć może jak bym miał możliwość by się to zmieniło :)). Ciekawy jestem jak sobie daje radę w 2 osoby na trasie? . Aktualnie mam Bandita 1200 i po trasie fajnie , ale zjechać z asfaltu już nie bardzo , za ciężki sprzęt . Ja odbierzesz i trochę pojeździsz napisz wrażenia .

Pozdro 

Napisano
30 minut temu, Cezarek napisał(a):

Ciekawy jestem jak sobie daje radę w 2 osoby na trasie?

30 minut temu, Cezarek napisał(a):

Ja odbierzesz i trochę pojeździsz napisz wrażenia .

Może to być niemiarodajne bo w komplecie z żonką ważę mniej niż pojedynczy stereotypowy harlejowiec ;]

Napisano
2 godziny temu, Lampar napisał(a):

Może to być niemiarodajne bo w komplecie z żonką ważę mniej niż pojedynczy stereotypowy harlejowiec ;]

To ja z żoną pewnie podobnie, nasza wspólna waga ok.140 kg 

Napisano
  • Autor
W dniu 2.06.2025 o 21:07, Chalek napisał(a):

Jak jakąś pospolita yamaha czy inne cfmoto to nowe jak siano jest.

Raczej pospolite

Mam już plan, jako, że nie ma jednego żeby mnie jakoś zachwyciło to po prostu zacznę jazdy testowe od najtańszego którego sobie upatrzyłem i potem będę testował coraz droższe. Ten który pierwszy mi się mocno spodoba to kupuje ;] 

Na pierwszy ogień idą

- honda z gb 350, nx500

- royal z classic i himalayan

- cf 450 mt

W dniu 3.06.2025 o 10:08, Cezarek napisał(a):

Podoba mi się MT , ale ja bardziej jazda szosowa i raz na jakiś czas wypad nad jakieś jezioro, las , więc mało bym zjeżdżał z asfalt( choć może jak bym miał możliwość by się to zmieniło :)). Ciekawy jestem jak sobie daje radę w 2 osoby na trasie? . Aktualnie mam Bandita 1200 i po trasie fajnie , ale zjechać z asfaltu już nie bardzo , za ciężki sprzęt . Ja odbierzesz i trochę pojeździsz napisz wrażenia .

Pozdro 

akurat ostatnio siedzę na grupie cf i gość sprzedaje prawie nówkę bo się zawiódł na trasie, wcześniej latał GSem i myślał że takie super MT będzie uniwersalne ale życia nie da się oszukać, przy trochę większyć V obroty będą rosły mocno i już nie jest tak przyjemnie jak na litrze

Napisano
39 minut temu, bielaPL napisał(a):

Raczej pospolite

Mam już plan, jako, że nie ma jednego żeby mnie jakoś zachwyciło to po prostu zacznę jazdy testowe od najtańszego którego sobie upatrzyłem i potem będę testował coraz droższe. Ten który pierwszy mi się mocno spodoba to kupuje ;] 

Na pierwszy ogień idą

- honda z gb 350, nx500

- royal z classic i himalayan

- cf 450 mt

akurat ostatnio siedzę na grupie cf i gość sprzedaje prawie nówkę bo się zawiódł na trasie, wcześniej latał GSem i myślał że takie super MT będzie uniwersalne ale życia nie da się oszukać, przy trochę większyć V obroty będą rosły mocno i już nie jest tak przyjemnie jak na litrze

Daj znać jak te CF śmiga bo ponoć chińczyki wchodzą na grubo.

Napisano
W dniu 7.06.2025 o 16:49, bielaPL napisał(a):

gość sprzedaje prawie nówkę bo się zawiódł na trasie, wcześniej latał GSem i myślał że takie super MT będzie uniwersalne ale życia nie da się oszukać, przy trochę większyć V obroty będą rosły mocno i już nie jest tak przyjemnie jak na litrze

Kumpel który ma 450 MT testował 800 MT-X. Twierdzi, że nieporównywalnie lepszy (mocniejszy) sprzęt od 450. Może to jest rozwiązanie dla zawiedzionych 450? 17-20.07 będzie na 450 startował w rajdzie Enduro Rally 24 i może pojadę z nim jako serwis/zaplecze techniczne, to zobaczymy ile chińczyk jest warty w boju.
Z kolei ojciec innego kolegi, ma GS 1250 i dokupuje 450 MT bo na przejażdżki w koło komina BMW jest dla niego nieporęczne. 
BTW ten pierwszy to były centomaniak, może jeszcze pamięta jak się na AK loguje i coś sam napisze. ;]

Napisano
W dniu 7.06.2025 o 16:49, bielaPL napisał(a):

Na pierwszy ogień idą

- honda z gb 350, 

;l ;l ;l

W Niemcowni? :]

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Josyp napisał(a):

Mam XXa do sprzedania :jem:

złoty pasuje tylko do matiza... ;] 

9 godzin temu, Pyrekcb napisał(a):

;l ;l ;l

W Niemcowni? :]

przez twoje sr500... zapamiętałem je jako fajnie śmigający sprzęt

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

przez twoje sr500... zapamiętałem je jako fajnie śmigający sprzęt

To też. :ok: Sam chciałem się przymierzyć.

Problemem jest to, że nie ma w Polsce ani jednego demo - przynajmniej nie było kilka tygodni temu.

Napisano
  • Autor
35 minut temu, Pyrekcb napisał(a):

Problemem jest to, że nie ma w Polsce ani jednego demo - przynajmniej nie było kilka tygodni temu.

aaa o to chodzi... to nie wiedziałem nawet 😮 

Napisano
W dniu 29.05.2025 o 16:28, bielaPL napisał(a):

Cześć

Co byście zrobili?

1. Brać nowy

Brać nowy. Jak kasa dla Ciebie to problem, to kup markę/model która trzyma wartość. Ciężko dorównać BMW GS pod tym względem, ale np. można unikać zakupu egzotyka typu MV Agusta Tourismoveloce :) 

A jak czujesz dyskomfort w kwestii utraty wartości, to kup cos za 20-30. bedzie w miare swieze, zrobi robote, bedzie mozna polegać, a sprzedasz potem po kilku latach i stracisz 100 PLN miesiecznie na wartości ;)

Ja od 5 egzemplarzy wstecz - wszystkie moto mam w leasingu. Zawsze wyrwane jakos w dobrej cenie (poza obecnym, ten cennikowo z salonu poprostu wziąłem). Raty miesięcznej nie czuje, latam... sprzedaje i wchodze w kolejny.

Aczkolwiek obecny mi sie tak podoba ze go sobie (pierwszy raz w historii) zostawie po 3 latach pewnie :) Dlugo mi zeszło w siodle, zanim znalazłem "swoją" markę :)

Edytowane przez jimbo22

• 2 tygodnie później...
Napisano

Stoje teraz przed zakupem. JAko, ze bede jezdzil malo i sporadycznie weic budzet bedzie adekwatny do zakupu,

gora 7 000 €.

Jezeli planujesz trzymac nowy zakum conajmniej 15 - 20 lat to nowy, jezeli malo bedzie jezdzone i dlugo trzymac nie zamierzasz uzywany w dobrym stanie.

.